OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Το νομοσχέδιο για την αμνηστία των Καταλανών στην Ισπανική Βουλή

Ο επίμαχος νόμος για την αμνηστία όλων όσων συνδέονται με τη διαδικασία αυτοδιάθεσης της Καταλονίας αναμένεται να έρθει στη Βουλή για ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη 14 Μαρτίου. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής και όπως αναμένεται θα δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει ο οργανικός νόμος για την αμνηστία που όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση θα φέρει θεσμική, πολιτική και κοινωνική ομαλοποίηση στην Καταλονία.

Το βράδυ της Τετάρτης το κόμμα των Σοσιαλιστών (PSOE), οι δεξιοί εθνικιστές της Καταλονίας (Junts) και η εθνικιστική καταλανική αριστερά (ERC) ανακοίνωσαν συμφωνία για τον νόμο περί αμνηστίας «μετά από ημέρες κοινής εργασίας», χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν το περιεχόμενό του. Μέσω κοινής δήλωσης ανέφεραν ότι ο μελλοντικός νόμος θα καλύπτει «όλα τα άτομα που συνδέονται με τη διαδικασία ανεξαρτησίας» την τελευταία δεκαετία.

Στην ολομέλεια υπάρχουν δύο επιλογές, ή να εγκριθεί ή να μην συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους.

Στο μεταξύ ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης , Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, από το Βουκουρέστι και την σύνοδο του ΕΛΚ επιτέθηκε σκληρά στον νόμο περί αμνηστίας και όπως είπε : «Σήμερα μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση πρόκειται να αφήσει ατιμώρητα τα πολύ σοβαρά εγκλήματα κατά της καρδιάς της ΕΕ. Είναι εγκλήματα τρομοκρατίας, κατάχρησης δημόσιου χρήματος και ανακήρυξη ανεξαρτησίας ενός μέρους ενός κράτους μέλος. Ο Πέδρο Σάντσεθ «είναι κάθε μέρα πιο στριμωγμένος και πιο εύκολο να εκβιαστεί από αυτούς που βάζουν το κράτος δικαίου ως τίμημα». «Αυτή είναι η αμνηστία που συμφωνεί η κυβέρνηση της Ισπανίας αυτή τη στιγμή με τους αποσχιστές», δήλωσε.

Ο Φεϊχό ευχαρίστησε το ΕΛΚ για το ψήφισμα που εγκρίθηκε υπέρ του κράτους δικαίου κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου. «Έρχομαι να εξηγήσω στην Ευρώπη για να ξέρουν τι συμβαίνει στη χώρα μου», τόνισε μεταξύ άλλων.

Και ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, απήγγειλε επίσης κατηγορίες εναντίον του Πέδρο Σάντσεθ, υποστηρίζοντας ότι «έχει γίνει η μαριονέτα του Πουιτζντεμόντ» και ότι «ο σοσιαλισμός είναι έτοιμος να εγκρίνει σήμερα μια αμνηστία που δίνει άλλοθι στην τρομοκρατία».

Σχετικά Άρθρα

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση έως τις 2 Αυγούστου

otavoice

Πανελλήνιες 2024: Οι βάσεις εισαγωγής ανα επιστημονικό πεδίο

otavoice

Εκτός Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ o Παύλος Πολάκης

otavoice

Πανελλήνιες 2024 – Βάσεις: Οι 20 σχολές με τα υψηλότερα μόρια

otavoice

Ροδιά Τυρνάβου: Ήρωας ο ιερέας του χωριού – Έσβησε την φωτιά πριν εξαπλωθεί

otavoice

ΕΟΔΥ: 35 θάνατοι με covid-19 την τελευταία εβδομάδα – 788 εισαγωγές

otavoice