OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

«Σήμερα περάσαμε στο επόμενο στάδιο του πολέμου» ανακοίνωσε το Ισραήλ

«Αυτός ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Οι δυνάμεις μας επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο έδαφος στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Χέρζι Χαλέβι σε τηλεοπτικό μήνυμα.

Το Ισραήλ είπε ότι τα στρατεύματα που στάλθηκαν το βράδυ της Παρασκευής ήταν ακόμα στο πεδίο, ενώ προηγουμένως έκανε μόνο σύντομες εξόδους.

 

Νωρίτερα αναφέραμε ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Gallant αναγνώρισε επίσης μια «νέα φάση» στον πόλεμο. «Επιτεθήκαμε πάνω από το έδαφος και κάτω από το έδαφος, επιτεθήκαμε σε τρομοκράτες όλων των βαθμίδων, παντού».

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για πλήρη χερσαία εισβολή, το Ισραήλ λέει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα βόρεια της Γάζας.

 

 «Η πόλη είναι πεδίο μάχης» – «Εκκενώστε προς τα νότια»

«Προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας: Η πόλη της Γάζας έχει γίνει πεδίο μάχης. Τα καταφύγια στη βόρεια Γάζα και στην επαρχία της Γάζας δεν είναι ασφαλή», αναφέρει ο στρατός σε φυλλάδια που πέφτουν αυτή την ώρα από μαχητικά αεροσκάφη, καθώς προτρέπει τους κατοίκους να «εκκενώσουν αμέσως» προς τα νότια.

Για «νέα φάση» στον πόλεμο κάνει λόγο το Ισραήλ, το οποίο από χθες διευρύνει τις επιχειρήσεις του μέσα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας από ξηράς, αέρος και θαλάσσης. Αρνείται να αποκαλέσει ακόμα ως μεγάλη χερσαία επιχείρηση τις επιθέσεις ενώ ισχυρίζεται πως επλήγησαν ήδη δεκάδες υπόγειοι στόχοι, σήραγγες επικοινωνίας, οπλοστάσια και στρατηγεία της Χαμάς. Από την πλευρά της η Χαμάς λέει πως απέτυχε η χτεσινή επιχείρηση, ενώ μέσα από το Telegram πριν λίγο η Χαμάς ανέφερε πως επιτέθηκε σε ισραηλινά οχήματα.

(AP Photo/Abed Khaled)

 

 «Τυφλή ζώνη» – Δεν υπάρχουν επικοινωνίες

Δημοσιογράφος του BBC που βρίσκεται στη Χλαν Γιουνις μίλησε για χάος και για άνευ προηγουμένου βομβαρδισμούς όλη τη διάρκεια της νύχτας και διαφορετικού τύπου απ ό, τι συνήθως. Στα νοσοκομεία, όπως είπε, επικρατεί πανικός, δεν υπάρχει καμία τηλεφωνική επικοινωνία, οπότε τα ασθενοφόρα κατευθύνονται προς τα σημεία πηγαίνουν από όπου ακούγονται εκρήξεις, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ειδοποιηθούν για τραυματίες.

 ΟΗΕ: Φόβους για «χιλιάδες θανάτους», κυρίως αμάχων

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε σήμερα πως φοβάται πως μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα θα οδηγήσει σε «χιλιάδες θανάτους», κυρίως μεταξύ των αμάχων.

«Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο διεξήχθησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα, στο πλαίσιο μιας κατοχής 56 ετών, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα και για την πιθανότητα να προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους» κυρίως μεταξύ των «αμάχων», ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.

«Όταν οι εχθροπραξίες λάβουν τέλος, εκείνοι που θα έχουν επιβιώσει θα βρεθούν απέναντι στα ερείπια των σπιτιών τους και στους τάφους των μελών της οικογένειάς τους», υπογράμμισε ο Τουρκ, που θεωρεί πως «η πρόκληση τραυματισμών και τραυμάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δεν βοηθά κανέναν».

«Οι ανθρωπιστικές συνέπειες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι καταστροφικές και συνεχείς», σημειώνει ακόμη, καλώντας τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Η συνεχιζόμενη βία δεν είναι η λύση», είπε ο Φόλκερ Τουρκ, που καλεί «όλες τις πλευρές καθώς και τρίτα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα που ασκούν επιρροή στις πλευρές της σύγκρουσης, να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση και να εργαστούν ώστε οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο εν ειρήνη».

Όπως και συνάδελφοί του από άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Τουρκ εξέφρασε ανησυχία για την τύχη της ομάδας του που βρίσκεται στο πεδίο και από την οποία δεν έχει νέα μετά τη διακοπή, χθες, Παρασκευή, του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

«Δεν υπάρχει κανείς ασφαλής τόπος στη Γάζα και δεν υπάρχει κανένα μέσο να βγει κανείς από κει. Ανησυχώ πολύ για τους συναδέλφους μου, όπως και για όλους τους αμάχους της Γάζας», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σχετικά Άρθρα

Ιράν: Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραϊσί συνετρίβη λόγω «δυσχερών καιρικών συνθηκών»

otavoice

Χαμηλότερο τζίρο από το 2023 οι εμπορικές επιχειρήσεις στις θερινές εκπτώσεις

otavoice

Πιο προβλέψιμη η Καμάλα Χάρις από τον Τραμπ εκτιμά η Ρωσία

otavoice

Σεισμός στη Γερμανία: Πρωτιά στη Θουριγγία για το ακροδεξιό AfD – Δεύτερο στη Σαξονία

otavoice

Μικρή μείωση στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ σε σχέση με τον Αύγουστο

otavoice

Π. Γερουλάνος: «Μπορώ να διασφαλίσω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, δεν με κρατάει κανένας»

otavoice