OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Φινλανδία: Ξεκινούν οι «σκληρες διαπραγματεύσεις

Η Φινλανδή πρωθυπουργός γνώρισε την ήττα από τους Συντηρητικούς της χώρας της αλλά δεν είναι εύκολη η δημιουργία νέου κυβερνητικού συνασπισμού, όπως αναφέρει το Politico.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός γνώρισε την ήττα από τους Συντηρητικούς της χώρας της αλλά δεν είναι εύκολη η δημιουργία νέου κυβερνητικού συνασπισμού, όπως αναφέρει το Politico.

Ο Φινλανδός Πέτρι Όρπο, ο ηγέτης του κεντροδεξιού Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού, πρόκειται να ξεκινήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με πιθανούς εταίρους δεξιά και αριστερά τη Δευτέρα, μετά τη μικρή εκλογική νίκη του κόμματός του επί της σοσιαλδημοκρατικής πρωθυπουργού Σάννα Μάριν.

Το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP) εξασφάλισε 48 από τις 200 κοινοβουλευτικές έδρες έναντι 43 για τους Σοσιαλδημοκράτες, με το αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών να κατέχει τη δεύτερη θέση με 46 έδρες.

Οι πρώην μικρότεροι εταίροι της Μαρίν, το Κόμμα του Κέντρου, οι Πράσινοι και η Αριστερή Συμμαχία έχασαν όλοι έδρες, ενώ το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα παρέμεινε σταθερό.

Ο Πήτερ Όρπο πρέπει τώρα να αποφασίσει με ποιον θα συνεργαστεί ως βάση για έναν συνασπισμό της πλειοψηφίας — αν και όλες οι επιλογές συνεπάγονται πρόκληση. flag-of-finland-123273_960_720-1Για μια πιθανή σύνδεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, θα πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των τελείως διαφορετικών στρατηγικών των δύο πλευρών για την οικονομική πολιτική. Το NCP έκανε εκστρατεία για περικοπές στην πρόνοια προκειμένου να εξισορροπηθεί ο προϋπολογισμός, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες πρότειναν τη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων και την επένδυση σε μέτρα στήριξης της απασχόλησης.

Εάν ο Όρπο στραφεί στο Κόμμα των Φινλανδών και την αρχηγό του Ρίκα Πούρα είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν διαφορές σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική. Το NCP πιστεύει ότι η Φινλανδία χρειάζεται νέες αφίξεις για να στηρίξει την αγορά εργασίας, ενώ το Κόμμα των Φινλανδών πιέζει για λιγότερο πορώδη σύνορα.

Για να εξασφαλίσει πλειοψηφικό συνασπισμό, ο Όρπο θα πρέπει επίσης να κερδίσει ένα ή περισσότερα μικρότερα κόμματα.

Σε σχόλια στα τοπικά μέσα ενημέρωσης καθώς ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων την Κυριακή, ο Όρπο πρότεινε ότι η αντιστροφή μιας επικείμενης ύφεσης στη Φινλανδία θα αποτελέσει το επίκεντρό του – ένα πιθανό σημάδι ότι θα αναζητήσει πρώτα κοινό έδαφος με τους Φινλανδούς.

«Ξεκινάμε τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις με την οικονομία ως βασικό ζήτημα», δήλωσε ο κεντροδεξιός ηγέτης.

Σχετικά Άρθρα

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα υπάρξει άλλο debate με την Κάμαλα Χάρις

otavoice

ΣΥΡΙΖΑ: Καθαίρεσε τον Στ. Κασσελάκη η Πολιτική Γραμματεία με 17-1

otavoice

Πούτιν: Επίθεση της Ουκρανίας με δυτικά όπλα σημαίνει πόλεμος με το ΝΑΤΟ

otavoice

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Βλάστη Εορδαίας

otavoice

Μεταναστευτικό: Αναταράξεις από την αλλαγή στάσης της Γερμανίας

otavoice

Όλα τα νέα μέτρα για αύξηση μισθών, ενίσχυση συνταξιούχων και τρίτεκνων

otavoice