OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ειδικό Δικαστήριο: Ομόφωνα ένοχοι Παππάς-Καλογρίτσας

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο, τόσο ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες το  έτος 2016, όσο και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος  δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή, που είναι δύο χρόνια, επιβλήθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο, στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, για την εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Στον Χρήστο Καλογρίστα επιβλήθηκε μόνο χρηματική ποινή, 5.000 ευρώ(!!!!). Ο Χρήστος Καλογρίτσας είχε ζητήσει από το δικαστήριο να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, ωστόσο το αίτημά του, απορρίφθηκε.

Κατά την 18η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, εκφωνήθηκε η απόφαση. Η εισαγγελική πρόταση είναι για ποινή φυλάκισης, ένα έτος στον Νίκο Παππά και έξι μήνες στον Χρήστο Καλογρίτσα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η προβλεπόμενη ποινή κατ΄ ανώτατο όριο είναι φυλάκιση δύο χρόνων. Η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν επιδέχεται κανενός ενδίκου μέσου.

Στη δίκη παρίσταται ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, καθώς η τακτική εισαγγελέας της δίκης Ολγα Σμυρλή ήταν ασθενής.

Ο Νίκος Παππάς βαρύνεται με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα), αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το έτος 2016 και ο κ. Καλογρίτσας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) του πρώην υπουργού Επικρατείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς, αρνείται τα όσα του αποδίδονται χαρακτηρίζοντας πολιτική τη δίωξη του και πολιτική τη δίκη που έγινε και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο.

Δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών ο Νίκος Παππάς, δήλωσε μέσω των συνηγόρων του

Ο Νίκος Παππάς μέσω των συνηγόρων του δήλωσε πως δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών γιατί δεν νιώθει ένοχος.

«Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών», αναφέρει η δήλωση.

 Μαντζουράνης: Προσφεύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ο Νίκος Παππάς

«Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά.

«Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια: Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται.
Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.

Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.

 

Σχετικά Άρθρα

Reuters: Η Ρωσία κατασκευάζει UAV «καμικάζι» με κινέζικους κινητήρες

otavoice

Ρουμανία: Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω πλημμυρών

otavoice

Ιράν: Η Τεχεράνη εκτόξευσε «με επιτυχία» νέο ερευνητικό δορυφόρο

otavoice

Ο Μεντβέντεφ απειλεί να μετατρέψει το Κίεβο σε διαλυμένη περιοχή

otavoice

Κίεβο: Συντρίμμια μη επανδρωμένου αεροσκάφους έπεσαν σε δημοτικό κτίριο

otavoice

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Τι γιορτάζουμε σήμερα 14 Σεπτεμβρίου

otavoice