OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

ΣΒΑΠ: Προώθηση δύο νέων πρωτοβουλιών, με κοινωνικό πρόσημο

Ενεργειακή Κοινότητα και Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων

Δύο νέες πρωτοβουλίες επεξεργάσθηκε και προωθεί ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, για τους Δήμους μέλη του. Πρόκειται για την σύσταση δύο αμειγώς διαδημοτικών εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Δωρεάν ρεύμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και μηδενικοί λογ/σμοί των δημοτικών υποδομών, σε αυτά στοχεύει η ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας – ΣΒΑΠ.

Δύο στόχοι ιδιαίτερα κρίσιμοι την περίοδο αυτή της ακρίβειας και των αυξημένων τιμών ενέργειας που θα συμβάλλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους για τους Δήμους.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι ένας θεσμός που στη χώρα μας θεσμοθετήθηκε το 2018, ενώ πρόσφατα με νέα νομοθετική ρύθμιση έγινε τροποποίησή του, που βελτίωσε τους όρους τους προς τους ΟΤΑ. Πρόκειται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ και την διάθεσή του μέσω του λεγόμενου εικονικού συμψηφισμού. Αφορά βέβαια και πολλές άλλες δραστηριότητες που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την διαχείρισή της.

 

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ «Ε.Κ. – Σ.Β.Α.Π.»

Αφορούν ΟΤΑ και Ιδιώτες, όμως για τους ΟΤΑ υπάρχει ένα πλαίσιο, που δίδει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την προώθησή τους και την υλοποίησή τους. Επίκειται η διάθεση πολλών κονδυλίων για την υποστήριξή τους και την εφαρμογή των επιχειρησιακών τους σχεδίων. Είναι η μεγάλη πρόκληση της Αυτοδιοίκησης για οικονομική αυτοτέλεια και ενεργειακή αυτοδυναμία.

Η σύσταση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας με την επωνυμία «Κέντρο Περίθαλψης και Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων – ΚΕΠΥΑ – Rex» είναι η άλλη μεγάλη πρωτοβουλία του Συνδέσμου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο διαδημοτικός φορέας που με την ολοκλήρωσή του Διαδημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων, θα οργανώσει ένα πρότυπο Κέντρο Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων (κατ’ αρχήν σκύλων) με παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης (στείρωση και εμβολιασμό) και προσωρινή φύλαξη μέχρι την υιοθεσία.

Θα ακολουθήσει κάλεσμα όλων των φιλόζωων εθελοντών πολιτών, που με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών (bazaar, εκδηλώσεις, διαδίκτυο κλπ) στον χώρο του Καταφυγίου και στους Δήμους που θα συμμετάσχουν, θα επιχειρήσει για πρώτη φορά οργανωμένα στη χώρα, να μην υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους. Να υιοθετούνται άμεσα μετά την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

«Αποστείλαμε πλήρες πληροφοριακό υλικό στους Δημάρχους των 16 Δήμων μελών και σχετικές εισηγήσεις για τα Δημοτικά Συμβούλια τους ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους τους να είναι πρωτοπόροι στις δύο πρωτοβουλίες που έχουν εκτός άλλων έντονο κοινωνικό αποτύπωμα και αφορούν στο πλαίσιο που θα κληθούν να λειτουργήσουν οι Δήμοι με αυτοτέλεια, αυτονομία αλλά και σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα», το μήνυμα του ΣΒΑΠ

Σχετικά Άρθρα

Ο ιδρυτής του otavoice σχολιάζει αυτοδιοικητικά στο “Σημείο Αναφοράς” (Attica TV)

otavoice

Ο Δήμος Αθηναίων δικαιώνεται με παρέμβαση στο ΣτΕ

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Το απόστημα θα σπάσει- Δίνουμε ένα τέλος σε όλα αυτά που πληγώνουν τους πολίτες»

otavoice

Η ΚΕΔΕ στο Forum του ΟΗΕ για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Ολοκληρώθηκαν οι διαγραμμίσεις, σε περισσότερες από 100 διαβάσεις πεζών

otavoice

Δ.Πύργου: Τιμήθηκαν οι πατριώτες που εκτελέστηκαν στα Φονικά από τους Ναζί

otavoice