OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Νορμανδία: Ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την επέτειο της «μάχης των μαχών»

Με ρίψεις αλεξιπτωτιστών στην Νορμανδία ξεκίνησαν σήμερα Κυριακή οι εορτασμοί ενόψει της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την 6η Ιουνίου 1944 όταν πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στα στρατιωτικά χρονικά, η απόβαση στη Νορμανδία ή D-Day, όπως έμεινε στην ιστορία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της λεγόμενης D-Day οι συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάσθηκαν στις ακτές της Νορμανδίας στη Γαλλία, για να απελευθερώσουν την Ευρώπη από τη Γερμανία του Χίτλερ. Εννέα συμμαχικά έθνη μεταξύ των οποίων και Ελλάδα, με πολεμικά και εμπορικά πλοία εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση. Πάνω από 7.000 συμμαχικά πλοία χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να υποστηρίξουν την εισβολή , που ονομαζόταν “Επιχείρηση Overlord». Μέχρι το φως της ημέρας οι ακτές ήταν υπό τον έλεγχο των Συμμάχων οι οποίοι είχαν ωστόσο τεράστιες απώλειες.

Στην Γαλλία οι εορτασμοί ξεκίνησαν με πυροτεχνήματα και πτώσεις αλεξιπτωτιστών. Στη Νορμανδία βρίσκονται επίλεκτες δυνάμεις του αμερικανικού στρατού κάνοντας αναπαράσταση αεροπορικής επίθεσης, όπως κατέγραψαν οι κάμερες των φωτογράφων.

Στις εκδηλώσεις των επόμενων ημερών αναμένεται να παρευρεθούν παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με μεγάλο απόντα τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι διοργανωτές επιβεβαίωσαν τον Απρίλιο ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα προσκληθεί σε καμία εκδήλωση μνήμης, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της χώρας στην Ουκρανία. «Για περισσότερα από δύο χρόνια τώρα, η Ρωσική Ομοσπονδία διεξάγει έναν επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, τον οποίο η Γαλλία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο», ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

«Δεδομένων αυτών των συνθηκών, ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα προσκληθεί να συμμετάσχει στον εορτασμό της Απόβασης στη Νορμανδία. Εντούτοις, η Ρωσία θα κληθεί να εκπροσωπηθεί, δεδομένης της σημασίας του ρόλου της και της θυσίας του σοβιετικού λαού, ώστε η συμβολή τους στη νίκη το 1945 μπορεί να τιμηθεί», συμπλήρωσαν οι διοργανωτές.

Συνολικά κατά την πρώτη αυτή ημέρα της Μάχης της Νορμανδίας, 156.000 στρατιώτες και 10.000 οχήματα και τεθωρακισμένα αποβιβάστηκαν, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τη σκληρή γερμανική άμυνα, κατά μήκος των πέντε ακτών. Στις παραλίες Γιούτα και Όμαχα οι Αμερικανοί, στις Γκολντ και Σουόρντ οι Βρετανοί και οι Καναδοί στην παραλία Τζούνο. Η επιχείρηση άλλωστε ξεκίνησε με τη ρίψη χιλιάδων αλεξιπτωτιστών. Συνολικά 4.400 στρατιώτες από τις συμμαχικές δυνάμεις έχασαν τη ζωή τους την πρώτη ημέρα, 4.000-9.000 οι απώλειες των Γερμανών στρατιωτών.

Σχετικά Άρθρα

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

otavoice

Αλλεπάλληλοι και μυστηριώδεις εκτροχιασμοί τρένων στη Ρωσία

otavoice

ΕΛΑΣ: Αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιασμούς – Έχουν εξιχνιασθεί 78 υποθέσεις

otavoice

“Κάηκε” η Μαδρίτη για τους πρωταθλητές Ευρώπης (video)

otavoice