OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Καταπέλτης πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη για το Λ.Τ. Μαρκοπούλου Μεσογαίας

“Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο Συνήγος του Πολίτη, η μη συνδημοσίευση του αναφερόμενου τοπογραφικού διαγράμματος στην απόφαση χάραξης χερσαίας ζώνης λιμένα Πόρτο Ράφτη του 1969 (ΦΕΚ 239Δ) έχει ως αποτέλεσμα η διοικητική αυτή πράξη (απόφαση χάραξης) να θεωρείται ανυπόστατη και να μην παράγει κάποιο έννομο αποτέλεσμα. Ωστόσο η χερσαία ζώνη λιμένα θεωρήθηκε νομίμως υφιστάμενη και μέχρι σήμερα διοικητικές πράξεις εδράζονται επί της απόφασης χάραξης. Ακόμα όμως κι αν η χερσαία ζώνη λιμένα ήταν νομίμως υφιστάμενη, αγνοήθηκε το γεγονός ότι αυτή εισχωρούσε στο ήδη εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει μετατροπή αυτού (σχεδίου πόλεως). Τέλος το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκοπούλου Μεσογαίας δεν έχει προχωρήσει (ως θα όφειλε ως ιδιοκτήτης νομίμως υφισταμένης χερσαίας ζώνης λιμένα) σε δήλωση αυτής στο Κτηματολόγιο (η κτηματογράφηση στην περιοχή Μαρκοπούλου Μεσογαίας έχει περαιωθεί με το ΦΕΚ 4025Β/2019)”.

Αυτά αναφέρει κατά λέξη, ως τελικό συμπέρασμα σε μια μακροσκελή αναφορά του, ο Συνήγορος του Πολίτη,  για την υπόθεση επιχείρησης που επί 6 χρόνια μπλοκάρεται η λειτουργία της με υπαιτιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, στην περιοχή της παραλίας Αγίου Σπυρίδωνα, στο Πόρτο Ράφτη Αττικής. Το βασικό επιχείρημα που δεν εκδίδεται άδεια λειτουργίας (αν και αμφισβητείται η δικαιοδοσία του, επ αυτού) είναι ότι η έκταση της επιχείρησης βρίσκεται εντός χερσαίας ζώνης λιμένα (αν και την ίδια ώρα λειτουργούν “νομίμως” παράπλευρα συναφούς αντικειμένου επιχειρήσεις).

Στο πόρισμα καταπέλτης του νομικού τμήματος επισημαίνεται πως ακόμη και αν θεωρηθεί νομίμως υφιστάμενη η χερσαία ζώνη λιμένα, υπάρχουν δυο σοβαρότατες παραβάσεις οι οποίες αφήνουν έκθετη την διοίκηση του ΛΤ Μαρκοπούλου και εγείρουν ζητήματα νομιμότητας των αποφάσεων της. 

Συγκεκριμένα πρώτον, αγνοήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο και τις υπηρεσίες του Δήμου Μαρκοπούλου, το καθοριστικό και αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η καθορισθείσα ως χερσαία ζώνη λιμένα εισχωρούσε εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, στο οποίο είναι η συγκεκριμένη έκταση που καταλαμβάνει η επιχείρηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά μετατροπή στο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως, οπότε παρανόμως θεωρείται περιοχή εντός σχεδίου πόλεως ως χερσαία ζώνη λιμένα.

Μάλιστα από την αλληλογραφία των υπηρεσιών του Λιμενικού Ταμείου και των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Μεσογαίας, αλλά και τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί και κατέχει και ο Συνήγορος του Πολίτη, ομολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν κάποιες αποτυπώσεις της περιοχής για να καθοριστεί η χερσαία ζώνη λιμένα, που δεν έχουν την απαραίτητη εκ του νόμου πιστοποίηση, άρα και ισχύ.

Δεύτερον, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκοπούλου δεν έχει προχωρήσει, ως ιδιοκτήτης της έκτασης αυτής, στην δήλωση της στο Κτηματολόγιο, ενώ από το 2019 έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στην περιοχή Μαρκοπούλου Μεσογαίας. 

Να σημειωθεί όπως αναφέρει η καταγγέλλουσα επιχείρηση  ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου προσπάθησε ενώ είχε εκδοθεί η άδεια λειτουργίας να την αμφισβητήσει πράγμα το οποίο δεν το πέτυχε (χρειάζεται δικαστική απόφαση) και δεν υδροδότησαι το ακίνητο επικαλούμενη απόφαση του δημοτικού λιμενικού ταμείου η οποία εκδόθηκε υπό το ανυπόστατο καθεστώς της Χ.Ζ.Λ..

Είναι πασηφανές πως κάτι στραβά λειτουργεί στο βασίλειο της δανιμαρκίας. Και δεν το επισημαίνει κάποιος ιδιώτης που έχει ιδιοτελής σκοπούς, αλλά μια Ανεξάρτητη Αρχή, ο Συνήγορος του Πολίτη. 

Η υπόθεση θα κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά η επιχείρηση υφίσταται μια πολιτική εξόντωσης, αφού ενεπλάκησαν σε μια επένδυση από την οποία έχει προκληθεί τεράστια οικονομική ζημιά. Πέρα όμως από την δικαίωση ή μη της επιχείρησης, από την υπόθεση αναδύθηκαν σοβαρότατα ζητήματα λειτουργίας και νομιμότητας των αποφάσεων και των ενεργειών δήμου και των νομικών προσώπων του. Αναδείχθηκαν ελλείψεις και κακώς κείμενα, προχειρότητες και καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας.

Για ποιο λόγο Δήμος και Λιμενικό Ταμείο δεν έχουν τηρήσει κατά γράμμα όσα ορίζει η νομοθεσία, όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη; Γιατί δεν συμμορφώθηκαν επί σειρά ετών; 

Με ποια αιτιολογία δίνονται άδειες λειτουργίας στους μεν και δεν δίνονται στους δε, όταν διέπονται από το ίδιο πλαίσιο; 

Η γυναίκα του Καίσαρα οφείλει να είναι τίμια αλλά και να το δείχνει με τις πράξεις της.

Συνημμένα ενημερωτικά έγραφα:

Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για την Ανυπόστατη χερσαία ζώνη λυμένα Πόρτο Ράφτη

Απάντηση τεχνικής υπηρεσίας διαρκέσουν Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας για ΧΖΛ

2370_28-11-2022 Απάντηση σε από 08-11-2022, 8-09-2022 και 20-07-2022 αναφορές Ευγενίας Βενιζέλου Απάντηση λιμενικού ταμείου σε συνήγορο του πολίτη

2370_28-11-2022 Απάντηση σε από 08-11-2022, 8-09-2022 και 20-07-2022 αναφορές Ευγενίας Βενιζέλου Απάντηση λιμενικού ταμείου σε συνήγορο του πολίτη

 

Σχετικά Άρθρα

ΛΑΣΥ Νέας Ιωνίας: Αναδεικνύουμε σταθερά τα λαϊκά προβλήματα

otavoice

Ηράκλεια 2024: Το φετινό πολιτιστικό φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις

otavoice

Δ. Χανίων: Παρουσία του Προέδρου της Κύπρου, το Πολιτικό Μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη

otavoice

Δ. Ωραιοκάστρου: Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου

otavoice

Δήμαρχος Τρίπολης-Κώστας Τζιούμης: « Κάνουμε δουλειά καθημερινά»

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Με όλα τα παιδιά δεκτά, ξεκίνησαν οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

otavoice