OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Τερζής: «Υπηρεσιακός Προϋπολογισμός από μια ανέτοιμη Δημοτική Αρχή Σερρών»

«Υπηρεσιακός Προϋπολογισμός από μια κατ’ εξακολούθηση ανέτοιμη Δημοτική Αρχή που δεν έπαψε ποτέ να μας κοροϊδεύει…»

Όλα εξηγούνται τίποτα δε δικαιολογείται!!!

Σχολιάζει ο Βασίλης Τερζής Δημοτικός Σύμβουλος Σερρών 

Στην Κορυφαία Συνεδρίαση του Έτους, την έγκριση και ψήφιση του Προϋπολογισμού, στις 21 Δεκεμβρίου 2022, για άλλη μια φορά επιχειρήθηκε η υποβάθμιση από τη Δημοτική Αρχή. Όταν δεν έχεις ετοιμότητα στα κορυφαία!!!
Τότε ο κ. Δήμαρχος τον χαρακτήρισε ως μια «τυπική και υπηρεσιακή διαδικασία», η οποία χρησιμοποιεί τα οικονομικά δεδομένα και μεγέθη του περασμένου Ιουλίου. Τότε μας προέτρεψε να περιμένουμε τη «μεγάλη Αναμόρφωση», σε ένα τρίμηνο, για να δούμε τα «σπουδαία»!!!

Για την ιστορία το ίδιο είχε γίνει και το περασμένο έτος, 29 Δεκεμβρίου 2021. Τότε είχε δηλώσει: «Δεσμεύομαι σήμερα, ότι το σχέδιο της Υποχρεωτικής Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού που θα φέρουμε, θα είναι ο κανονικός Προϋπολογισμός του έτους…»

Και έρχεται πάλι η ώρα η «σπουδαία», 5 Απριλίου 2023 και ακούμε τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, στην έναρξη της εισήγησής του, να ομολογεί πως αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ο μόνος που έχει την υπογραφή του Λογιστηρίου.
Είναι δηλαδή ένας «Υπηρεσιακός» Προϋπολογισμός, ο Προϋπολογισμός «Πολιτικά», έχει κατατεθεί από τον Δεκέμβριο.
Έλειπε βέβαια ο κ. Δήμαρχος από τη Συνεδρίαση για να μας εξηγήσει τι ισχύει τελικά. Αν και το καταλάβαμε 3,5 χρόνια τώρα, «με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω», που λέει και ο θυμόσοφος λαός.
Παρά τα ωραία λόγια περί ετοιμότητας και ταχύτητας του Αντιδημάρχου, δεν ψήφισα την «Υποχρεωτική», 5 η Αναμόρφωση. Διότι:

1) Απομειώνονται και δημιουργείται επισφάλεια σε κωδικούς που αφορούν
α) αμοιβές ειδικών συνεργατών και γενικού γραμματέα, β) εργοδοτικές εισφορές ΕΦΚΑ – ΑΠΔ και γ) τακτικές αποδοχές (περιλαμβάνονται βασικός μισθός, δώρα εορτών, γενικά και ειδικά τακτικά επιδόματα). Οι δαπάνες αυτές σύμφωνα με τον Κώδικα – Δήμων και Κοινοτήτων είναι υποχρεωτικές.

2) Απομειώνονται, εκτός των άλλων, σειρά κωδικών που καλύπτουν το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου. Το πρόγραμμα και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός εγκρίθηκαν στην 1 η Συνεδρίαση του έτους, 11 Ιανουαρίου 2023. Τότε, είχα επισημάνει τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του προγράμματος, σύμφωνα με τις προϋπολογισθείσες δαπάνες και τα αντίστοιχα ποσά που βρίσκονταν στους εξειδικευμένους κωδικούς. Τώρα με την Αναμόρφωση απομειώνονται περαιτέρω και εξαντλούνται οι συγκεκριμένοι κωδικοί.

3) Στον κωδικό, δικαστικά έξοδα και έξοδα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων και συμβιβαστικών πράξεων, μεταφέρεται σχεδόν το σύνολο του ποσού της 5 ης Υποχρεωτικής Αναμόρφωσης, προκειμένου να αποπληρωθεί κατά το ήμισυ (1.200.000), το ποσό της διαταγής πληρωμής που κατέθεσε η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. στο Δήμο Σερρών. Ο Δήμος κατέθεσε «Ανακοπή» της πληρωμής, εκκρεμεί δικαστική διαδικασία και απόφαση. Έως τότε, θεωρώ πως δε μπορεί να κοπεί το αντίστοιχο ένταλμα πληρωμής προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Σ.

4) Το ύψος του Αποθεματικού έχει απομειωθεί στις 12.455,60, ποσό υπερβολικά μικρό για το μέγεθος και τις πιθανές μελλοντικές ανάγκες του Δήμου.

5) Δεν εφαρμόσθηκε ποτέ ο «Συμμετοχικός Προϋπολογισμός» όσον αφορά στην Αντιπολίτευση. Η επαναλαμβανόμενη εδώ και τέσσερα χρόνια δέσμευση του Δημάρχου, από τον Δεκέμβριο του 2019 και σε κάθε ψήφισή του, πως μετά από διαβούλευση με την Αντιπολίτευση θα ενταχθούν στο σχέδιο μέρος των προτάσεών της.

6) Σύμφωνα με το Νόμο, «ο ψηφισθείς προϋπολογισμός, καθώς και οι αναμορφώσεις αυτού κατά τη διάρκεια του έτους, υποβάλλονται στις αρμόδιες για την εποπτεία των δήμων αρχές σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή (αρχείο τύπου excel)». Αυτό δεν έγινε ποτέ!!!

7) Είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά, που η Υποχρεωτική Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού έρχεται εκπρόθεσμα, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας που είναι ο μήνας Φεβρουάριος.

8) Τροποποιούνται οι κωδικοί χωρίς να δίνονται στο σχετικό πίνακα στοιχεία, για το αρχικό και τελικό μέγεθος του κωδικού (ιστορικότητα).

9) Στην ιστοσελίδα του Δήμου, στην Εκτέλεση του Προϋπολογισμού, από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και πριν την έγκριση του Δ.Σ και της Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης, έχει περάσει ήδη η τροποποίηση των κωδικών της Αναμόρφωσης!!!

Ξεχνά η Δημοτική Αρχή πως διάγει τον 4 ο και τελευταίο χρόνο διοίκησής της, γεγονός που έπρεπε να αποτυπώνεται έστω στον Προϋπολογισμό. Το όραμα και οι στόχοι, η αναπτυξιακή προοπτική, η ιεράρχηση των έργων και των αναγκών, η επικαιροποίηση, η τροποποίηση, η διαφοροποίησή τους, έπρεπε να είναι εμφανείς.
Σε μια Δημοτική Αρχή με πλάνο τετραετίας είναι ξεκάθαρο, τα ανωτέρω είναι αυτονόητα αν όχι υποχρεωτικά, στις Σέρρες όχι. Όποιος είναι καλός σε δικαιολογίες σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε.

Καλό Πάσχα, με υγεία και ασφάλεια, ευλογημένο και Αναστάσιμο.

Σχετικά Άρθρα

Χ. Δούκας: “50 χρόνια ο Κυπριακός Ελληνισμός δε συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε, δεν ξέχασε …”

otavoice

ΠΔΕ: Σύσκεψη εργασίας για την αναβάθμιση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

otavoice

Δ. Κιλκίς: Βελτιωτικές αλλαγές στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο

otavoice

Προκηρύχθηκαν τα έργα του επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Λευκάδας

otavoice

Χρηματοδότηση της ΟΧΕ βόρειας Εύβοιας από το «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021 – 2027»

otavoice

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά και Πελοπόννησο

otavoice