OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Στo κέντρο της Γάζας ο στρατός του Ισραήλ, βομβαρδίζουν νοσοκομεία – 4.609 νεκρά παιδιά και 11.180 συνολικά

Εντείνονται οι μάχες των Ισραηλινών με τη Χαμάς γύρω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τρόφιμα, το νοσοκομείο Αλ Σίφα σταμάτησε να λειτουργεί. Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι το καρδιολογικό τμήμα καταστράφηκε ολοσχερώς από ισραηλινή επιδρομή, την ώρα που το BBC δημοσιεύει φωτογραφία με δεκάδες νεογέννητα να στοιβάζονται στα χειρουργεία. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 11.180 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτόν τον νεότερο απολογισμό, μεταξύ των νεκρών είναι 4.609 παιδιά και 3.100 γυναίκες. Οι τραυματίες Παλαιστίνοι ανέρχονται σε 28.200.

 (Photo by Mahmud HAMS / AFP)

Παιδιά, μωρά και νεογέννητα στη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι αντιμέτωπα με τον θάνατο εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων. Σαράντα ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας κινδυνεύουν επίσης να πεθάνουν άμεσα. Τις επιθέσεις στο νοσοκομείο αρνείται ο ισραηλινός στρατός και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεογνών ενώ ανακοινώνει ότι η Χαμάς αρνήθηκε να παραλάβει καύσιμα για τη λειτουργία του νοσοκομείου

Την ίδια ώρα, την ανησυχία του για τους ασθενείς και τους αμάχους, που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο νοσοκομείο, εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς έχει χαθεί κάθε επικοινωνία με το Αλ Σίφα. Γιατροί μιλάνε ακόμη και για ελεύθερους σκοπευτές που ανοίγουν πυρ εναντίον Παλαιστινίων μέσα στο νοσοκομείο.

Για συνεχείς βομβαρδισμούς και στο δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Κουντς, κάνει λόγο ο παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός. Τα χειρουργεία γίνονται στο σκοτάδι λόγω των συνεχών μπλακ άουτ. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν ένα μωρό.

Στόχος τα νοσοκομεία

Νοσηλευτές στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Νασρ λένε ότι οι βομβαρδισμοί ήταν τόσο σφοδροί ώστε αναγκάστηκαν να φύγουν και να εγκαταλείψουν τους ασθενείς στα κρεβάτια τους.

Στο πολεμικό μέτωπο όπως μεταδίδει και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην εμπόλεμη περιοχή, Γιώργος Σιδέρης, μπορεί το πλήγμα του Ισραήλ να έχει εισέλθει βαθειά στον κεντρικό ιστό της Γάζας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει εξ ολοκλήρου έλεγχος του βορείου ή του νοτίου μετώπου. Οι θύλακες της Χαμάς είναι ακόμα πλήρως ενεργοί σε αρκετά σημεία, στα βόρεια της Λωρίδας. Αυτό μαρτυράται από το γεγονός των επιθέσεων στην Μπέιτ Χανούν, την Τζαμπαλίγια, που βρίσκονται ανατολικά του Ερεζ, το βασικό πέρασμα δηλαδή των χερσαίων δυνάμεων στον δρόμο προς την Γάζα.

Ο καταυλισμός Αλ Σάτι είναι βασικός στόχος του Ισραήλ. Εκεί δημιουργήθηκε ακόμη και «έξοδος διαφυγής» για τους αμάχους από τον IDF εν μέσω διασταυρούμενων πυρών με τη Χαμάς.

 Πυκνώνουν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το IDF επιτρέπει τη διέλευση από τα νοσοκομεία Shifa, Rantisi και Nasser στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και άνοιξε μια πρόσθετη δίοδο για να επιτρέψει στον άμαχο πληθυσμό να εκκενωθεί προς τα νότια για την ασφάλειά του

Τις τελευταίες ημέρες, ένας ανώτερος αξιωματικός στη Διοίκηση Συντονισμού και Συνδέσμου του Ισραήλ στη Γάζα μίλησε με τον διευθυντή του Νοσοκομείου Σίφα πολλές φορές και του παρουσίασε πιθανά περάσματα από το νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι επιθέσεις απο τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Τις μεσημεριανές ώρες 7 στρατιώτες τραυματίστηκαν μετά από την επίθεση με 15 ρουκέτες από τη Λιβανική οργάνωση.

Από το πρωί της Κυριακής έχουν καταγράφει δεκάδες επιθέσεις από τη Χεζμπολαχ, με το Ισραήλ να απαντά στο πεδίο αλλά και ρητορικά με προειδοποιήσεις ότι το πλήγμα για τον Λίβανο θα είναι πολύ σοβαρό.

Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Ισραήλ από αντιαρματικό πύραυλο που έπεσε στα βόρεια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών. Ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε το πλήγμα στοχεύοντας τη θέση από την οποία προήλθε ο πύραυλος, στον νότιο Λίβανο.

Ο πύραυλος έπληξε ένα όχημα κοντά στην κοινότητα Ντοβέβ και «ένας αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκαν» ανέφερε αρχικά ο στρατός. Σε επόμενη ανακοίνωση ανέφερε ότι το πυροβολικό και η πολεμική αεροπορία έπληξαν «έναν αριθμό τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Η σιιτική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τα πλήγματα στο βόρειο Ισραήλ, αναφέροντας ότι στο στόχαστρό της βρίσκονταν «οι επιμελητειακές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κοντά στο στρατόπεδο του Ντοβέβ» καθώς και «μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού» την οποία κατέστρεψε χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους με αποτέλεσμα να «υπάρχουν θύματα».

Η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Israel Electric Corporation από την πλευρά της είπε ότι ο πύραυλος έπληξε εργαζόμενους που επιδιόρθωναν το δίκτυο το οποίο υπέστη ζημιές από άλλα, πρόσφατα πλήγματα στην περιοχή. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας 80χρονος.

Τραυματίστηκε κυανόκρανος στον Λίβανο

Στο μεταξύ, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL) έκανε γνωστό ότι ένα μέλος της τραυματίστηκε το πρωί από πυρά προερχόμενα από άγνωστη πηγή. Ο στρατιώτης νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν το συμβάν αυτό συνδέεται με τις ανταλλαγές πυρών στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

«Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, την περασμένη νύχτα, στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης βρίσκονταν σε μια θέση της FINUL κοντά στο Αλ Κάουζαχ και άκουσαν πυρά σε κοντινή απόσταση. Ένας κυανόκρανος χτυπήθηκε από σφαίρα και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Αναρρώνει και η κατάστασή του είναι σταθερή» είπε ο εκπρόσωπος της αποστολής, Αντρέα Τενέντι.

«Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και του προσωπικού του ΟΗΕ συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Πολιτικός «σεισμός» στη Γερμανία – Ισχυρό πλήγμα για την κυβέρνηση Σολτς η άνοδος της ακροδεξιάς

otavoice

Μπάιντεν: Ο Νετανιάχουν δεν κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων

otavoice

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε η Δύση να επιτρέψει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς και να διαθέσει όπλα

otavoice

Ισραηλινά πυρά σκότωσαν δεκάδες Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας

otavoice

Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

otavoice

Γαλλία: Τελευταίες διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα αναλάβει πρωθυπουργός

otavoice