OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Βιβλική καταστροφή- Πάνω από 3.800 νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Μια μαύρη ημέρα ξημέρωσε τη Δευτέρα στην Τουρκία και τη Συρία που χτυπήθηκαν από δύο εξαιρετικά καταστροφικούς και φονικούς σεισμούς, 7,8 και 7,5 Ρίχτερ, μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Χιλιάδες οι νεκροί, με τον απολογισμό να αλλάζει συνεχώς, δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες και εκατομμύρια οι άστεγοι, άλλοι από τον φόβο να επιστρέψουν στα λαβωμένα από το σεισμό σπίτια τους και άλλοι γιατί τα έχασαν και αυτά.

Τα τουρκικά σωστικά συνεργεία, που συνεπικουρούνται πλέον και από ξένες αποστολές, κάνουν ό,τι μπορούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι μόνο οι συνεχείς -πολύ ισχυροί- μετασεισμοί, αλλά και το δριμύ ψύχος και οι καταστροφές στις υποδομές που δυσχεραίνουν το έργο τους.

Και αυτά θα κρατήσουν για μήνες, καθώς όλοι οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι η ευρύτερη περιοχή θα δονείται για καιρό.

Ανείπωτη καταστροφή

Σχεδόν 24 ώρες από τον σεισμό, τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι τουρκικές και οι συριακές αρχές κάνουν λόγο για πάνω από 3.823 νεκρούς.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 2.379 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 14.483 τραυματίστηκαν. Μέχρι στιγμής, 7.840 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, τα οποία υπολογίζονται σε 4.748.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.444, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 711 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.431 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 733 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Οι πρώτοι απολογισμοί σοκάρουν: Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές 111 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Καχραμανμαράς, 126 στο Χατάι, 38 στην Αντιγιαμάν. Τουλάχιστον άλλοι 59 σκοτώθηκαν στην Μαλάτια και στην Γκαζιάντεπ, γίνεται λόγος για 64 νεκρούς όπου τουλάχιστον 581 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Άδανα.  Τουλάχιστον 2.834 κτίρια κατέρρευσαν, σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 11.000.

Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου το κρύο είναι τσουχτερό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιούσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος. Την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, ενώ στις σεισμόπληκτες περιοχές η λειτουργία τους θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Στη Λάρισα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

otavoice

Όλαφ Σολτς για εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία: Πικρό αποτέλεσμα – Το AfD βλάπτει τη Γερμανία

otavoice

Έναρξη της σχολικής χρονιάς για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς – Πότε ανοίγουν τα σχολεία

otavoice

Σε εξέλιξη σφοδρή ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο – Πληροφορίες για τραυματίες

otavoice

Ανακοινώθηκαν από τους προμηθευτές οι τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο

otavoice

Κίνα: Επιταχύνονται οι προσπάθειες οργάνωσης μιας ενοποιημένης εθνικής αγοράς

otavoice