OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Εφιάλτης οι αυξήσεις των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια

Στην πρωτοφανή ακρίβεια που έχει φέρει σε τραγική δυσχέρεια τα νοικοκυριά, έρχεται να προστεθεί η φρενήρης αύξηση των επιτοκίων που οδηγεί σε εκτόξευση των δόσεων στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Σφίγγει η θηλιά γύρω από τους δανειολήπτες. 

Δανειολήπτης πλήρωνε αρχικά 1.088 ευρώ – Σήμερα έχει επιβαρυνθεί με 412 ευρώ επιπλέον πριν την νέα αύξηση επιτοκίων – Οι τράπεζες προτείνουν μακροχρόνια αύξηση.

Δραματικές στιγμές ζουν τα  νοικοκυριά που είχαν αποφασίσει να αγοράσουν ιδιόκτητη στέγη με στεγαστικό δάνειο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων έχει προκαλέσει αντίστοιχα δραματική επιβάρυνση στους δανειολήπτες, όπως καταγράφει καταγγελία στην εκπομπή  “Κοινωνία ώρα MEGA” 

Συγκεκριμένα, δανειολήπτης που είχε πάρει στεγαστικό 265.00 ευρώ το 2014 και είχε ξεκινήσει με δόση 1.088 ευρώ σταθερή για τρία χρόνια πριν το επιτόκιο γίνει κυμαινόμενο, κατήγγειλε ότι έχει υποστεί επιβάρυνση που πλησιάζει το 40% χωρίς ακόμη να έχει τροποποιηθεί η μηνιαία δόση από την τελευταία αύξηση επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ.

Μετά την προηγούμενη αύξηση επιτοκίων του Δεκεμβρίου, η δόση που καλείται να καταβάλλει είναι 1.500 ευρώ, αυξημένη δηλαδή κατά 37,9% σε σχέση με την αρχική. Και η νέα αύξηση που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Μάρτιο, μπορεί να την στείλει κοντά στο +50%.

«Η αρχική δόση ήταν ήδη μεγάλη, παρά ταύτα κατάφερνα να ανταπεξέλθω, τώρα είναι αδύνατον» είπε ο δανειολήπτης.

Οι τράπεζες, όπως προκύπτει από τα όσα είπε, προσπαθούν να κρατήσουν τα αυξημένα έσοδα, επεκτείνοντας τις αυξήσεις σε σημαντικό βάθος χρόνου. «Επικοινώνησα μαζί τους και τηλεφωνικά μου πρότειναν να μου αυξήσουν τη δόση για 7 χρόνια με επιτόκιο σταθερό για τρία χρόνια αρχικά στα 1.200 και μετά να γίνει επαναδιαπραγμάτευση», όπως περιέγραψε.

Άλλα παραδείγματα:

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την έκταση της «ζημιάς» που έχει προκληθεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, δίνει η ΕΡΤ:

Ποσό 100 χιλιάδων ευρώ με μια δεκαπενταετία ακόμη για να αποπληρωθεί πλήρως, είχε μία δόση η οποία ήταν περίπου στα επίπεδα των 616. 626 ευρώ πριν από έναν χρόνο, σχεδόν ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2022, όταν και η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκινούσε να ανακοινώνει αυτή την διαδικασία αύξησης των επιτοκίων.

Τον Μάρτιο η δόση ήταν ήδη στα 771 ευρώ. Θα έρθουν να προστεθούν ακόμη 27 ευρώ και έτσι προκύπτει και το 27% σε σχέση με πέρσι.

Επίσης, στεγαστικό 130.000 ευρώ, διάρκειας 25 ετών με μέσο επιτόκιο 6% και μηνιαία δόση Ιουνίου 624,62 ευρώ, με τα νέα δεδομένα η νέα δόση θα φτάσει στα 847,15 ευρώ. Πρόκειται για μηνιαία επιβάρυνση σε έναν χρόνο 222 ευρώ, ενώ το σύνολο της ετήσιας επιβάρυνσης φτάνει στα 2.670 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Η Κούβα εκτιμά πως το εμπάργκο των ΗΠΑ της προκάλεσε ζημιά 5 δισεκ. δολαρίων σε έναν χρόνο

otavoice

Τρεις νεκροί στον Λίβανο και δύο στη Συρία από βομβαρδισμούς του Ισραήλ

otavoice

Η Β. Κορέα δημοσίευσε για πρώτη φορά εικόνες των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου

otavoice

Ουκρανία: Τρεις νεκροί, 9 τραυματίες στην επίθεση της Ρωσίας στο Χάρκοβο

otavoice

Ιαπωνία: Εσπευσμένη απογείωση καταδιωκτικών λόγω υπερπτήσης ρωσικών βομβαρδιστικών

otavoice

Ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη

otavoice