OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αντιπαράθεση λίγες ώρες πριν τις κάλπες

Μια ημέρα απέμεινε μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖA-Προοδευτική Συμμαχία, όπου τα μέλη του κόμματος θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι εργασίες τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στις οργανώσεις είναι πυρετώδεις προκειμένου να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικασία της Κυριακής. Πάντως, η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

8.500 παλαιά μέλη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσο, το μητρώο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πλησιάζει πλέον τις 180.000. Τα παλαιά μέλη που δεν ψήφισαν στις 17 Σεπτεμβρίου αλλά επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους μέχρι την Τετάρτη προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής είναι 8.500. Την Κυριακή, πάντως, όσα παλαιά μέλη, που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, προσέλθουν στη διαδικασία, μετά από ταυτοποίηση ότι όντως έχουν την κομματική ιδιότητα, θα μπορούν να ψηφίσουν μετά τον έλεγχο που θα κάνει η Εφορευτική Επιτροπή στο εκάστοτε εκλογικό τμήμα.

Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 FM, ο Γ. Δρόσος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουν γίνει οι προετοιμασίες και συνεχίζονται, και ευχόμαστε να βρεθούμε σε μια συνθήκη όπου θα έχουμε περισσότερο κόσμο και χωρίς ουρές». Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη που έχουν εγγραφεί έως και τις 17 Σεπτεμβρίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν αλλά δεν έχουν γραφτεί στα μητρώα μελών μέχρι και την προηγούμενη Κυριακή δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Εξήγησε δε ότι τα «παλαιά μέλη πιστοποιούνται για να μην υπάρχουν εμπλοκές», για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά ότι «το μητρώο των μελών παλαιών και νέων πλησιάζει τις 180.000. Από αυτά ψήφισαν 148.000, εκ των οποίων τα παλαιά μέλη είναι περίπου 105.000». Για να επιτευχθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας, ο Γ. Δρόσος διευκρίνισε ότι έχουν σταλεί περισσότερα τάμπλετ στα εκλογικά κέντρα για να αποφευχθούν οι μεγάλες ουρές.

Η δήλωση περί κρατιδίου

Λίγες ώρες πριν τις κάλπες η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο διεκδικητών έχει ενταθεί. Αφορμή στάθηκε το γλωσσικό ολίσθημα του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «κρατίδιο» τα Κατεχόμενα της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της δήλωσής του και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και στη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν, σημείωσε χαρακτηριστικά πως είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός «να μην απαντά στην πρόκληση Ερντογάν για αναγνώριση του δεύτερου μισού, της Βορ…, του κρατιδίου του δικού τους στην Κύπρο, αντί να απαντά επιτόπου. Όπως ο κ. Ερντογάν είχε έρθει όταν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός και αναγνώρισε ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Ένας ηγέτης απαντά ξεκάθαρα». Σημειωτέον, δημοσιογράφος ανέφερε τη λέξη «το ψευδοκράτος», το οποίο ειπώθηκε στη συνέχεια και από τον Στέφανο Κασσελάκη. Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στον ελληνικό όσο και στον κυπριακό Τύπο, ενώ παρέμβαση επί του θέματος υπήρξε και από τον στενό συνεργάτη του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Σοφοκλέους. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μ. Σοφοκλέους δήλωσε τα εξής: «Τι πειράζει καλέ που δεν έχουν ιδέα; Γράφουν στο Instagram. Ειλικρινά, καλή μας τύχη κι ο Θεός να βάλει το χέρι του…».

Αντίδραση Αχτσιόγλου

Αιχμηρή ήταν και η αντίδραση της συνυποψήφιας του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία τα ξημερώματα της Παρασκευής ζήτησε με γραπτή της δήλωση από τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ανακαλέσει. «Χτες έκανα μια δήλωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό. Σε αυτήν κάλεσα και τον Στέφανο Κασσελάκη να τοποθετηθεί πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το ίδιο απόγευμα θα διατύπωνε την καινοφανή άποψη ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι “κρατίδιό τους” (δηλ. των Τούρκων)» σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα σοβαρότατο σφάλμα που «αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Πέρα από τα συνθήματα, η πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση. Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την εξωτερική μας πολιτική».

Απάντηση Κασσελάκη

Με βίντεό του στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι «υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και την αϋπνία της περιοδείας, αυτό ακριβώς έπαθα. Βεβαίως είναι ψευδοκράτος». Ξεκίνησε την αναφορά του, σημειώνοντας ότι ξεριζώθηκε όταν ήταν 14 χρονών και πλέον είναι πίσω στην Ελλάδα μόνιμα μόλις μερικούς μήνες. Υπογράμμισε δε ότι «τα Κατεχόμενα – η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού. Τα συμφραζόμενα, η διόρθωση που έκανα μέσα στη δήλωσή μου και το περιεχόμενο της ομιλίας μου πριν ήταν όλα ξεκάθαρα» για να προσθέσει ότι δεν πρέπει κανείς να ανησυχεί και πως μαθαίνει τις λέξεις πολύ γρήγορα. «Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης για μένα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι «δεν βρήκε μια λέξη να πει -ούτε καν την έψαξε- απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Εκείνος ζητάει αναγνώριση και ο Μητσοτάκης συναντιέται μαζί του και χαμογελά. Τη Δεξιά και την Ακροδεξιά την έχει πληρώσει οδυνηρά η Κύπρος, το 1974». Καταλήγει τέλος, επισημαίνοντας ότι η πατριωτική σύγχρονη Αριστερά θα αποτρέψει κάθε πιθανότητα πονηρών συμβιβασμών και συμψηφισμών στα νησιά του Αιγαίου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο και βεβαίως στην Κύπρο.

Σημειωτέον, ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε με νέο βίντεο, στο οποίο κατηγόρησε την Έφη Αχτσιόγλου ότι της είχε στείλει προτάσεις στις οποίες δεν απάντησε. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να πέσουν οι τόνοι, προσθέτοντας ότι «είμαστε σύντροφοι και αυτή η λέξη από τη Δευτέρα θα μας ενώνει». Προηγουμένως είχε τονίσει κατά τη δήλωσή του τα εξής: «Στηρίζω τη συναγωνίστριά μου δημόσια, ακούω “δεν με στήριξες”. Βλέπω κάθε βίντεό της να στρέφει τα βέλη της σ’ εμένα, λες και εγώ είμαι ο Μητσοτάκης. Την αποκαλώ Έφη, όπως τον Αλέξη τον αποκαλώ πάντα Αλέξη, κι αντί για χέρι φιλίας το θεωρεί υποτίμηση. Βλέπω να διακινεί σενάρια ότι ήμουν συνεργάτης του Μητσοτάκη, και ποιος τη διαψεύδει; Ο Γιάννης Πρετεντέρης!».

Πηγή avgi.gr

Σχετικά Άρθρα

Πέθανε ο δημοσιογράφος Παύλος Γερακάρης

otavoice

Θρίλερ με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, που απειλείται με «βραχυκύκλωμα»

otavoice

Τουρκία: Ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου – Αλ Σίσι και Ερντογάν υπέγραψαν 17 συμφωνίες

otavoice

Τζ. Μελόνι προς υπ. Πολιτισμού: Γράφουμε ιστορία, δεν επιτρέπουμε λάθη

otavoice

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο Παιδείας- Τα ΜΑΤ έριξαν χημικά

otavoice

«Φρούριο» η Θεσσαλονίκη λόγω των εγκαινίων της ΔΕΘ

otavoice