OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Οι δικαιολογίες του ΓΕΕΘΑ για την εσφαλμένη ενημέρωση και οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σοβαρά και αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες της τραγωδίας με τους πέντε νεκρούς, μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής, στη Λιβύη. Αμφιβολίες για τις συνθήκες του περιστατικού εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Εντύπωση προκαλεί ότι το ΓΕΕΘΑ προσπαθεί να δικαιολογηθεί με διαρροές και όχι με επίσημη ανακοίνωση για το γεγονός ότι στην αρχική του ανακοίνωση έκανε λόγο για «3 ελαφρά τραυματίες», ενώ ήδη τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για νεκρούς.

Συγκεκριμένα, πηγές του ΓΕΕΘΑ υποστηρίζουν ότι η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων» αναφέρουν οι πηγές του ΓΕΕΘΑ.

«Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα», σημειώνουν.

«Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση» αναφέρουν τέλος.

Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Απαντήσεις σε ό,τι αφορά το τρομακτικό δυστύχημα κατά το οποίο τρεις στρατιωτικοί και δύο πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο στη Λιβύη, ενώ συμμετείχαν στην ελληνική στρατιωτική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο των τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, ζητά συγκεκριμένα ενημέρωση από την κυβέρνηση για:

  • Τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη
  • Τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ.

«Τι δουλειά έχει η Ελλάδα εκεί, την ώρα που αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Ποιος έδωσε εντολή να πάνε; Στείλαμε στη σφαγή ελληνόπουλα» ανέφερε μιλώντας σήμερα στον Focus FM 103.6 o πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων στη Λιβύη, που χαρακτήρισε δολοφονία.

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», έγραψε αρχικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. 

Και πρόσθεσε: «Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών».

 

Σχετικά Άρθρα

Πέθανε ο δημοσιογράφος Παύλος Γερακάρης

otavoice

Θρίλερ με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, που απειλείται με «βραχυκύκλωμα»

otavoice

Τουρκία: Ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου – Αλ Σίσι και Ερντογάν υπέγραψαν 17 συμφωνίες

otavoice

Τζ. Μελόνι προς υπ. Πολιτισμού: Γράφουμε ιστορία, δεν επιτρέπουμε λάθη

otavoice

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο Παιδείας- Τα ΜΑΤ έριξαν χημικά

otavoice

«Φρούριο» η Θεσσαλονίκη λόγω των εγκαινίων της ΔΕΘ

otavoice