OTA VOICE
Απόψεις

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ)

Με αφορμή την 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, μας δίνεται η ευκαιρία να τονίσουμε την σημασία που έχει ο κλάδος αυτός για την παγκόσμια οικονομία και τον πολιτισμό, ενώ παράλληλα να εξηγήσουμε πώς τα προγράμματα ΕΣΠΑ συμβάλλουν στην συνεχή ανάπτυξή του.

Η Ελλάδα, είναι  γνωστή για την αρχαία ιστορία της, τα εκθαμβωτικά τοπία και την πολιτιστική κληρονομιά της. Αποτελεί πόλο έλξης και προσεγγίζει πληθώρα επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ο τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας της χώρας μας, καθώς συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και προσφέρουν την δυνατότητα απασχόλησης σε ανθρώπους που αναζητούν εργασία. Συνεπώς ο τουρισμός συμβάλλει στην σταδιακή μείωση της ανεργίας στην χώρα μας, πρόβλημα που απασχολεί σημαντικά την κοινωνία μας τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Επιπλέον ο τουρισμός προσφέρει την δυνατότητα ανάπτυξης σε μικρές τοπικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα αυξάνει την ζήτηση στα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ο φυσικός πλούτος της χώρας μας αλλά και η ευνοϊκή τοποθεσία της, την έχουν κατατάξει στους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς.

Εξίσου σημαντική είναι η προσφορά του στον κοινωνικό και πολιτισμικό τομέα. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την χώρα μας, γνωρίζουν την ιστορία του τόπου μας, την κουλτούρα μας και τα γνωστά ήθη και έθιμά μας. Συνάμα μαθαίνουν για την ελληνική γαστρονομία και τα περιβόητα ελληνικά παραδοσιακά φαγητά. Η προβολή των ελληνικών παραδόσεων διευρύνει τον πολιτιστικό διάλογο και ενισχύει την ελληνική παρουσία παγκοσμίως. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε το ελληνικό αποτύπωμα του λαού μας αναλλοίωτο και σταθερό στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Παράλληλα, η βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και της περιβαλλοντικής ισορροπίας. Ο τουρισμός, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης. Η αειφόρος ανάπτυξη προωθείται με την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και των ιστορικών μνημείων.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να υιοθετήσουν πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Η εφαρμογή τεχνολογιών που εξοικονομούν ενέργεια και η επιλογή υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον, μπορεί να μειώσουν τον αντίκτυπο των επιχειρήσεων στο περιβάλλον.

Είναι προφανές ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον της Ελλάδας. Όμως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο τουρισμός πρέπει να είναι βιώσιμος και υπεύθυνος. Πρέπει να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοπρέπεια των τοπικών κοινοτήτων και την δίκαιη αμοιβή των εργαζομένων στον τομέα.

Την διασφάλιση όλων των παραπάνω προάγουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενισχύουν την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση υφιστάμενων. Προσφέρουν την δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις να εξελιχθούν, χρησιμοποιώντας πράσινες πρακτικές και βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοσή τους.

Συγκεκριμένα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» δημοσίευσε 18 προκηρύξεις με συνολικό προϋπολογισμό 228.084.736€ αναφορικά με τις Δράσεις στον Τομέα του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Το 3ο τρίμηνο του 2023 θα δημοσιευθεί η Επικείμενη Πρόσκληση για την «Ενίσχυση στην Ίδρυση και Λειτουργία Νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων». Η Δράση υπάγεται στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» με συνολικό προϋπολογισμό 150.000.000€.

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ υποστηρίζουν το μοντέλο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης το οποίο θέτει τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού, με τρόπο που διασφαλίζει τους φυσικούς πόρους του περιβάλλοντος , τον πολιτισμό, την κοινωνία και την οικονομία των εμπλεκόμενων περιοχών.

Συγχρόνως προβάλλουν την καινοτομία ως αλληλεξαρτώμενο παράγοντα του τουρισμού που παρέχει την δυνατότητα εφαρμογής νέων ιδεών, τεχνολογικών εξελίξεων και δημιουργικών προσεγγίσεων με σκοπό την βελτίωση της φιλοξενίας των ταξιδιωτών, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής απόδοσης.

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ χρηματοδοτούν την ανάπτυξη και την προβολή νέων τουριστικών υποδομών. Ενθαρρύνουν την χρήση βιώσιμων πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και την απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.  Παράλληλα, παρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους εργαζομένους του κλάδου του τουρισμού με σκοπό να διατηρήσουν την συνεχή βελτίωσή τους και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρουν.

Η Espaexperts ιδρύθηκε με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών πάνω σε θέματα που αφορούν επιδοτούμενα ευρωπαϊκά και αναπτυξιακά προγράμματα. Διαθέτουμε συμβούλους με υψηλή εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση, με εμπειρία και επαγγελματική γνώση και επάρκεια, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επενδύουμε συνεχώς στην ανάπτυξη του γνωστικού αντικειμένου των στελεχών μας, θεωρώντας ότι είναι μονόδρομος για την παρακολούθηση των συνεχών εξελίξεων με στόχο τη διατήρηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να διερευνήσουμε το όραμα και τον τρόπο σκέψης του πελάτη ώστε να του προσφέρουμε τον τρόπο υλοποίησης αυτού, με βασικές αξίες την ποιότητα, την αξιοπιστία και τον σεβασμό στις ανάγκες και την προσωπικότητα του.

 

 

Πηγή Espaexperts 

 

Σχετικά Άρθρα

Ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για την στήριξη των Κτηνοτρόφων

otavoice

Η απόχη και η αποχή, του Γιάννη Γκουντιού

otavoice

Ελίζα Βόζεμπεργκ: “Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα”

otavoice

Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει

otavoice

Μ. Βελεγράκης: Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πολιτικο – διοικητικός

otavoice

«Η ευρωπαϊκή “ψήφος” ενός 100% ευρωπαϊκού κόμματος»

otavoice