OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΟΗΕ: Πάνω από 800.000 άνθρωποι ίσως εγκαταλείψουν το Σουδάν

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν διαφύγει τις συγκρούσεις στο Σουδάν διασχίζοντας τα σύνορα για να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, ενώ περισσότεροι των 334.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μετακινηθεί εντός της χώρας, ανακοίνωσαν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα της βοήθειας προς το Σουδάν δεν έχει χρηματοδοτηθεί φέτος παρά στο 14% και στους οργανισμούς αρωγής λείπει ποσόν 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στην χώρα που ήδη υπήρχε, αλλά επιδεινώθηκε εξαιτίας των συγκρούσεων.

Μαίνονται οι συγκρούσεις

Συνεχίζονται και σήμερα οι σφοδρές συγκρούσεις στο Σουδάν μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής οργάνωσης, παρά την παράταση της εκεχειρίας η οποία παραβιάζεται συνεχώς, την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση που οδεύει στην «καταστροφή».

«Ακούμε πυροβολισμούς, πολεμικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά πυρά», δήλωσε κάτοικος του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν που έχει βυθιστεί στο χάος από τις 15 Απριλίου. Τότε ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ του επικεφαλής του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και του επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού και ως Χεμεντί. Οι δύο άνδρες ηγούνταν της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2021.

Από τις συγκρούσεις στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, κυρίως το Νταρφούρ, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες είναι δεκαπλάσιοι, σύμφωνα με απολογισμούς που δεν πιστεύεται ότι αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Την Κυριακή παρατάθηκε για 72 ώρες η εκεχειρία, η οποία όμως δεν έχει γίνει σεβαστή.

Οι αλλοδαποί εξακολουθούν να φεύγουν από τη χώρα, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι «περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι» θα αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Τσαντ, η Αιθιοπία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Όσοι μένουν πίσω είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις σε πόσιμο νερό, ηλεκτρική ενέργεια και τρόφιμα, την ώρα που η θερμοκρασία στο Χαρτούμ ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα

Ερντογάν: Κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία

otavoice

Κίεβο: Προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν και Λάμι

otavoice

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer

otavoice

Φωτιά στον Πλατανιά: Εκκενώνονται προληπτικά ξενοδοχεία

otavoice

Ανεβάζει ρυθμούς η 88η ΔΕΘ – Επιχειρείν, ψυχαγωγία, μουσική, αθλητισμός, hobbies

otavoice

Χίος: Μεγάλη καταστροφή στο μαστίχι από την κακοκαιρία – Kαταστράφηκαν 160 τόνοι

otavoice