OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Εγκληματικές παραλείψεις του Δήμου Σερρών οδήγησαν στο χαμό του 11χρονου μαθητή

Συγκλονισμένο παραμένει το πανελλήνιο από την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών, με την έκρηξη στο λεβητοστάσιο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 11χρονου μαθητή και τον τραυματισμό ακόμη δυο μαθητών.

Ο 11χρονος άγγελος έφυγε προτού ανοίξει τα φτερά του για τη ζωή και η οικογένεια του βυθίστηκε στο σκοτάδι. Όμως τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά και τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες τόσο στο συνεργείο που εκτέλεσε τις εργασίες αλλά κυρίως στο δήμο Σερρών που δεν εξασφάλισε όπως είχε δια του νόμου την υποχρέωση την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας.

Αν είχε ακολουθηθεί το πρωτόκολλο από τη δημοτική αρχή τίποτα δεν θα είχε συμβεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του otavoice.gr όλα συνέβησαν λόγω κακής εκτέλεσης των εργασιών από το τεχνικό συνεργείο που οδήγησε στην έκρηξη του λεβητοστασίου. Φαίνεται πως δεν απομονώθηκε από το σύστημα ο υπάρχων καυστήρας, με αποτέλεσμα να εκραγεί, όταν τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα γεωθερμίας.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν παράτυπα εν ώρα λειτουργίας του σχολείου αφού είχε ζητηθεί να εκτελούνται ώρες που δεν ήταν σε λειτουργία, ενώ δεν υπήρχε επίβλεψη και καμιά πρόβλεψη για την ασφαλή εκτέλεση και  παραλαβή του έργου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Σερρών και τους πολιτικά αρμόδιους Αντιδήμαρχο Παιδείας και Δήμαρχο Σερρών.

Από τις πρώτες ενδείξεις εγείρονται σοβαρά ζητήματα για την ανάληψη και εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, που θα αποτελέσει στοιχείο περαιτέρω έρευνας.

Μάλιστα η διεύθυνση του σχολείου είχε επανειλημμένως διατυπώσει τις ενστάσεις της για το συγκεκριμένο έργο και την διαδικασία, αλλά φέρει και αυτή ευθύνες πως επέτρεψε στο συνεργείο να εισέλθει και να  εκτελέσει εργασίες εν ώρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Βάση του κανονισμού λειτουργίας και της κείμενης νομοθεσίας αποκλειστικά υπεύθυνος για εργασίες στις σχολικές μονάδες είναι ο Δήμος, ο οποίος φέρει την ευθύνη για την πιστή και ασφαλή εκτέλεση του έργου, για την ασφαλή παραλαβή του και για την λειτουργικότητα του σύμφωνα με την τεχνική μελέτη.

Στην περίπτωση αυτή έχουν καταστρατηγηθεί όλα τα παραπάνω και ως αποτέλεσμα είχαμε τον τραγικό θάνατο ενός μαθητή, ενώ θα μπορούσε να ήταν ακόμη τραγικότερη η κατάληξη με μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Είναι προφανές πως προκύπτουν σοβαρότατες ευθύνες παραβίασης του πρωτοκόλλου και της νομοθεσίας με κυρίως υπαίτιο τον δήμο Σερρών και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες οι οποίοι δεν έκαναν τον καθήκον τους.

Είναι χαρακτηριστική η σημερινή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που αφήνει σαφείς αιχμές για τον δήμο Σερρών αναφέροντας ότι: “Διερευνώνται τυχόν ευθύνες της Αυτοδιοίκησης” ενώ έδωσε εντολή στην αποκεντρωμένη  Μακεδονίας- Θράκης, να διερευνήσει τυχόν ευθύνες που προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική παρέμβαση, από την Εισαγγελία Σερρών για να διερευνηθούν τα αίτια και να καταλογιστούν οι ευθύνες για το τραγικό συμβάν.

Σχετικά Άρθρα

Εκδηλώσεις Μνήμης στην Καλαμάτα, για τους πεσόντες και αγνοούμενους του 1974 στην Κύπρο

otavoice

Δήμος Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία

otavoice

Ξεκίνησε η εγκατάσταση 5.500 φωτιστικών LED στο Δήμο Αμαρουσίου

otavoice

Ο Δήμος Κοζάνης προειδοποιεί για τις τηλεφωνικές απάτες (βίντεο)

otavoice

Εθελοντής πυροσβέστης διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Ωρωπού

otavoice

Συνεδρίασε η Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ

otavoice