OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Υπερασπιστής των μνημονίων ο Γεωργιάδης: «Αναδρομικά εγώ προσωπικά δεν δίνω σε κανέναν»

Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, υπερασπιζόμενος την μνημονιακή ληστεία κατά του ελληνικού λαού, στην οποία συμμετείχε. Το ζήτημα είναι τα αναδρομικά των δικαστών και κατά συνέπεια των βουλευτών ή η δικαίωση εκατομμύρια συνταξιούχων που είδαν το κράτος των μνημονίων να γκρεμίζει τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές; Αν τελικά πάρουν τα αναδρομικά αυτό θα είναι δικαιοσύνη και ισονομία;

Σχολιάζοντας στην κρατική τηλεόραση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητά την άρση των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις ανωτάτων δικαστικών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «αυτό θα σήμαινε μία πολύ σημαντική αύξηση των συντάξεων αυτών σε σχέση με το τι παίρνουν σήμερα και ενδεχομένως την διεκδίκηση αναδρομικών όλων αυτών των ετών. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα».

«Στο ερώτημα: Μπορούμε να εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή αναδρομικά για όλους τους δικαστές, μαζί με αυτούς που δεν έχουν προσφύγει; Θέλω να είμαι ειλικρινής: Όχι. Δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά, πολύ απλά. Η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας», όπως είπε.

Μίλησε επίσης για παρεπόμενα, λόγω της συνταγματικής διάταξης για διασύνδεση των αποδοχών βουλευτών και δικαστικών ως προς τους μισθούς και τις συντάξεις. «Λένε οι βουλευτές, αν δώσετε αναδρομικά στους δικαστές, δεν θα δώσετε και στους βουλευτές και να επανέλθει η βουλευτική σύνταξη εκεί που ήταν προ των περικοπών; Φαντάζεστε μία Ελλάδα όπου θα λέγαμε “περικόπτουμε τις συντάξεις όλων των άλλων ανθρώπων, αλλά επιστρέφουμε όλα τα λεφτά στους βουλευτές και τους δικαστές;”. Θα ήταν ωραίο αυτό; Όλα θέλουν ένα μέτρο».

«Δύνανται τα δικαστήρια να ασκούν δημοσιονομική πολιτική; Κατά τη γνώμη μου, απερίφραστα, όχι. Δημοσιονομική πολιτική μπορούν να ασκούν μόνο οι εκλεγμένες κυβερνήσεις», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης. «Υπάρχει δικαστική απόφαση. Και αν μας οδηγεί στη χρεοκοπία; Ποιος θα φταίει μετά; Ο δικαστής ή ο πολιτικός; … κάθε απόφαση έχει παρεπόμενα προβλήματα … εδώ υπάρχουν δύο. Ένα μεγάλο πρόβλημα δημοσιονομικό, πραγματικό. Και ένα δεύτερο καθαρά κοινωνικό. Για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της απόφασης θα έπρεπε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους βουλευτές και τους δικαστές. Να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Είναι δυνατόν;». Σε σχέση με την δημοσιονομική επιβάρυνση, υπολόγισε ότι θα επρόκειτο για «εκατοντάδες εκατομμύρια» ευρώ.

«Αναδρομικά, εγώ προσωπικά ως υπουργός δεν δίνω σε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.

«Στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα προτείνω, αν βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις με δημοσιονομικό κόστος … να μπαίνει αυτομάτως εφ’ άπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει: τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, 2.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης, που πρέπει να πληρωθεί. Να ξέρει ο πολίτης, αυτά πληρώνει για την κυβέρνηση, αυτά για τους δικαστές. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική. Να ξέρει ο πολίτης ότι αυτά τα λεφτά τα πληρώνει γιατί το αποφάσισε το δικαστήριο. Αλλιώς ο καθένας αποφασίζει ότι θέλει στην Ελλάδα και δεν τον νοιάζει τι κάνει ο άλλος»

Σχετικά Άρθρα

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να αποσυρθεί από τμήματα του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας

otavoice

ΠΑΣΟΚ, εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, στο Ζάππειο

otavoice

Τριήμερο πένθος στην Ουκρανία για το χτύπημα της Ρωσίας στην Πολτάβα – Αυξάνονται τα θύματα

otavoice

Ομέρ Τσελίκ: Σε εξέλιξη η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στους BRICS

otavoice

Ανάβουν τα φώτα της 88ης ΔΕΘ – Τιμώμενη Χώρα η Γερμανία

otavoice

Νέα εξέταση αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στα επόμενα 30 χρόνια

otavoice