OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Π.Ε Αν. Αττικής: Στις Αχαρνές, οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός παρευρέθηκε στις Αχαρνές, για τις εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής με την ονομασία «Η Φλόγα της Μνήμης», που διοργάνωσαν ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμαρχος Σπ. Βρεττός σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» και τον Πρόεδρό της Γιάννη Τοπαλίδη, για να τιμήσουν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ως ημέρα Μνήμης της θλιβερής Επετείου ορίστηκε η 19η Μαΐου 1919, τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ, μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, αυτονομήθηκε από την επίσημη Οθωμανική κυβέρνηση και οργάνωσε τις παλιές εθνικιστικές συμμορίες, οι οποίες ήταν υπεύθυνες για την εξόντωση των Ελλήνων, των Ασσυροχαλδαίων και των Αρμενίων κατά την περίοδο του πολέμου (1914-1922), για να καταλήξει λίγα χρόνια μετά στη συντριβή των Ελλήνων στο Μικρασιατικό μέτωπο και στο ολοκαύτωμα της Ιωνίας στη Σμύρνη το Σεπτέμβριο του 1922. Από το 1914 μέχρι και τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους από τους Τούρκους υπολογίζονται σε 353.000.

Με αφορμή την θλιβερή για το Έθνος επέτειο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής
Θανάσης Αυγερινός δήλωσε:

«Ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού, που επί 3.000 χρόνια ζούσε και άκμαζε στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, είτε σφαγιάστηκε είτε ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές του εστίες. Τιμούμε και Δεν ξεχνούμε τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν στις χαμένες αλλά όχι ξεχασμένες πατρίδες… Περιμένουμε από τη Διεθνή Κοινότητα να κάνει το χρέος της και να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, εκείνων που χάθηκαν αλλά και όσων είχαν τη δύναμη ψυχής να ξεκινήσουν από την αρχή, μέσα σε ανυπέρβλητες δυσκολίες, κρατώντας μέσα τους πάντα ένα κομμάτι της αγαπημένης τους Πατρίδας».

Οι εκδηλώσεις στο Δήμο Αχαρνών ξεκίνησαν με ποδηλατοδρομία, συνεχίστηκαν με τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών και κατάθεση στεφάνων στην Προτομή του Καπετάν Ευκλείδη, ενώ ακολούθησε το συγκινητικό άναμμα της φλόγας σε μικρά φαναράκια και πορεία προς το Μνημείο Ηρώων Ακριτών του Πόντου στο Πάρκο Μνήμης. Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε μουσική επένδυση με τη συνοδεία ποντιακής λύρας και μοιρολόγια από το αρμόδιο τμήμα του Δημοτικού Ωδείου Αχαρνών και την Εύξεινο Λέσχη.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αυγερινός παρευρέθηκε στα εγκαίνια του γυμναστηρίου του Αθλητικού Σωματείου Αχαρνών «Μιθριδάτης», μετά από πρόσκληση του Πρέδρου του Χρήστου Χολίδη, αδερφού του αείμνηστου Ολυμπιονίκη Μπάμπη Χολίδη, ενός από του σημαντικότερους αθλητές της Ελληνορωμαϊκής πάλης στην κατηγορία των 57 κιλών, που είχε λάβει μέρος σε 4 Ολυμπιάδες (1976-Μόντρεαλ,1980-Μόσχα, 1984-Λος Άντζελες, 1988-Σεούλ) και είχε κατακτήσει 2 ολυμπιακά μετάλλια. Το νέο γυμναστήριο, που έγινε πραγματικότητα μετά από 2 χρόνια προσπαθειών, πρόκειται να στεγάσει τις ανάγκες των Μελών του Συλλόγου στο άθλημα της Ελληνορωμαϊκής πάλης.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Ωραιοκάστρου: Τίμησε προσωπικότητες που ανέδειξαν τον Ποντιακό πολιτισμό στα «Καλούσεια 2024»

otavoice

Τεχνική Μελέτη από την ΕΕΤΑΑ για τον Δήμο Σερίφου

otavoice

Χ. Δούκας: «Kανένα παιδί τη φετινή σχολική χρονιά, χωρίς το χαμόγελο στο πρόσωπό του»

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Συνεχής η προσπάθεια να στηρίξουμε τους ανθρώπους που ζουν στα χωριά μας»

otavoice

Αντιπρόσωποι της Επιτροπής Αδελφοποίησης Σάντα Μπάρμπαρα-Πάτρας στο Δημαρχείο

otavoice

Ο Δήμος Κω θα συγχρηματοδοτήσει την ανέγερση αίθουσας στον Άγ. Γεώργιο Ν. Αλικαρνασσού

otavoice