OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Εγκληματική ανικανότητα – Καίγεται ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς

Δεν μιλάμε πλέον για μια μεγάλη πυρκαγιά αλλά για ένα ολικό ολοκαύτωμα του Έβρου που είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα επιχειρησιακής ανικανότητας. Η πυρκαγιά εξαρχής υποτιμήθηκε, γιγαντώθηκε και δεν σταματάει πλέον από τις εξαντλημένες πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Οικολογικό και εθνικό έγκλημα …καίγεται μια από τις σπανιότερες προστατευόμενες περιοχές του πλανήτη και μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή μετατράπηκε σε Κρανίου Τόπο. 

Εφιαλτική για 14η ημέρα η κατάσταση  στην ευρύτερη περιοχή της Δαδιάς και του Σουφλίου στον Έβρο, αφού η φωτιά εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις.  Η φωτιά καίει μεταξύ των περιοχών Πρωτοκλήσσι, Σουφλί, Δαδιά, Γιαννούλη και Σιδηρώ. Ακόμη μια νύχτα πύρινης κόλασης βιώνει ο Έβρος και η εικόνα της απόλυτης καταστροφής στον οικισμό της Δαδιάς είναι συγκλονιστική.

Η πυρκαγιά σύμφωνα με το e-evros.gr έχει περάσει στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς και η οικολογική καταστροφή σε ένα σπάνιο δάσος, είναι στα όρια του Εθνικού εγκλήματος.  Καίγονται αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές διεθνώς, στο Εθνικό Πάρκο.

Η κατάσταση ανάμεσα σε Σουφλί και Γιαννούλη αυτήν τη στιγμή όπως μας μεταφέρει το @e-evros.gr.
Διάσπαρτες μικροεστίες συνεχίζουν να σιγοκαίνε – κατά τ’ άλλα καμένα παντού.

«Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη, καθώς οι εστίες είναι πολλές. Πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές έχουν καταβάλει τα μέγιστα αυτές τις μέρες», ανέφερε ο δήμαρχος Δουφλίου Παναγιώτης  Καλακίκος.

«Αυτό που συμβαίνει μας έχει εξαντλήσει όλους. Πρόκειται για μία ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή, ενώ οι επιπτώσεις στην οικονομία τις ευρύτερης περιοχής είναι ανυπολόγιστες. Χρειάζεται ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα προκειμένου να λυθούν γρήγορα όλα τα προβλήματα», ανέφρε ο δήμαρχος.

Η πυρκαγιά καίει για 14η ημέρα, ενώ αργά το απόγευμα της Πέμπτης εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Σουφλίου ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα ρίψεις νερού πραγματοποιούν 6 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις. Συγκεκριμένα επιχειρούν 582 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων και 122 οχήματα, ενώ το έργο τους συνδράμουν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

Χθες η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη για την ευρύτερη περιοχή. Οι φλόγες πέρασαν τον επαρχιακό δρόμο από τον οικισμό Γιαννούλη και αυτό προκάλεσε μεγάλη ανησυχία.

Μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος δήλωσε ότι η πυρκαγιά πλησίασε την πόλη, ωστόσο η αλλαγή των ανέμων από νότιους σε βόρειους -κόντρα στην πυρκαγιά- και η χαμηλή έντασή τους έδωσε το περιθώριο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αναχαιτίσουν την πορεία της προς το Σουφλί.

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ

otavoice

Προειδοποιεί την Ευρώπη ο ΠΟΥ: Αναμένονται περισσότερα κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων»

otavoice

Η Ρωσία απομάκρυνε εσπευσμένα χιλιάδες κατοίκους από την περιφέρεια Κουρσκ

otavoice

Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Επίκεντρο η Τήνος

otavoice

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice

Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Η πρόγνωση ανά περιοχή

otavoice