OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Εκλογές 2023: Ο Γιάννης Σαρμάς νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός – Οι νέοι Υπουργοί

Ο νέος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός θα είναι ο Γιάννης Σαρμάς, καθώς οδεύουμε σε νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου. Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στις 13:00 θα φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Προηγήθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που επανεξελέγησαν, δηλαδή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών το όνομα που ακούγεται είναι του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, ενώ στο Άμυνας του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη. Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοττανίδου. Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας το όνομα που ακούγεται είναι της πρυτάνεως του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μάρας Νικολαϊδου, η οποία θα έχει το δύσκολο έργο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

Παράλληλα, χθες με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επισπεύδεται η σύγκληση της Βουλής για την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε αρχικώς οριστεί.

Ειδικότερα, στις 18:00 της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος για μία ημέρα. Ως πιθανότερη θεωρείται η επανεκλογή του νυν προέδρου της Βουλής, του Κώστα Τασούλα.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, η Βουλή θα διαλυθεί και θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα με την προκήρυξη του δεύτερου γύρου εκλογών.

Τη Δευτέρα ξεκινά η νέα προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου θα εκκινήσουν εξαρχής και όλες οι διαδικασίες για την ανακήρυξη των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν σε αυτές, υποβάλλοντας εκ νέου τα απαιτούμενα για τη συμμετοχή τους στον Άρειο Πάγο.

Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο και η προοπτική για Σεπτέμβριο

otavoice

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Ελπίδες και εμπόδια για μια συμφωνία

otavoice

Ουκρανία: Πλήρης έλεγχος της πόλης Σούντζα – Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ

otavoice

Εξάπλωση Mpox: Πώς μεταδίδεται και οι λόγοι που ανησυχούν τον ΠΟΥ

otavoice

H πρόβλεψη των ισραηλινών για την επικείμενη ημερομηνία επίθεσης της Χεζμπολάχ

otavoice

Ανησυχία ΠΟΥ για την κρίσιμη έλλειψη εμβολίων κατά της χολέρας

otavoice