OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Συναγερμός για τη λίμνη Κάρλα: Ανεβαίνει συνεχώς η στάθμη του νερού- Σε επιφυλακή εκκένωσης έξι χωριά

Έντονη παραμένει η ανησυχία για τη λίμνη Κάρλα, καθώς σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών τα νερά όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά η στάθμη ανεβαίνει προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές περιλαμβάνοντας και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Σημειώνεται πως από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πλέον η λίμνη Κάρλα θυμίζει την εικόνα που είχε το 1960, πριν δηλαδή αποξηρανθεί.

5967578-1

 

Υγειονομική βόμβα τα χιλιάδες νεκρά ζώα

Περισσότερα από 200.000 ζώα νεκρά με τους κατοίκους να τα απομακρύνουν με καρότσες και φορτηγά από τα λιμνάζοντα νερά, με τη σημαντική συμβολή του στρατού. Την ίδια ώρα μετά από τόσα 24ωρα η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δύσκολη, δυσοσμία αφόρητη, ενώ ελλοχεύουν και κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία.

Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έφτασαν μέχρι στιγμής τα 130 και 126 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό, στον Βόλο, χιλιάδες κάτοικοι, για 11η ημέρα, ενώ οι εκτιμήσεις λένε πως σε 15 έως και 20 ημέρες θα επανέλθει το πόσιμο νερό στην περιοχή.

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ), Την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Δηλαδή τα 2,25 δισ. ευρώ, που θα πάρει η Ελλάδα, ήταν έτσι και αλλιώς δικά μας χρήματα, που θα πήγαιναν σε άλλους τομείς, ενώ τώρα δεν θα πάνε αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να δοθούν αποζημιώσεις τους πληγέντες της πλημμύρας.

Επίσης αναμένεται να μειωθούν οι παροχές στα νοικοκυριά που έδινε η κυβέρνηση λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα. Τα οποία βέβαια θα συνεχίσουν να αυξάνουν στα ράφια, όπως ανέφερε ο ΑγροΤύπος.

Ποια δάνεια παγώνουν λόγω Daniel – Τι ισχύει με ρυθμίσεις, εξωδικαστικό

Άτυπο moratorium τεσσάρων μηνών αποφάσισαν εχθές, Τετάρτη, οι τράπεζες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε μια προσπάθεια στήριξης των πληγέντων δανειοληπτών στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Η έκθεση των συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών, στην περιοχή που επλήγη σφοδρά από την κακοκαιρία Daniel, εκτιμάται στα 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι ακόμη δυνατό να υπολογιστεί με ακρίβεια το ακριβές ύψος των επισφαλειών που θα επιφέρει η φυσική καταστροφή.  Επιπλέον 2,5 έως 3 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ανοίγματα των εταιρειών διαχείρισης στην περιοχή, το ύψος δηλαδή των ρυθμιζόμενων και πιθανών προς είσπραξη οφειλών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος της απειλής για νέο κύμα “κόκκινων δανείων” είναι πολύ σημαντικό για το τραπεζικό σύστημα το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία πρώτου εξαμήνου, καταγράφει υπόλοιπο NPEs συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ (Εθνική 1,7 δισ., Πειραιώς 2 δισ., Eurobank 2,2 δισ. και Alpha Bank 2,8 δισ. ευρώ).

Για τον λόγο αυτό, και δεδομένης της έκτασης της καταστροφής που έχουν υποστεί δεκάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, βιοτέχνες αλλά και νοικοκυριά από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι τράπεζες προέβησαν σε αυτή την πρωτοβουλία χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Επόπτη για την εφαρμογή moratorium.

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: 14χρονος μαθητής του σχολείου ο δράστης των πυροβολισμών με τους τέσσερις νεκρούς στη Τζόρτζια

otavoice

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία υπέγραψαν συμφωνίες για νέο σιδηροδρομικό έργο αξίας 2,3 δισ. δολαρίων

otavoice

Ελαιόλαδο: Στους 3.200 χιλιάδες τόνους οι προβλέψεις για τη φετινή παγκόσμια παραγωγή

otavoice

Μεσανατολικό: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

otavoice

Πέθανε ο δημοσιογράφος Παύλος Γερακάρης

otavoice

Θρίλερ με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, που απειλείται με «βραχυκύκλωμα»

otavoice