OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Νέα ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, σε θέσεις μάχης ο σερβικός στρατός

Οι αστυνομικοί έκαναν πριν από λίγες ώρες χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης κατά των Σέρβων που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Ήθελαν να εμποδίσουν τέσσερις πρόσφατα ορκισμένους Αλβανούς δημάρχους να μετακομίσουν στα δημαρχεία τους μετά τις τοπικές εκλογές του Απριλίου.

Οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα της χώρας, είχαν μποϊκοτάρει τις ψηφοφορίες, επιτρέποντας στους Αλβανούς να πάρουν τον έλεγχο των τοπικών συμβουλίων παρά τη χαμηλή συμμετοχή με 3,5%. Σε αντίθεση με το βορρά, σχεδόν αποκλειστικά Αλβανοί ζουν στο υπόλοιπο Κοσσυφοπέδιο.

Στο Σερβικό χωριό Ζβετσάν, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων διαδηλωτών και Κοσοβάρων αστυνομικών. Οι γιατροί είπαν ότι πολλοί τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί. Οι βίαιοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο της αστυνομίας.

Ο σερβικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTS ανέφερε ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου χρησιμοποίησε επίσης δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στις βόρειες κοινότητες Ζούμπιν, Ποτόκ και Λεπόσαβιτς. Στο Λεπόσαβιτς, Σέρβοι άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τα γεγονότα.

Ο σερβικός στρατός κινείται πιο κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τον στρατό σε επιφυλακή και διέταξε τις μονάδες να κινηθούν πιο κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Πολλοί Σέρβοι στις βόρειες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθούν να αισθάνονται μέρος της κυβέρνησης στο Βελιγράδι. Μετά από πόλεμο το 1999, το Κοσσυφοπέδιο αποσχίστηκε από τη Σερβία και κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008. Το Βελιγράδι εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την κίνηση.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στην πρωτεύουσα Πρίστινα κατηγόρησε τη σερβική ηγεσία για τις πρόσφατες αναταραχές. «Στις παράνομες και εγκληματικές δομές της Σερβίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δόθηκε η εντολή να κλιμακώσουν την κατάσταση επί τόπου», έγραψε στο Twitter ο Μπλερίμ Βέλα, επικεφαλής του επιτελείου του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι.

Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου έχει πληθυσμό περίπου 1,9 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων 120.000 Σέρβων, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στο βορρά.

Σχετικά Άρθρα

Μπλίνκεν: Nέες κυρώσεις στο Ιράν μετά την παραλαβή ιρανικών πυραύλων από τη Ρωσία

otavoice

Στο 3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

otavoice

Άνδρας απειλεί να πέσει από τον 6ο όροφο κτiρίου, λέει πως κρατά φιάλη προπανίου

otavoice

Παραιτήθηκε η Βούλα Κεχαγιά από εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

otavoice

Χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν αύριο στα θρανία – “Πληγή” οι συγχωνεύσεις

otavoice

Στη Θεσσαλονίκη από σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης

otavoice