OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Στο Βερολίνο ο Ερντογάν – Στην ατζέντα Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό και Eurofighter

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ ακολουθεί δείπνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Πρόκειται για μία δύσκολη συνάντηση σε μία περίπλοκη συγκυρία. Ο Όλαφ Σολτς και ο Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν για την κρίση στη Μέση Ανατολή, ενώ αναμένεται να διαφωνήσουν για Ισραήλ – Χαμάς, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει ως απελευθερωτικό κίνημα, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος την θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και έχει απαγορευτεί η δράση της στη Γερμανία.

Ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση Σταϊνμάιερ – Ερντογάν

Στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, συζητήθηκαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας και θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από την τουρκική πλευρά, μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων, αναφέρεται:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη πρέπει να σταματήσουν και ότι η αντίδραση όλου του κόσμου κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντική.

»Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ότι κάθε μέρα που δεν σταματά η αιματοχυσία είναι απώλεια για την ανθρωπότητα.

»Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν από κοινού πως η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη για μια διαρκή ειρήνη και συμφώνησαν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή το συντομότερο δυνατό».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτης (AKΡ) Ζαφέρ Σαρίκαγια, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Εντίπ Σεμίχ Γιαλτσίν, ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

 Εκνευρισμός στις ΗΠΑ για την Τουρκία

Πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σε δύο βδομάδες, ασκεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για αναβολή της σχετικής συζήτησης.

Αιφνιδιάστηκαν στην Ουάσιγκτον από την αναβολή συζήτησης του θέματος της Σουηδίας στην τουρκική εθνοσυνέλευση, διότι υπήρχε η βεβαιότητα ότι το θέμα θα έκλεινε έως την επερχόμενη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στις 28 και 29 Νοεμβρίου, ημερομηνίες που πλέον μοιάζουν ανέφικτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Χακάν Φιντάν το είχε υποσχεθεί στον Άντονι Μπλίνκεν και το κλίμα που επικρατεί για αυτή τη νέα καθυστέρηση δεν είναι απλώς κλίμα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας, αλλά κλίμα οργής. Ήταν τέτοια η βεβαιότητα στην Ουάσιγκτον, που προχωρούσαν παράλληλα και οι διεργασίες για να δρομολογηθεί σταδιακά και το θέμα της πώλησης των F16. Με τα νέα δεδομένα, αυτή την στιγμή κανείς στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη σκιά μάλιστα της ανοιχτής αντιπαράθεσης για το θέμα του Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα

Πολιτικός «σεισμός» στη Γερμανία – Ισχυρό πλήγμα για την κυβέρνηση Σολτς η άνοδος της ακροδεξιάς

otavoice

Μπάιντεν: Ο Νετανιάχουν δεν κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων

otavoice

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε η Δύση να επιτρέψει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς και να διαθέσει όπλα

otavoice

Ισραηλινά πυρά σκότωσαν δεκάδες Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας

otavoice

Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

otavoice

Γαλλία: Τελευταίες διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα αναλάβει πρωθυπουργός

otavoice