OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Απομακρύνθηκαν από το Χαρτούμ με αεροσκάφος 100 Γάλλοι και πολίτες άλλων χωρών

Περίπου 100 Γάλλοι και πολίτες άλλων χωρών έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και θα ακολουθήσουν άλλοι τόσοι, έγινε γνωστό σήμερα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας. Ανάμεσα τους και οκτώ έλληνες στους οποίους είναι και οι δυο τραυματίες.

«Ένα πρώτο αεροσκάφος αναχώρησε από το Χαρτούμ και αναμένεται να φτάσει στο Τζιμπουτί γύρω στις 18.00» ενώ ένα δεύτερο «βρίσκεται ήδη στην περιοχή και αναμένεται να απογειωθεί στις 17.30». Το καθένα τους μεταφέρει περίπου 100 άτομα, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωση μπορεί να συνεχιστεί για μία ή δύο ημέρες ακόμη.

Όταν ρωτήθηκαν για τα πυρά εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής, από τα οποία, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, τραυματίστηκε ένας Γάλλος, οι διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές είπαν ότι «δεν επιθυμούν να σχολιάσουν αυτού του είδους τις φήμες» ενώ «η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».

«Δεν θα το κάναμε αν δεν είχαμε εγγυήσεις για την ασφάλεια εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών, τις οποίες επανέλαβαν πολλές φορές», πρόσθεσαν.

Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν τη βοήθεια της Γαλλίας για να απομακρύνουν τους πολίτες τους, η πηγή του ΥΠΕΞ ανέφερε τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία. Δεν διευκρίνισε όμως αν πολίτες αυτών των χωρών επιβαίνουν στα δύο αεροσκάφη.

Από το Άμστερνταμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα είπε ότι μια «χούφτα» Ολλανδοί κατάφεραν να φύγουν από το Χαρτούμ με γαλλικό αεροσκάφος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «πολύ περίπλοκη επιχείρηση» που γίνεται με τη βοήθεια της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών. Ο Χούκστρα εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μεγαλύτερη ομάδα θα καταφέρει να αναχωρήσει αργότερα απόψε με τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη που ανέπτυξε η Ολλανδία στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην εκκένωση.

Συνολικά, 150 Ολλανδοί πολίτες έχουν ζητήσει από την κυβέρνησή τους να τους βοηθήσει να φύγουν, σύμφωνα με μια επιστολή που υποβλήθηκε σήμερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

 Οι εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν αλληλοκατηγορήθηκαν για την επίθεση σε γαλλικό κομβόι

Οι εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για μια επίθεση εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε γάλλους πολίτες και αμφότερες ανέφεραν πως ένας Γάλλος τραυματίσθηκε.

Ωστόσο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως απομακρύνει διπλωματικό προσωπικό και πολίτες από το Σουδάν, δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με την πληροφορία αυτή.

Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν επίσης τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF), εναντίον των οποίων μάχονται, πως επιτέθηκαν και λεηλάτησαν μια οχηματοπομπή του Κατάρ η οποία κατευθυνόταν προς το Πορτ Σουδάν. Μέχρι στιγμής η Ντόχα δεν έχει ανακοινώσει πως σημειώθηκε κάποιο επεισόδιο.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε πως ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίσθηκε από πυροβολισμό, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Πυρά δέχτηκε το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη Σάββα

Επίθεση με πυρά δέχτηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, όταν επιχείρησαν να διαφύγουν από τη Μητρόπολη, στο Χαρτούμ του Σουδάν.

Όλοι τους επέστρεψαν πίσω στη Μητρόπολη, όπου είναι ασφαλείς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ο Μητροπολίτης Σάββας ανέφερε ότι ο ίδιος και άλλα τέσσερα άτομα (Έλληνες και Γάλλοι) επιχείρησαν να μετακινηθούν προς την γαλλική πρεσβεία, όταν συνέβη το περιστατικό.

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη στιγμή, χτυπήθηκε το αυτοκίνητο που μας μετέφερε στην πρεσβεία», είπε χαρακτηριστικά για τις δραματικές στιγμές που έζησαν.

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία ενός Έλληνα που επέβαινε στο όχημα. «Δεν νιώθω καλά, χτυπούσαν το αυτοκίνητο. Βγήκαμε έξω για να πάμε στην πρεσβεία και φοβόμουν μην πυροβολήσουν και το κεφάλι μου. Μας είπε ο πρέσβης να βγούμε και βγήκαμε με το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη, που οδηγούσε εκείνος. Χτυπούσαν και μας ζήτησαν να γυρίσουμε πίσω», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό.

Σχετικά Άρθρα

Νέα πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού – Πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

otavoice

ΗΠΑ: Πυρκαγιές ζώνουν το Λος Άντζελες, δεκάδες σπίτια στάχτη

otavoice

Η Τουρκία καταδικάζει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου

otavoice

Βιετνάμ: Στους 197 οι νεκροί και 128 αγνοούμενοι εξαιτίας του τυφώνα Γιάγκι

otavoice

Βέλγιο: Κλειστό το αεροδρόμιο Σαρλερουά λόγω 24ωρης απεργίας

otavoice

Γάζα: Έξι εργαζόμενοι του ΟΗΕ μεταξύ των 18 νεκρών από ισραηλινή επίθεση

otavoice