OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μπορέλ: Πιέζει την Κούβα να «ενισχύσει» τους δεσμούς της με την ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ κάλεσε χθες την κυβέρνηση της Κούβας να «ενισχύσει» τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον κυριότερο οικονομικό εταίρο της νήσου, αντί της Κίνας και της Ρωσίας.

«Γνωρίζω πως η Κούβα είναι το τρέχον διάστημα αντιμέτωπη, ειδικά στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό, στα καύσιμα, με πολύ δύσκολη κατάσταση (…) Γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση», επιχειρηματολόγησε ο κ. Μπορέλ, που επισκέπτεται την Αβάνα ως αύριο Σάββατο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θύμισε πως η ΕΕ είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της χώρας υπό κομμουνιστική κυβέρνηση: αντιπροσωπεύει το 32% του εξωτερικού εμπορίου της, «έναντι του 8% της Κίνας και του 8% της Ρωσίας», ενώ προσφέρει επίσης τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή βοήθεια.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Κούβα, «παρ’ όλους τους περιορισμούς» που επιβάλλονται στη νήσο δυνάμει «του εμπάργκο» των ΗΠΑ, το οποίο εφαρμόζεται από το 1962, συνέχισε ο κ. Μπορέλ.

«Είμαστε πολύ πιο σημαντικοί από ό,τι άλλοι οικονομικοί παράγοντες, όπως η Ρωσία και η Κίνα», επέμεινε, επαναβεβαιώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοπό να συνεχίσει να υποστηρίζει «τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις» στη νήσο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε εξάλλου πως ευελπιστεί «πριν από το τέλος του έτους» οι Βρυξέλλες και η Αβάνα να αρχίσουν «διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σχετικά Άρθρα

Μπλίνκεν: Nέες κυρώσεις στο Ιράν μετά την παραλαβή ιρανικών πυραύλων από τη Ρωσία

otavoice

Στο 3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

otavoice

Άνδρας απειλεί να πέσει από τον 6ο όροφο κτiρίου, λέει πως κρατά φιάλη προπανίου

otavoice

Παραιτήθηκε η Βούλα Κεχαγιά από εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

otavoice

Χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν αύριο στα θρανία – “Πληγή” οι συγχωνεύσεις

otavoice

Στη Θεσσαλονίκη από σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης

otavoice