OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Διάστημα: Από που προήλθε το νερό της Γης – Τι δείχνει νέα έρευνα

Το νερό της Γης θα μπορούσε να έχει προέλθει από αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις πλούσιες σε υδρογόνο ατμόσφαιρες και τους ωκεανούς μάγματος των πλανητών-εμβρύων κατά τα χρόνια της δημιουργίας της Γης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature».

Για δεκαετίες οι γνώσεις των επιστημόνων για τον σχηματισμό των πλανητών βασίζονταν κυρίως στο Ηλιακό μας σύστημα. Ωστόσο, η αύξηση της έρευνας των εξωπλανητών την τελευταία δεκαετία, οδηγεί σε μια νέα προσέγγιση στη μοντελοποίηση της εμβρυικής κατάστασης της Γης.

«Οι ανακαλύψεις εξωπλανητών μάς έδωσαν μια πολύ μεγαλύτερη εκτίμηση του πόσο συνηθισμένο είναι για τους μόλις σχηματισμένους πλανήτες να περιβάλλονται από ατμόσφαιρες πλούσιες σε μοριακό υδρογόνο Η2, κατά τα πρώτα εκατομμύρια χρόνια της ανάπτυξής τους», εξηγεί η Ανάτ Σαχάρ, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κάρνεγκι και προσθέτει: «Τελικά αυτά τα περιβλήματα υδρογόνου διαλύονται αλλά αφήνουν τα αποτυπώματά τους στη σύνθεση του νεαρού πλανήτη».

Χρησιμοποιώντας ένα νέο μοντέλο, οι ερευνητές του Ινστιτούτου για την Επιστήμη Κάρνεγκι στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA) μπόρεσαν να αποδείξουν ότι στις αρχές της ύπαρξης της Γης, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ωκεανού μάγματος και μιας πρωτο-ατμόσφαιρας μοριακού υδρογόνου θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της Γης, όπως η αφθονία νερού. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές στην προσομοίωση της εμβρυικής Γης είχαν ως αποτέλεσμα την κίνηση μεγάλων μαζών υδρογόνου στον μεταλλικό πυρήνα, την οξείδωση του μανδύα και την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων νερού.

«Αυτή είναι μόνο μία πιθανή εξήγηση για την εξέλιξη του πλανήτη μας, αλλά μια εξήγηση που θα δημιουργούσε μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της ιστορίας σχηματισμού της Γης και των πιο συνηθισμένων εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί σε τροχιά γύρω από μακρινά αστέρια και οι οποίοι ονομάζονται Υπερ-Γη και Υπο-Ποσειδώνας», εξηγεί η κ. Σαχάρ.

Εικονογράφηση που δείχνει πώς ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Γης, όπως η αφθονία του νερού και η συνολική οξειδωμένη κατάστασή της, θα μπορούσαν να αποδοθούν στις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις μοριακές ατμόσφαιρες υδρογόνου και τους ωκεανούς μάγματος στα πλανητικά έμβρυα που αποτελούσαν τα χρόνια σχηματισμού της Γης. Credit: Illustration by Edward Young/UCLA and Katherine Cain/ Carnegie Institution for Science

 

Σχετικά Άρθρα

Όλα τα νέα μέτρα για αύξηση μισθών, ενίσχυση συνταξιούχων και τρίτεκνων

otavoice

Ιράκ – Ιράν: Σύσφιξη των διμερών σχέσεων με την υπογραφή 14 μνημονίων κατανόησης

otavoice

Μ. Βρετανία: Απειλείται η βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας

otavoice

Iός του Δυτικού Νείλου: 8 θάνατοι και 22 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

otavoice

Μητσοτάκης: «Μονομερής κατάργηση της συνθήκης Σέγκεν δεν μπορεί να γίνει ανεκτή»

otavoice

Ιαπωνία: Εννιά οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

otavoice