OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αφού τα πήρε η Καϊλή, πόσα πήραν για να γίνει το Μουντιάλ στο Κατάρ;

Συνταράσσει την Ευρωπϊκή Ένωση το σκάνδαλο διαφθοράς με την συμμετοχή της αντιπροέδρου Εύας Καϊλή και άλλων αξιωματούχων. Για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αποσκοπούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Κατάρ επηρεάζοντας τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Με αντάλλαγμα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε μάυρες σακκούλες κια φορολογικούς παραδείσους, αλλά και πολυτελή δώρα.

 

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να μεγαλώσει τις υποψίες που πλανώνται για τον τρόπο που επιλέχθηκε το Κατάρ να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Η επιλογή του Κατάρ αποτέλεσε έκπληξη και κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί πως μια τέτοια σημαντική διοργάνωση θα κατέληγε σε μια μικρή αραβική χώρα με μηδενική αθλητική παρουσία και με πολλά αρνητικά.

Τα όσα αναφέρει σε συνένετυξη του ο πρώην πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για το τι έχει συμβεί και κατέληξε η διοργάνωση στο Κατάρ. Το πρόσωπο που έκρινε τότε την συγκεκριμένη απόφαση ήταν ο γνωστός Γάλλος διεθνής Μισέλ Πλατινί, πρόεδρος της UEFA, που υποστήριξε την επιλογή του Κατάρ και έκρινε οριακά το αποτέλεσμα.

 «Για εμένα είναι ξεκάθαρο. Το Κατάρ είναι λάθος. Η επιλογή ήταν κακή», δήλωσε ο Σεπ Μπλάτερ, που την περίοδο της ανάθεσης στο Κατάρ ήταν ο Πρόεδρος της FIFA. . «Ήταν μια κακή επιλογή και ήμουν υπεύθυνος για αυτό, ως πρόεδρος εκείνη την εποχή», είπε για τη διοργάνωση που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου.

«Τότε είχαμε συμφωνήσει στην εκτελεστική επιτροπή ότι η Ρωσία θα πρέπει να αναλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2018 και οι ΗΠΑ του 2022. Θα ήταν μια κίνηση ειρήνης αν οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι φιλοξενούσαν το Μουντιάλ ο ένας μετά τον άλλον», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο Σεπ Μπλάτερ αναφέρθηκε- όπως και στο παρελθόν- στη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι μία εβδομάδα πριν την ψηφοφορία για τη χώρα που θα αναλάμβανε το Μουντιάλ του 2022. στη συνάντηση υπό τον Νικολά Σαρκοζί έδωσε το παρών ο τότε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί και ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, τότε πρίγκιπας διάδοχος του Κατάρ και σήμερα εμίρης.

«Ο Πλατινί μου είπε ότι τον κάλεσαν στο Ελιζέ, όπου ο Νικολά Σαρκοζί μόλις είχε γευματίσει με τον πρίγκιπα διάδοχο του Κατάρ. Ο Σαρκοζί είπε στον Πλατινί “Δες τι μπορείς να κάνεις εσύ και οι συνάδελφοί σου στην UEFA για το Κατάρ, όταν ανατεθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε ο Μπλάτερ.

Όταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ρώτησε τον Πλατινί τι θα γινόταν, εκείνος του απάντησε: «Σεπ, τι θα έκανες αν σου ζητούσε κάτι ο πρόεδρός σου;». Και ο Μπλάτερ λέει ότι αποκρίθηκε: «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα για μένα, επειδή δεν έχουμε πρόεδρο στην Ελβετία».

Ο Μπλάτερ δήλωσε πως ψήφισε την υποψηφιότητα των ΗΠΑ, για το Μουντιάλ του 2022. «Χάρη στις τέσσερις ψήφους του Πλατινί και της ομάδας του από την UEFA, το Παγκόσμιο Κύπελλο πήγε στο Κατάρ και όχι στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε, συμπληρώνοντας πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 14-8.

Να θυμίσουμε πως ο Μισέλ Πλατινί έχει κατηγοργθεί για σκάνδαλο διαφθοράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Το 2015 του αφαιρέθηκε η προεδρία της UEFA και του απαγορεύτηκε η οποιαδήποτε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, εξαιτίας χρηματικού σκανδάλου.

Πιστεύει κανείς με όσα βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας και με τα όσα έχουν προηγηθεί πως ο Μισέλ Πλατινί και η ομάδα του ψήφισαν το Κατάρ, επειδή είχε να δείξει κάτι στην παγκόσμια κοινότητα και να προσφέρει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο; Προφανώς και όχι. Αν κρίνουμε πως στην υπόθεση διαφθοράς της Εύας Καϊλή ακούγονται για κάποιες δεκάδες εκατομμύρια, πολύ εύκολα μπορούμε να φανταστούμε πόσο ιλιγγιώδη θα είναι τα ποσά που έπεσαν για να βγεί από την ψηφοφορία νικητής το Κατάρ, απέναντι στην υπερδύναμη των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Λύση: Από πότε συνιστά «γεωπολιτικό ρίσκο» η εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου;

otavoice

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από ρωσική επίθεση με drones στην πόλη Ισμαήλ

otavoice

ΕΤΑΑ: Ο πόλεμος επιβαρύνει την οικονομία του Λιβάνου – Το ΑΕΠ της Ρωσίας τονώνεται από το πετρέλαιο

otavoice

Κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ η διαφορά μας με την Τουρκία

otavoice

Τουλάχιστον 163 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν από το Λιμενικό

otavoice

Αργεντινή: Το 52,9% του πληθυσμού πλήττεται από τη φτώχεια

otavoice