OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Στη Μολδαβία, η Ευρώπη επιδεικνύει την ενότητά της έναντι του Πούτιν

Σχεδόν 50 ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα γειτονική της Ουκρανίας που ζει κι αυτή με το φόβο της Ρωσίας, για να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας στον Βλαντίμιρ Πούτιν και παράλληλα να εργαστούν για να επιλύσουν τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρος.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 47 κρατών συναντώνται από τις 10:30 (ώρα Ελλάδας) στο Κάστρο Μίμι στο χωριό Μπουλμποάτσα, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Κισινάου. Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τα μεγάλα θέματα σε μεγάλες ομάδες, αλλά θα έχουν επίσης την ευκαιρία να μιλήσουν για άλλα θέματα ιδιωτικά ή σε μικρότερες ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς και το τελετουργικό των επίσημων επισκέψεων και των πρωτοκόλλων τους.

Η παρουσία του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σ’ αυτή τη δεύτερη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας δεν έχει ανακοινωθεί. Όμως μπορεί να βρίσκεται στο ραντεβού, αφού περιέτρεξε αυτές τις τελευταίες εβδομάδες τον πλανήτη -Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σαουδική Αραβία για τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής της G7.

Αντιθέτως θα απουσιάζει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη την Κυριακή, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Όπως και κατά την πρώτη σύνοδο που έγινε τον Οκτώβριο στην Πράγα, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα θα δώσει την ευκαιρία για μια «οικογενειακή φωτογραφία». Τραβηγμένη σ’ αυτό το χωριό που βρίσκεται κοντά στην Υπερδνειστερία, αυτονομιστική φιλορωσική περιφέρεια 300.000 κατοίκων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα υπογραμμίσει την απομόνωση του Πούτιν.

Πρόκειται για ένα συνασπισμό πολύ ευρύτερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (20 προσκεκλημένες χώρες επιπλέον των 27 μελών της ΕΕ) και στο φόρουμ αυτό, την ιδέα για το οποίο είχε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα συμμετάσχουν χώρες με πολύ διαφορετικά προφίλ και διαδρομές: η Αρμενία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σερβία, το Αζερμπαϊτζάν…

Σχετικά Άρθρα

Μπλίνκεν: Nέες κυρώσεις στο Ιράν μετά την παραλαβή ιρανικών πυραύλων από τη Ρωσία

otavoice

Στο 3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

otavoice

Άνδρας απειλεί να πέσει από τον 6ο όροφο κτiρίου, λέει πως κρατά φιάλη προπανίου

otavoice

Παραιτήθηκε η Βούλα Κεχαγιά από εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

otavoice

Χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν αύριο στα θρανία – “Πληγή” οι συγχωνεύσεις

otavoice

Στη Θεσσαλονίκη από σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης

otavoice