OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η Αίγυπτος απορρίπτει την πολιτική παραποίησης γεγονότων από το Ισραήλ

Χτες Τρίτη , ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry επιβεβαίωσε την κατηγορηματική απόρριψη της Αιγύπτου στην πολιτική παραποίησης γεγονότων και αποκήρυξης ευθύνης που ακολουθεί η ισραηλινή πλευρά.

Τόνισε ότι το Ισραήλ είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την ανθρωπιστική καταστροφή που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας.

Το σχόλιο του Shukri ήρθε ως απάντηση σε δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Yisrael Katz που απαιτούσε να ανοίξει ξανά το πέρασμα της Ράφα και θεώρησε την Αίγυπτο υπεύθυνη για την πρόληψη μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών θεώρησε κύριο λόγο για την αδυναμία μεταφοράς βοήθειας τον ισραηλινό έλεγχο στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα και ειδικά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή της διάβασης και την επακόλουθη έκθεση της ζωής των εργαζομένων στην αρωγή και των οδηγών φορτηγών σε κινδύνους.

Ο Shoukry κατήγγειλε έντονα τις απεγνωσμένες προσπάθειες της ισραηλινής πλευράς να θεωρήσει την Αίγυπτο υπεύθυνη για την άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Λωρίδα της Γάζας, η οποία είναι άμεσο αποτέλεσμα αδιάκριτων ισραηλινών επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων για περισσότερους από 7 μήνες, στις οποίες περισσότερα από Σκοτώθηκαν 35 χιλιάδες πολίτες, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε το Ισραήλ να εκπληρώσει τη νομική του ευθύνη ως κατοχική δύναμη, επιτρέποντας την είσοδο βοήθειας μέσω των χερσαίων λιμένων υπό τον έλεγχό του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Israel Katz μίλησε χθες με τους ομολόγους του στη Βρετανία και τη Γερμανία, Ντέιβιντ Κάμερον και Αναλάνα Μπάρμποκ, «για την ανάγκη να πειστεί η Αίγυπτος να ανοίξει ξανά το πέρασμα της Ράφα, προκειμένου να επιτραπεί η συνεχής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Πρόσθεσε, ότι το κλειδί για την αποτροπή μιας κρίσης στη Γάζα βρίσκεται τώρα στα χέρια των Αιγυπτίων φίλων μας υπογραμμίζοντας πως”η Χαμάς δεν θα ελέγξει τη διάβαση. Αυτή είναι μια αναγκαιότητα ασφαλείας που δεν θα εγκαταλείψουμε”.

Οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορά τους με τη Γάζα μετά τον έλεγχο των ισραηλινών δυνάμεων στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Αιγύπτιου αξιωματούχου που είπε νωρίτερα: «Όσο οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν στο πέρασμα της Ράφα, η Αίγυπτος δεν θα στείλει ούτε ένα φορτηγό στη Ράφα».

Σχετικά Άρθρα

Χάλκινο μετάλιο στο Eurobasket U20, για την «γαλανόλευκη»

otavoice

Ο Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από τις Προεδρικές Εκλογές- Το χρίσμα στην Καμάλα Χάρις

otavoice

“Πάρτι ληστο-συμμοριών” – Πληρώνουμε έως 300% πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη

otavoice

Πανσέληνος του Ελαφιού: Απόψε η εντυπωσιακή θέασή της

otavoice

Διατηρείται ο καύσωνας- «Ανάσες» δροσιάς από την Τρίτη

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: 900 ώρες ζωντανής μετάδοσης της ΕΡΤ – Αναλυτικά το πρόγραμμα

otavoice