OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στους δρόμους, κατά του Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, 22 Απριλίου (Reuters) – Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν στις διαδηλώσεις το Σάββατο κατά των σχεδίων του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να ενισχύσει τους ελέγχους στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενόψει της ημέρας ανεξαρτησίας του Ισραήλ για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους.

Τα σχέδια σταμάτησαν τον περασμένο μήνα ενόψει ενός κύματος απεργιών και μαζικών διαδηλώσεων. Οι τελευταίες διαμαρτυρίες εναντίον τους έρχονται καθώς οι Ισραηλινοί πρόκειται να σηματοδοτήσουν τόσο την ημέρα της ανεξαρτησίας του Ισραήλ όσο και την ημέρα μνήμης του Ισραήλ, η οποία τιμά τη μνήμη όσων σκοτώθηκαν στους πολέμους του Ισραήλ και σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ», είπε στο Reuters η 53χρονη φωτογράφος Miri Pinchuk. «Έδωσε τη ζωή του για αυτή τη χώρα, γιατί μεγάλωσε και με την πεποίθηση ότι θα γίνει δημοκρατία».

Οι προτάσεις θα δώσουν στην κυβέρνηση αποτελεσματικό έλεγχο επί του διορισμού των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα επιτρέψουν στο κοινοβούλιο να ακυρώσει πολλές αποφάσεις του δικαστηρίου. Έχουν προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες εγχώριες κρίσεις στην πρόσφατη ιστορία του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τους ακτιβιστές δικαστές ότι σφετερίζονται όλο και περισσότερο τον ρόλο του κοινοβουλίου και λέει ότι η αναθεώρηση είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ του δικαστικού σώματος και των εκλεγμένων πολιτικών.

Οι επικριτές λένε ότι θα αφαιρέσει τους ζωτικούς ελέγχους και τις ισορροπίες που στηρίζουν ένα δημοκρατικό κράτος και θα παραδώσει ανεξέλεγκτη εξουσία στην κυβέρνηση.

“Υπάρχει αυτή η πρόταση από τη Βίβλο, από τον θρήνο του Ντέιβιντ, που λέει “Πώς έπεσαν οι ήρωες”. Και στην πραγματικότητα, η ερώτηση τώρα μετατρέπεται στο “Πώς έπεσαν οι ήρωες;”, στο “Για τι;””, 63χρονος δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος Ντέιβιντ Γκιλάτ.

Μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό του Ισραήλ την Παρασκευή έδειξε ότι τα σχέδια δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, με το 53% να λέει ότι πιστεύει ότι τα σχέδια θα βλάψουν τη χώρα. Επιπλέον, το 60% των Ισραηλινών είπε ότι η κυβέρνηση δεν τους εκπροσωπεί και το 48% πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα θα συνεχίσει να χειροτερεύει.

Στο κέντρο του Τελ Αβίβ, για 16η συνεχή εβδομάδα, πλήθη συγκεντρώθηκαν σε μια επίδειξη περιφρόνησης ενάντια σε σχέδια που θεωρούν ως υπαρξιακή απειλή για την ισραηλινή δημοκρατία. Κουνούσαν τις γαλανόλευκες σημαίες του Ισραήλ που έχουν γίνει χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων τους τελευταίους τρεις μήνες.

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Η τηλεμαχία στο ABC για τις προεδρικές εκλογές είχε 57,5 εκατ. τηλεθεατές

otavoice

Μπάιντεν, Τραμπ και Χάρις συναντήθηκαν για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

otavoice

Ερντογάν: Κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία

otavoice

Κίεβο: Προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν και Λάμι

otavoice

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer

otavoice

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Πλατανιά – Εκκενώθηκαν προληπτικά ξενοδοχεία

otavoice