OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Η Καβάλα γυρίζει τον χρόνο πίσω και εστιάζει στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά!

Στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2024, ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του δικτύου του έργου INT-ACT INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE, BRIDGING THE PAST, PRESENT AND FUTURE (Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά, γεφυρώνοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον) του προγράμματος Ορίζοντας.

O Δήμος Καβάλας υλοποιεί το έργο ΙΝΤ-ΑCT, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια AALTO της Φιλανδίας, Εδιμβούργου στο ΗΒ και Εβόρα στην Πορτογαλία καθώς και τις εταιρείες πληροφορικής ITML από την Ελλάδα, URBASOFIA από την Ρουμανία και ARILYN από την Φιλανδία.

Το έργο επικεντρώνεται στην άυλη πολιτιστική κληρονομιάδηλαδή στις πρακτικές και τις πτυχές του πολιτισμού που διαμορφώνουν την κατανόησή μας για την εαυτούς μας, την αίσθηση του ανήκειν ως μέσο γεφύρωσης του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, για την παροχή νέων προσεγγίσεων για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σε αυτούς τους καιρούς των κοσμοϊστορικών αλλαγών.

Η πρώτη αυτή συνάντηση του δικτύου (που πραγματοποιήθηκε υβριδικά) είχε ως στόχο την παρουσίαση σε λεπτομέρεια των δράσεων που προβλέπονται στην διάρκειά του καθώς επίσης και την γνωριμία των εταίρων μεταξύ τους και την περιγραφή των προβλημάτων ιστορικής αποτύπωσης που ο καθένας τους θα θέσει ως πεδίο έρευνας στο πλαίσιο του έργου.

Η Καβάλα με την σειρά της παρουσίασε το προφίλ της πόλης, την περιοχή παρέμβασης για το έργο αυτό, που είναι η Χερσόνησος της Παναγίας, καθώς και μια σύντομη ιστορική διαδρομή της πόλης και άρα του ενδιαφέροντος που το έργο παρουσιάζει για εμάς. Ένα έργο που φιλοδοξεί, μεταξύ άλλων να καταγράψει την άυλη πολιτιστική κληρονομία που συνδέεται με την χερσόνησο της Παναγίας και την πλούσια αρχιτεκτονική της ιστορία. Μια ιστορία, την οποία ο επισκέπτης ανακαλύπτει περιδιαβαίνοντάς της. Και που «το πέρασμα» των πληθυσμών που φιλοξενήθηκαν σε αυτήν αποτυπώνεται στον αστικό ιστό.

Οι εργασίες των δύο ημερών της συνάντησης ολοκληρώθηκαν με την διαμόρφωση του λεπτομερούς προγράμματος εργασιών του έργου για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι πόλεις που συμμετέχουν στο έργο συναποφάσισαν την επόμενη συνάντηση αυτού αλλά και τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα παραδίδουν τα αποτελέσματα της εργασίας των τοπικών ομάδων.

Η επόμενη μέρα είναι εστιασμένη στις συνέργειες για την συλλογή του υλικού που έχει παραχθεί από προηγούμενα έργα που έχει υλοποιήσει ο Δήμος και αφορούν την πολιτιστική κληρονομία αλλά και την επαρκή στελέχωση της ομάδας για να υποστηρίξει τον Δήμο σε αυτή την απαιτητική υλοποίηση.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Σερρών: Νέος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Σχολικών Υποδομών

otavoice

Ο Δήμος Αγιάς απέβαλε την ιδιοκτήτρια λούνα παρκ από το παζάρι – Η ίδια έχει κατακυρωθεί στη Λάρισα

otavoice

Δ. Ωραιοκάστρου: Ολοκληρώθηκε το «Καλοκαιρινό Σχολείο 2024»

otavoice

Δ.Π.Φαλήρου: Πρωτοβουλίες για την ασφάλεια – Ενημέρωση για περιστατικά εξαπάτησης δημοτών

otavoice

Βόλος: Και δεύτερο πλέγμα στον Ξηριά για την συγκράτηση των νεκρών ψαριών

otavoice

Δ.Παπάγου-Χολαργού: Σημαντική Οικονομική Ελάφρυνση μέσω Αναχρηματοδότησης Δανείων

otavoice