OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη είναι «πιθανόν» καρκινογόνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πλέον πως η ασπαρτάμη, τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ιδίως σε αναψυκτικά «light», είναι «πιθανόν καρκινογόνα για τον άνθρωπο», ωστόσο η συνιστώμενη ημερήσια δόση που χαρακτηρίζεται ακίνδυνη δεν μεταβάλλεται, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

«Δεν συνιστούμε σε επιχειρήσεις να αποσύρουν τα προϊόντα τους, ούτε συνιστούμε στους καταναλωτές να σταματήσουν τελείως» να την καταναλώνουν, ανέφερε ο Δρ. Φραντσέκο Μπράνκα, διευθυντής του τμήματος διατροφής, υγείας και ανάπτυξης στον ΠΟΥ, παρουσιάζοντας τα ευρήματα δύο μελετών για το γλυκαντικό αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC) του ΠΟΥ αποτίμησε για πρώτη φορά το επίπεδο κινδύνου της ασπαρτάμης. Ειδικοί του, που συνεδρίασαν από την 6η ως την 13η Ιουνίου, συμπέραναν πως το συγκεκριμένο τεχνητό γλυκαντικό είναι «πιθανόν καρκινογόνο για τον άνθρωπο» (ομάδα 2B της κατάταξης).

Για τον Πολ Φάροα, καθηγητή επιδημιολογίας του καρκίνου στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, «το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τον κίνδυνο καρκίνου που συνδέεται με οποιοδήποτε χημικό προϊόν ενταγμένο στην ομάδα 2B».

Στην ίδια ομάδα συγκαταλέγονται το εκχύλισμα της aloe vera και το καφεϊκό οξύ, πρόσθεσε.

 

Σχετικά Άρθρα

Ιταλία: Κακοκαιρία με πλημμύρες και πτώση της θερμοκρασίας

otavoice

Σ. Φάμελλος: Ανάγκη για νέα πολιτική πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ – Δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι

otavoice

Χ. Δούκας: Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ απέδειξε πόσο αποκομμένος είναι από την πραγματικότητα

otavoice

Βελόπουλος: Στο ίδιο έργο θεατές- Κυβέρνηση και ΜΜΕ εναντίον σου λαέ

otavoice

Νέες εκλογές για Πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη

otavoice

88η ΔΕΘ- Live η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

otavoice