OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Συνεχίζονται οι μάχες στο Σουδάν

Μάχες εξακολουθούσαν να μαίνονται χθες Δευτέρα το βράδυ στο Σουδάν, παρότι η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ, που έχουν αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία, εξέφρασαν ικανοποίηση για την παράταση για ακόμη πέντε ημέρες της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ουδέποτε τηρήθηκε και υποτίθεται πως θα επέτρεπε τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της χώρας στα όρια του λιμού.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας, του Χαρτούμ, ανέφεραν το Γαλλικό Πρακτορείο πως βρίσκονταν σε εξέλιξη μάχες σε βόρειους τομείς κι ακούγονταν πυρά πυροβολικού στο νότιο τμήμα της πόλης πέντε εκατομμυρίων και πλέον κατοίκων.

Όπως συνηθίζουν, οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο αλληλοκατηγορήθηκαν για επιθέσεις, διαβεβαιώνοντας πως απλώς αμύνονται. Οι ΔΤΥ κατήγγειλαν εξάλλου πως ο στρατός εξαπέλυσε φονική αεροπορική επιδρομή στο Χαρτούμ χθες Δευτέρα.

Ουάσιγκτον και Ριάντ, από τη δική τους πλευρά, σημειώνουν καθημερινά «νέες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός», χωρίς όμως να προχωρούν στην εφαρμογή των «κυρώσεων» που είχαν προαναγγείλει, ούτε να αναφέρουν κάτι για τον «μηχανισμό επιτήρησης» για τον οποίο μίλαγαν όταν ανακοίνωναν την πρώτη εκεχειρία.

Αφότου τέθηκε -θεωρητικά- σε εφαρμογή την 22η Μαΐου, οικογένειες έσπευσαν σε αγορές για να αγοράσουν τρόφιμα ή νερό, οι τιμές των οποίων έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με την περίοδο προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, την 15η Απριλίου.

Χιλιάδες άλλοι πολίτες προτίμησαν να μείνουν μέσα στα σπίτια τους, παρότι πολλοί δεν έχουν ούτε τρεχούμενο νερό, ούτε ρεύμα, εξαιτίας του φόβου πως θα τους βρουν αδέσποτες σφαίρες.

Εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής λένε πως δεν μπόρεσαν να διανείμουν παρά μικρές ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων σε ανθρώπους που αδυνατούν να μετακινηθούν, εξαιτίας των μαχών και του ότι τα φορτία τους, που φθάνουν αεροπορικώς, έχουν μπλοκαριστεί στα τελωνεία.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στο Νταρφούρ, αχανή περιοχή στο δυτικό Σουδάν, που γειτονεύει με το Τσαντ, ήδη ρημαγμένη από τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει εκεί τα χρόνια του 2000, επισήμανε ο Τόμπι Χάργουορντ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σχετικά Άρθρα

“Κάηκε” η Μαδρίτη για τους πρωταθλητές Ευρώπης (video)

otavoice

Συνεχίζεται η δίκη των 21 κατηγορουμένων για την τραγωδία στο Μάτι

otavoice

Η Βολιβία ανακοίνωσε την ανακάλυψη τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου

otavoice

Έκτακτη σύσκεψη για το ρεύμα- Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για τα F35

otavoice

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκαν 4 νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

otavoice

Οι Χούθι χτύπησαν το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων «Chios Lion»

otavoice