OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Εύα Καϊλή: Αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητές της στο Ευρωκοινοβούλιο

Με απόφαση της προέδρου, Ρομπέρτα Μέτσολα

Αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητες της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ύστερα από τις καταγγελίες σε βάρος της για υπόθεση διαφθοράς.

Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρoέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε: «Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα με απόφαση της, που μόλις μας κοινοποιήθηκε, αναστέλλει – με άμεση εφαρμογή – όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεσή της από το Προεδρείο του ΕΚ.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε ενημερώσει πως κινούνται εντατικά οι διαδικασίες για την καθαίρεσή της από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κα Καϊλή κρατείται αφότου «βρέθηκαν τσάντες με χρήματα στο σπίτι της». Η αστυνομία, σύμφωνα με την L’Echo, ερεύνησε το σπίτι της αφού φέρεται να βρήκε τον πατέρα της να έχει στην κατοχή του ένα μεγάλο ποσό μετρητών μέσα σε «μια βαλίτσα».

Πλην της κα Καϊλή, συνελήφθησαν ο σύντροφός της Φ. Γ, ο ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι και ο λομπίστας και συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκία από κράτος του Κόλπου. Χθες Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες στους δήμους του Ιξέλ, του Σκαρμπέκ, του Κράαινεμ, του Φορέτ και των Βρυξελλών. Το μεσημέρι της Κυριακής αναμένονται οι ανακοινώσεις των βελγικών δικαστικών Αρχών σχετικά με την υπόθεση.

 Σχετικά με την ασυλία, οι εθνικές αρχές κάνουν αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Πρόεδρος κ. Μετσόλα, εφόσον γίνει αυτό, θα πρέπει να ενημερώσει την ολομέλεια και η αίτηση παραπέμπεται στην επιτροπή νομικών υποθέσεων. Το πρόσωπο για το οποίο θα γίνει η συζήτηση έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά και η επιτροπή να ζητήσει όποια επιπλέον πληροφορία κρίνει απαραίτητη.

Κεκλεισμένων των θυρών η επιτροπή εγκρίνει έκθεση για την άρση ή μη της ασυλίας του ενδιαφερόμενου προσώπου συνιστώντας στο κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την έκθεση. Οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται στην πρώτη ολομέλεια που λαμβάνει χώρα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Η ασυλία επίσης παύει να ισχύει εάν ένας ευρωβουλευτής πιαστεί επ’ αυτοφώρω.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν να μπει μπλόκο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κατάρ για απελευθέρωση της βίζας.

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice