OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ρόδος, «Κόλαση» φωτιάς, στις φλόγες παραδομένα Βάτι-Γεννάδι-Λαχανιά-Μαλώνα

Μαύρισε το σμαραγδένιο νησι, ανυπολόγιστη η καταστροφή που έχει παρει διαστάσεις πυρινου ολοκαυτώματος. Για 8η ημέρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, την οποία δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και εκατοντάδες εθελοντές.

Μια ακόμη νύχτα Αποκάλυψης ζει το νησί.

Μεγάλες αναζωπυρώσεις σημειώνονται στο Γεννάδι όπως και στο χωριό Μαλώνα. Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε τα πρώτα σπίτια στο Γεννάδι με τους κατοίκους της περιοχής να δίνουν τιτάνια μάχη προκειμένου να σώσουν ό,τι σώζεται, ενώ βλέπουν τους κόπους μίας ζωής, να γίνονται στάχτη.

Στο Γεννάδι η φωτιά καίει ενα χιλιόμτρο πάνω από τον οικισμό, ενώ κοντά υπάρχει υποσταθμός της ΔΕΗ με τις ομάδες να προσπαθούν αν μην πλησιάσει εκέι η φωτιά. Στο χωριό πλέον δεν υπάρχει φωτιά ωστόσο ο αέρας μπορεί να αλλάξει τα πάντα πολύ εύκολα.

Στο χωριό Μαλώνα γίνονται ακόμα υπεράνθρωπες προσπάθειες να σωθούν περιουσίες.

Τραγικές εικόνες, το μοναστήρι Αγίου Σάββα, στο Γεννάδι, φλέγεται.

Η φωτιά προήλθε από τον οικισμό Βάτι, όπου και εκεί απειλούνταν σπίτια. Ωστόσο, εκείνο το μέτωπο οριοθετήθηκε και η φωτιά διασπάστηκε στα δύο. Η πυρκαγιά που μαίνεται διέσχισε περίπου χιλιόμετρα από το Βαθύ στο Γεννάδι, σε λιγότερο από μία ώρα.

Λίγο έλειψε να τυλιχθεί στις φλόγες το Δημοτικό Σχολείο του Γενναδίου λίγο πριν τις 8 σήμερα το απόγευμα, καθώς οι φλόγες που μαίνονται στην περιοχή έφτασαν δυστυχώς σε κοντινή στο σχολείο βλάστηση.


Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκενωθεί το Βάτι προς Λίνδο. Η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική και το πύρινο μέτωπο πέρασε τον δρόμο προς Γεννάδι – Μεσσαναγρό και έχει φτάσει κοντά στο χωριό. Πριν από λόγο και λόγω της ανεξέλεγκτης πορείας της πυρκαγιάς, το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής αποφάσισε για προληπτικούς λόγους την εκκένωση στα χωριά Γεννάδι και Λαχανιά και της τουριστικής περιοχής Πλημμύρι.

Στις δυο αυτές περιοχές επικεντρώνονται από το πρωί οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Συνδράμουν πλήθος εθελοντών και όλοι οι φορείς Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα, τα οποία θα φτάσουν στο νησί στις 10 το πρωί με το Blue Star για να προστεθούν στις υπάρχουσες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά κινείται από Βάτι προς Γεννάδι. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν το βράδυ υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο νησί.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις.

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα για την Ρόδο, αφού σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5.

Εισαγγελική παρέμβαση για ευθύνες και αμέλεια υπευθύνων

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε και προκαλεί η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που πλήττει επί οκτώ ημέρες το νησί της Ρόδου παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Ταυτόχρονα δόθηκαν οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια.

Η Εισαγγελέας κατέστησε εξάλλου σε όλους τους τόνους σαφές ότι στην παρούσα φάση προέχει η κατάσβεση της πυρκαγιάς και ότι οι ενέργειες που παραγγέλθηκαν θα διενεργηθούν με απόλυτη προτεραιότητα με την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.

Ανάλογη έρευνα είχε παραγγελθεί και για την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που έπληξε το νησί της Ρόδου τον Ιούλιο του 2008, που έκαψε 132.000 στρέμματα δασώδους και χορτολιβαδικής έκτασης και είχε ερευνηθεί τυχόν ευθύνη των αρμοδίων εξαιτίας κακού συντονισμού, συνιστάμενου αφενός μεν στην καθυστέρηση αποστολής βοήθειας από την ηπειρωτική Ελλάδα, αφετέρου δε στην επιλογή συντονιστών που δεν γνώριζαν την μορφολογία της πυρόπληκτης περιοχής.

Να θυμίσουμε επίσης πως ανάλογες ενέργειες είχαν γίνει και για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια, με τις ίδιες κατηγορίες και με καταγγελίες Περιφερειάρχη, Δημάρχων και πολιτών για κακό επιχειρησιακό σχεδιασμό που τελικά δεν κατέληξαν πουθενά. Επικοινωνιακές έρευνες με προδεδικασμένη κατάληξη.

Σχετικά Άρθρα

Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο

otavoice

Συνάντηση Μελόνι – Ζελένσκι στο οικονομικό φόρουμ του Τσερνόμπιο

otavoice

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στα περίπτερα της 88ης ΔΕΘ

otavoice

ΗΠΑ: Aπετράπη «τρομοκρατική» ενέργεια εναντίον Εβραίων της Νέας Υόρκης την 7η Οκτωβρίου

otavoice

Σύγκρουση σκάφους λιμενικού με ταχύπλοο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες

otavoice

Προεδρικές εκλογές στην Αλγερία – Αναμένεται επανεκλογή του Αμπντελματζίντ Τεμπούν

otavoice