OTA VOICE
Uncategorized Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Βουλή-φορολογικό: Το ΚΚΕ ζητάει να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι ο λαός

Τη φοροεπιδρομή στους αυτοαπασχολούμενος που επιδίδεται η κυβέρνηση κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο – έκτρωμα.

Στην τοποθέτηση του κατέρριψε με συγκεκριμένα επιχειρήματα τους ισχυρισμούς ότι το σχέδιο νόμου θέλει να αντιμετωπίσει την απόκρυψη εσόδων των αυτοαπασχολούμενων, απαριθμώντας μερικές από τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου τις οποίες δεν αγγίζει η κυβέρνηση. Ένα από τα παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκε είναι υπάρχουν ετησίως 5,3 δισ. προς είσπραξη από την μεγάλη ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, τα οποία καμία κυβέρνηση δεν εισπράττει και δεν τους βάζει ούτε καν ΕΝΦΙΑ.

Γι’ αυτό «γελάνε οι πέτρες» με την δήθεν δίκαιη κατανομή των φόρων που είπε ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος που ταυτόχρονα αποκάλυψε τις «αλχημείες» στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την φοροεπιδρομή. Όπως για παράδειγμα ότι θεωρεί πως οι αυτοαπασχολουμένοι έχουν 14 μισθούς, όπως οι μισθωτοί.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, τόνισε, είναι να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις τα χρόνια της κρίσης, πότε με τους αυτοαπασχολούμενους, πότε με τους δημόσιους υπάλληλους και τους μισθωτούς. Σκοπός είναι να μένει στο απυρόβλητο ο πραγματικός ένοχος και να συγκαλύπτεται ο βαθύς αντιλαϊκός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος, όπως οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, ο αναβαλλόμενος φόρος, τα «κίνητρα» του αναπτυξιακού νόμου, σημείωσε.

Ταυτόχρονα συγκαλύπτεται η νόμιμη φοροαποφυγή και το νομοθετικό οπλοστάσιο που την προστατεύει, όπως η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, οι τριγωνικές συναλλαγές, οι φορολογικοί παράδεισοι μέσα και στην ίδια την ΕΕ, οι παράκτιες εταιρείες, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε επίσης ότι η φορολεηλασία είναι στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν, ώστε να υπάρχουν νέα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, προσθέτοντας έτσι νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Ακόμα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει απέναντί της βολική αντιπολίτευση από τα αστικά κόμματα που θέλουν «δίκαιο φορολογικό σύστημα», μέσα σε ένα άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα, δίνοντας κοινωνική νομιμοποίηση στην κυβέρνηση, αποδεχόμενα τη λογική της πάταξης της φοροδιαφυγής στα λαϊκά στρώματα.

Το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε, λέει ότι πρέπει να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι ο λαός και κάλεσε σε οργάνωση απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την ΕΕ, και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Ν. Καραθανασόπουλος, αναφέρθηκε στη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα και τόνισε ότι παρά το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργείται όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνεται ότι αυτό είναι πλασματικό και πώς ο λαός πρέπει να ανησυχεί. Γιατί μπορεί να υπογράφηκαν οικονομικές και άλλες συμφωνίες, αυτές όμως σχετίζονται με την κερδοφορία των ομίλων, ελληνικών και τουρκικών ενώ οι συνομιλίες για το προσφυγικό γίνονται στη βάση της απαράδεκτης δήλωσης Ελλάδας – Τουρκίας, που είναι σε βάρος των ξεριζωμένων.

Το βασικό, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι να επιταχυνθεί το παζάρι του οδικού χάρτη για ενίσχυση του νοτιοανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ και για συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, προϋποθέτοντας οδυνηρούς συμβιβασμούς για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αποδεικνύεται, είπε, ότι η πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που υπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση, θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τον ίδιο τον λαό.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ να καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για την κατάσταση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, καθώς μέσα στον μήνα απολύονται 60 εργολαβικοί εργαζόμενοι και 31/12 απολύονται όλοι οι εργαζόμενοι και στους 5 νομούς της επιχείρησης.

Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα των εργαζομένων να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ και να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και των εργολαβικών, μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Σχετικά Άρθρα

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας

otavoice

Βούτσιτς: Η Σερβία δεν προβλέπεται να ενταχθεί στην ΕΕ το 2028

otavoice

Ο Χάρης Δούκας στον Βόλο: Πρωθυπουργός της χώρας ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

otavoice

«Youth Festival»: Γιορτή νεολαίας 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στο Δ. Ωραιοκάστρου

otavoice

Πόρισμα για μοιραίο λούνα παρκ: Ιδιοκατασκευή από συρραφή εξαρτημάτων, χωρίς πιστοποίηση

otavoice

Π. Βαρελίδης για νεκρά ψάρια: Το θέμα οδεύει προς επίλυση, πώς ξεκίνησε το πρόβλημα

otavoice