OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σαράντα νησιά και περιοχές με ένα μόνο… ασθενοφόρο

Δραματικές ελλείψεις σε ασθενοφόρα και προσωπικό καθιστούν τελείως απροστάτευτους κατοίκους και επισκέπτες στο Αιγαίο ακόμη και την τουριστική περίοδο που τα νησιά “βουλιάζουν” από κόσμο.

Σαράντα νησιά και περιοχές σε όλη τη χώρα καλούνται να ανταπεξέλθουν σε έκτακτα περιστατικά με ελλιπές προσωπικό και με μόλις ένα ασθενοφόρο όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά ολόκληρο τον χρόνο.

Η τραγική κατάσταση στον τομέα της υγείας και η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων επανήλθε στο προσκήνιο με τον θάνατο μιας 63χρονης στην Κω, ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο του νησιού σε καρότσα αγροτικού, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο.

Η περίπτωση της άτυχης γυναίκας από την Κω δεν είναι η μοναδική. Σε καθημερινή βάση πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή δεν προλαβαίνουν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο λόγω έλλειψης ασθενοφόρων.

Ποιες είναι οι σαράντα περιοχές της χώρας με ένα μόνο ασθενοφόρο

Με βάση τις επίσημες καταγραφές όλες οι Κυκλάδες αλλά και πολλές πόλεις και περιοχές διαθέτουν μόλις ένα ασθενοφόρο, και μάλιστα με πιεστικές βάρδιες αφού το ωράριο δεν καλύπτεται.

Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι:

Λήμνος, Χίος, Σύρος, Ικαρία, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ίος, Σαντορίνη, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως, Κύθηρα, Λευκάδα, Σητεία, Ιεράπετρα, Μοίρες Ηρακλείου, Θάσος, Σκιάθος.

Ένα ασθενοφόρο και για περιοχές στην ηπειρωτική χώρα

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στην ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα στις περιοχές Φλώρινα, Γρεβενά, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Φιλιατρά, Πύλος, Πύργος, Αμαλιάδα, Καλάβρυτα, Ιστιαία, Κάρυστος, Κύμη.

επιχείρηση αεροδιακομιδής πραγματοποιείται από άντρες του λιμενικού και τραυματιοφορείς

Μηδενικές προσλήψεις από το 2016

Το πρόβλημα βέβαια με τις ελλείψεις στα ασθενοφόρα, επιδεινώνεται και εξαιτίας της γενικότερης έλλειψης γιατρών και προσωπικού στα νησιά τα οποία ειδικά κάθε καλοκαίρι αναστενάζουν από τα κενά που υπάρχουν.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ότι καμία πρόσληψη δεν έγινε στο ΕΚΑΒ από το 2016 παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί 500 συνταξιοδοτήσεις.

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ έχει ενημερώσει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπου τους κυβερνώντες για την κατάσταση που επικρατεί στο τομέα της υγείας, ζητώντας προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να μπορέσουν να κινηθούν ασθενοφόρα και να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι νησιών ή άλλων περιοχών της χώρας.

Στα επανειλημμένα αιτήματα της το μόνο μόνο που έχουν λάβει ως απάντηση είναι η πλήρης απαξίωση και σιωπή.

Να σημειωθεί ότι με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που υπάρχει και στο οποίο έχουν καταγραφεί όλες οι δυσλειτουργίες του ΕΚΑΒ, απαιτούνται περίπου προσλήψεις 250 ατόμων στα νησιά ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν περισσότερα ασθενοφόρα, αλλά και άλλες 350 με 400 προσλήψεις στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος – ΗΠΑ: Υπέγραψαν Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας

otavoice

«Σχέδιο Μάρσαλ» για την ΕΕ προτείνει ο Μάριο Ντράγκι

otavoice

H εξειδίκευση των οικονομικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

otavoice

Ρωσία: Δεν αρνείται ότι προμηθεύτηκε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν

otavoice

Ιράν: Στο Ιράκ η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό του νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν

otavoice

Μαρόκο: Τουλάχιστον 11 νεκροί από πλημμύρες στο νότο

otavoice