OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Υπόθεση κατασκοπείας Μπογονικολού και η σιωπή των Αθηνών

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργεί η προ εβδομάδας σύλληψη στο Παρίσι του Έλληνα επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού με κατηγορίες που τον εμπλέκουν σε κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας και λαθρεμπόριο αμυντικού εξοπλισμού, αλλά και η μέχρι στιγμής «σιωπή» της Αθήνας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το θέμα.

Στα εξειδικευμένα ελληνικά ΜΜΕ που καλύπτουν αμυντικά θέματα σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι παρότι η σύλληψη Μπογονικολού έγινε στις 9 Μαΐου και αποκαλύφθηκε την Τετάρτη, οι επίσημες πηγές της κυβέρνησης και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων φαίνεται να σιωπούν για το θέμα. Όπως ρωτά το militaire.gr χαρακτηριστικά: «Ανησυχεί για κάτι η κυβέρνηση από αυτή την εξέλιξη;».

Δημοσιεύματα σε άλλα ΜΜΕ σκιαγραφούν το προφίλ του ως γιου στρατιωτικού που ξεκινώντας από το Κιλκίς μετέβη στην Πάτρα για σπουδές στα Μαθηματικά και μεταπτυχιακό πολλά χρόνια αργότερα, το 2000, στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, από το Τμήμα Κυβερνητικής.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι είχε αναλάβει τις τύχες της ομάδας βόλεϊ του Δικέφαλου το καλοκαίρι του 2002 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2004, ενώ ακολούθως ήταν μέλος στο ΔΣ του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ το διάστημα 2003-2005. Από το 2006 ως το 2008 υπήρξε πρόεδρος της ομάδας Μπάσκετ της Ολυμπιάδας Πατρών, ενώ το 2009 συμμετείχε σε σχήμα επιχειρηματιών που επιχείρησαν να πάρουν την ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Η σύλληψη του Μπογονικολού που φέρεται να έχει τρεις και πλέον δεκαετίες εμπλοκής στα θέματα υψηλής τεχνολογίας, αφορά κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στις ΗΠΑ, με αίτημα έκδοσής του προς τις γαλλικές Αρχές, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες του ανήκουν στον Όμιλο Aratos και καλύπτουν τομείς άμυνας, ασφάλειας και υψηλής τεχνολογίας, blockchain, σε Ελλάδα και Ολλανδία. Η αμερικανική Δικαιοσύνη υποστηρίζει ότι τα στοιχεία κατά του Έλληνα επιχειρηματία δείχνουν ότι «προσλήφθηκε» από τη Μόσχα ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία πριν περίπου έξι χρόνια.

Στην ανακοίνωση ο Έλληνας επιχειρηματίας περιγράφεται να λειτουργούσε «φαινομενικά ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες», αλλά τόσο ο ίδιος όσο και οι επιχειρήσεις του «είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς».

Κατά την ίδια πηγή η συνωμοσία ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών «για να αποκτήσουν δόλια και στη συνέχεια να διακινήσουν λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ και διπλής χρήσης για να βοηθήσουν τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων αξιωματούχων που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους».

Πηγή avgi.gr

Σχετικά Άρθρα

Ερντογάν: Κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία

otavoice

Κίεβο: Προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν και Λάμι

otavoice

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer

otavoice

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Πλατανιά – Εκκενώθηκαν προληπτικά ξενοδοχεία

otavoice

Ανεβάζει ρυθμούς η 88η ΔΕΘ – Επιχειρείν, ψυχαγωγία, μουσική, αθλητισμός, hobbies

otavoice

Χίος: Μεγάλη καταστροφή στο μαστίχι από την κακοκαιρία – Kαταστράφηκαν 160 τόνοι

otavoice