OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Δέσμευση ΗΠΑ για στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας

Οι δυο χώρες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινή περιοχή όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην διαδικασία ειρήνης της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν σε χωριστές συνδιαλέξεις του με τους ηγέτες των δυο κρατών, ενώ απηύθυνε έκκληση να ανοίξει ξανά οδός ζωτικής σημασίας για τον διεκδικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι δυο χώρες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινή περιοχή όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, που αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν πριν από τρεις δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του χθες Κυριακή με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για την εγκατάσταση σημείου ελέγχου από το Αζερμπαϊτζάν στον διάδρομο του Λατσίν, που μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες με σκοπό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στην ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Το Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησε το περασμένο Σαββατοκύριακο φυλάκιο ελέγχου της εισόδου στον μοναδικό οδικό άξονα που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία κατήγγειλε την εγκατάσταση του checkpoint αυτού, κίνηση στην οποία είδε παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Αζερμπαϊτζάν.

 

«Η ειρήνη είναι εφικτή»

Ο κ. Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία που έχει το να ξανανοίξει ο δρόμος της Λατσίν για τα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχήματα το συντομότερο δυνατό», κατά την ανακοίνωση.

Ακόμη υποσχέθηκε στον κ. Αλίεφ αμερικανική υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία και εξέφρασε την άποψη πως «η ειρήνη είναι εφικτή».

Την προηγουμένη, ο κ. Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, σύμφωνα με χωριστό δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο κ. Μίλερ προχθές Σάββατο.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη «σημασία των ειρηνευτικών συνομιλιών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν», επιμένοντας πως «ο απευθείας διάλογος και η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει διαρκής ειρήνη» στον Καύκασο, κατά το λακωνικό κείμενο.

Καθώς η Ρωσία μοιάζει απορροφημένη στον πόλεμο που εξαπέλυσε στην Ουκρανία πριν από 14 μήνες κι απομονωμένη στη διεθνή σκηνή, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζουν πλέον ρόλο μεσολαβητών στη διαδικασία εξομάλυνσης ανάμεσα στο Μπακού και στο Γερεβάν.

Σχετικά Άρθρα

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Βλάστη Εορδαίας

otavoice

Μεταναστευτικό: Αναταράξεις από την αλλαγή στάσης της Γερμανίας

otavoice

Όλα τα νέα μέτρα για αύξηση μισθών, ενίσχυση συνταξιούχων και τρίτεκνων

otavoice

Ιράκ – Ιράν: Σύσφιξη των διμερών σχέσεων με την υπογραφή 14 μνημονίων κατανόησης

otavoice

Μ. Βρετανία: Απειλείται η βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας

otavoice

Iός του Δυτικού Νείλου: 8 θάνατοι και 22 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

otavoice