OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Εκλογές 2023: Ιστορικό ρεκόρ 47,17% σημείωσε η αποχή- Αποτέλεσμα μειοψηφίας!

Ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η αποχή στις χθεσινές εκλογές. Το 47,17% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους δεν προσήλθε στις κάλπες, με αποτέλεσμα να καταγραφεί το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής, τουλάχιστον στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Το υψηλότερο ποσοστό αποχής καταγράφεται στην εκλογική περιφέρεια Φλώρινας με 66,76% και ακολουθούν η Κεφαλληνία με 62,48%, η Ευρυτανία με 61,37% και η Λακωνία με 61%.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αποχής καταγράφηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με 43,84%, ενώ υψηλά ήταν τα ποσοστά και στις δύο προηγούμενες εκλογές, του 2019 με 42,22% και του περασμένου Μαΐου με 39,06%.

Στον αντίποδα, εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αποχής καταγράφονται στις δυο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 (19,67% και 19,31%), στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, το 1974 (20,47%) και στις εκλογές του 1985 (20,9%).

Ένας στους δύο Έλληνες πολίτες δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και αυτό έχει μεγάλη αξία για το σύνολο του πολιτικού συστήματος που φαίνεται να μην μπορεί να ακουμπήσει σε μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας η οποία απογοητευμένη αρνείται να συμμετάσχει.

Αυτοδυναμία μειοψηφίας για την Νέα Δημοκρατία και εκλογική συντριβή για το σύνολο των κομμάτων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ακόμη και σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαίου τα κόμματα σημείωσαν μεγάλες απώλειες σε πραγματικές ψήφους.

Αυτό το δεδομένο όσο και αν τα κόμματα προσπαθούν να το ξεπεράσουν με φτηνές ερμηνείες υπάρχει και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών, όμως δεν παύει σε απόλυτους αριθμούς να έχει λάβει μόλις το 21% του εκλογικού σώματος. Από σήμερα θα κληθεί να πάρει αποφάσεις όχι μόνο για το 52% που συμμετείχε στις εκλογές αλλά για το σύνολο των πολιτών της χώρας. Μπορεί να έχει λάβει νομιμοποίηση τυπικά αλλά στην ουσία είναι μια νομιμοποίηση μέσα από μια εκλογική διαδικασία σε μεγάλο βαθμό αξιωμένη. 

Ανάλογα ισχύει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα πρέπει να δουν την μεγάλη εικόνα και να απαντήσουν γιατί δεν μπόρεσαν να πείσουν 4 εκατομμύρια  πολίτες να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα.

Σχετικά Άρθρα

Μπλίνκεν: Nέες κυρώσεις στο Ιράν μετά την παραλαβή ιρανικών πυραύλων από τη Ρωσία

otavoice

Στο 3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

otavoice

Άνδρας απειλεί να πέσει από τον 6ο όροφο κτiρίου, λέει πως κρατά φιάλη προπανίου

otavoice

Παραιτήθηκε η Βούλα Κεχαγιά από εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

otavoice

Χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν αύριο στα θρανία – “Πληγή” οι συγχωνεύσεις

otavoice

Στη Θεσσαλονίκη από σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης

otavoice