OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

“Νοσοκομεία νεκροταφεία” στη Γάζα: Ασθενείς και μωρά αργοσβήνουν, σοροί συσσωρεύονται στους διαδρόμους

Τραγική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία χαρακτηρίζονται πλέον ως “νεκροταφεία” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από την πύλη του νοσοκομείου Αλ Σίφα της Γάζας, η οποία έχει γίνει επίκεντρο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει ότι ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν περισσότερους από 100 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Αλ Χίλου στην πόλη της Γάζας. Ο διοικητικός διευθυντής ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να παράσχουν μια ασφαλή οδό για εκκένωση έκτακτης ανάγκης.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη στο νοσοκομείο και χρησιμοποιήσαμε το νερό της βροχής για αποστείρωση», είπε. «Δεν υπάρχει καύσιμο ή νερό στο νοσοκομείο, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί μόνο σε μαιευτήριο».

Εξάλλου, άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί μέσα στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας σχεδιάζουν να αρχίσουν να θάβουν πτώματα εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου την Τρίτη χωρίς την έγκριση του Ισραήλ επειδή η κατάσταση έχει καταστεί απαράδεκτη, δήλωσαν δύο πηγές στο νοσοκομείο. Περισσότερα από 100 πτώματα είχαν συσσωρευτεί στο νοσοκομείο, δημιουργώντας μια οξεία υγειονομική κρίση.

Ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι το Ισραήλ βοήθησε στην εκκένωση του νοσοκομείο Ραντίσι, το οποίο ειδικεύεται στη φροντίδα του καρκίνου, καθώς και σε άλλα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, όπου σημειώθηκαν οι σκληρότερες μάχες.

Ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθούσε τη Δευτέρα να εκκενώσει περίπου 6.000 ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένους από ένα άλλο νοσοκομείο, το Αλ Γκουντς, αφού έκλεισε λόγω έλλειψης καυσίμων.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Arabic, ο Dr Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε ότι λόγω της έλλειψης καυσίμων, όλα τα νοσοκομεία του πολιορκημένου θύλακα θα μπορούσαν να κλείσουν μέσα σε 48 ώρες.

Palestinians line up for food during the ongoing Israeli bombardment of the Gaza Strip in Rafah on Monday, November 13, 2023. (AP Photo/Hatem Ali)

 Νέο πρόβλημα για τους εκτοπισμένους η κακοκαρία

Οι άνθρωποι που στεγάζονται σε σκηνές σε σχολεία του ΟΗΕ στη Ράφα, στη νότια Γάζα, αντιμετωπίζουν τώρα ένα νέο πρόβλημα καθώς οι βροχές έχουν προκαλέσει έντονες πλημμύρες.

Το βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει το νερό της βροχής να γεμίζει μια σκηνή. Ένας άνδρας σε ένα καταφύγιο του ΟΗΕ ζήτησε επείγουσα παρέμβαση λέγοντας ότι οι άνθρωποι ήδη υποφέρουν από έλλειψη τροφής, νερού, ηλεκτρισμού κ.α.

«Αν τα παιδιά μας δεν πεθάνουν από τον πόλεμο, θα πεθάνουν από το κρύο του χειμώνα και την πείνα», είπε ένας πολίτης.

Πηγή πλ. ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

otavoice

Αλλεπάλληλοι και μυστηριώδεις εκτροχιασμοί τρένων στη Ρωσία

otavoice

ΕΛΑΣ: Αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιασμούς – Έχουν εξιχνιασθεί 78 υποθέσεις

otavoice

“Κάηκε” η Μαδρίτη για τους πρωταθλητές Ευρώπης (video)

otavoice