OTA VOICE
Ειδήσεις Ντουντούκα Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η ακτινογραφία των κομμάτων σε απόλυτους αριθμούς- Τι έδειξε η ευρωκάλπη

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν καταγράφοντας ένα ιστορικό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Την αποχή που έφτασε στο 58,61%. Η κοινωνία γύρισε εκκωφαντικά την πλάτη της στο πολιτικό σύστημα αλλά και στο ευρωπαϊκό διακύβευμα βυθισμένη σε κλίμα απογοήτευσης και αποστροφής.

Σχολιάζει και αναλύει ο Αθανάσιος Μπέλτσος 

Μόνο ένα κόμμα κατάφερε να έχει θετικό ισοζύγιο μεταξύ της κάλπης των Ευρωεκλογών 2024 και της κάλπης των Εθνικών Εκλογών του 2023. Αυτό είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ο πραγματικός κερδισμένος της χθεσινής  εκλογικής διαδικασίας. Τα υπόλοιπα κόμματα χρυσώνουν το χάπι μιας παταγώδους αποτυχίας και κυρίως τα τρία πρώτα κόμματα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Τον εκλογικό καταποντισμό της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί κανένα από αυτά τα κόμματα και κυρίως δεν κατάφεραν να πείσουν τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει. Αυτό είναι μια διπλή ήττα.

Σε απόλυτους αριθμούς χθες η Νέα Δημοκρατία απώλεσε 989.720 ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 336.880 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ πήρε 109.088 λιγότερες ψήφους από το 2023. Επίσης αρνητικό ήταν το πρόσημο για τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. ΤΟ ΚΚΕ αν και σημαντικά ανεβασμένο σε ποσοστά έχασε 33.428 ψηφοφόρους, η ΝΙΚΗ επίσης έχασε 19.550 ψήφους και η Πλεύση Ελευθερίας πήρε 30.213 λιγότερες ψήφους από την εθνική κάλπη του περασμένου Ιουνίου.

Η Ελληνική Λύση κατάφερε να πάρει 138.236 περισσότερες ψήφους σε σχέση με το 2023 σημειώνοντας μια σημαντική εκλογική νίκη που συνοδεύτηκε από πραγματική αύξηση εκλογικών δυνάμεων. Θετικό ισοζύγιο και για το κόμμα της κ. Λατινοπούλου, την ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ που πήρε 98.406 περισσότερες ψήφους από την περσινή πρώτη της εκλογική εμπειρία.

Παταγώδης αποτυχία για την Νέα Αριστερά που έλαβε μόλις 97.554 ψήφους και ποσοστό 2,45% έχοντας πρωτοκλασάτα στελέχη που όπως φαίνεται δεν πείθουν με την ατζέντα που προβάλλουν. Ανάλογη εκλογική ήττα και για το ΜΕΡΑ25 που απώλεσε 19.000 ψήφους και για μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση βρέθηκε εκτός πολιτικού σκηνικού. Αναμενόμενη η συντριβή του εγχειρήματος Ανδρέα Λοβέρδου με τους Δημοκράτες, όπως και των υπόλοιπων κομμάτων νέων και παλαιών που κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουν να σταματήσουν να ταλαιπωρούν και να μπερδεύουν τον ελληνικό λαό, γραφικοποιώντας μια υπέρτατη δημοκρατική διαδικασία.

Για να υπάρξει επόμενη ημέρα είτε στην αριστερά, είτε στην δεξιά,  θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι πολιτικές και οι στρατηγικές και κυρίως να σταματήσουν οι προσωπικές φιλοδοξίες. Τι νόημα έχει η εκλογική καταγραφή μειοψηφιών και ποιο τελικά είναι το θετικό για την δημοκρατία και την πατρίδα; Αν δεν ενωθούν κομμάτια του κατακερματισμένου πολιτικού πεδίου  και δεν αναδειχθούν νέα άφθαρτα πρόσωπα, πολύ δύσκολα θα προκύψει μια υγιής νέα πολιτική δύναμη με προοπτική εξουσίας.

Αυτό όμως που έδειξε η χθεσινή εκλογική διαδικασία είναι η πλήρης αποστροφή του εκλογικού σώματος στο πολιτικό σύστημα, τόσο στα κόμματα εξουσίας, όσο και στα μικρότερα. Δεν υπάρχει πλέον καμιά εμπιστοσύνη, αφού οι εκλογείς έχουν υποστεί επανειλημμένες πολιτικές απάτες και δεν τους προβάλλετε μια νέα πρόταση διακυβέρνησης η οποία δεν θα είναι πιστή αντιγραφή των όσων ακούει επί δεκαετίες.

Η αποχή δεν είναι φυγή και απόδραση από την πραγματικότητα, αλλά είναι μια εξόχως πολιτική θέση που σκόπιμα επιχειρούν να την “ποινικοποιήσουν” οι πολιτικάντηδες και τα φερέφωνα τους, Πραγματικά δεν ξέρω αν όντως θέλουν μια μαζική συμμετοχή ή βολεύεται στην υπάρχουσα κατάσταση, ασχέτως αν διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους.

Επίσης η εικόνα που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή ένωση των λόμπι και των τραπεζιτών, έχει οδηγήσει τους ευρωπαίους πολίτες είτε σε διαμόρφωση ακραίου πολιτικού λόγου, είτε αδιαφορίας στα τεκτενόμενα. Τα χθεσινά αποτελέσματα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της τραγικής κατάστασης που έχει περιέλθει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο κίνδυνος να μπει σε μια περιδίνηση είναι πιο ορατός από ποτέ… και ούτε ο ευρωσκεπτισμός είναι απριόρι ακροδεξιά ρητορική. Βολικό να χρεώνουμε την αντίδραση στο μπαμπούλα της ακροδεξιάς,  αλλά το έργο είναι παλαιάς κοπής.

Αυτό που πρέπει να επισημάνω και θεωρώ ότι είναι το πιο σοβαρό, είναι η εκλογική παρουσία του κατευθυνόμενου από την Τουρκία ΚΙΕΦ στην Θράκη και οι πρωτιές σε Ροδόπη και Ξάνθη με ποσοστά 36% και 27% αντίστοιχα. Η περιοχή έχει αφεθεί στην προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές μαζί με την προπαγάνδα περί Δυτικής Θράκης, συμπεριέλαβαν και το θέμα της Μακεδονίας(Σκοπίων), αποκαλύπτοντας έτσι την βεντάλια που έχει απλώσει ο νεοθωμανισμός με τις πλάτες ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Αν δεν προσέξουμε θα ζήσουμε πολύ σύντομα τις Πρέσπες 2 και θα έχουμε μια ακόμη εθνική τραγωδία. Τα όσα συνέβησαν πέρσι στον Έβρο δεν είναι τυχαία … όπως τυχαίο δεν είναι το “τυράκι” του ενεργειακού σταυροδρομιού στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν μας χτυπάει καμπανάκι η βεβήλωση της Αγιά Σοφιάς, της Μονής της Χώρας; Η Τουρκία δεν έχει κάνει ούτε μισό βήμα από τις απαιτήσεις της και τα σχέδια του αναθεωρητισμού που υλοποιεί κατά γράμμα… έχοντας την Κύπρο υπό κατοχή και απειλή… και την Αλβανία σε διαρκή αντιπαράθεση απέναντι σε μια Ελλάδα που της έδωσε οξυγόνο, αντί να την στείλει στην εντατική.

Σχετικά Άρθρα

Πώς μπήκαν τα 117 γκολ στο EURO 2024

otavoice

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας – Θα ηγηθεί της ευρωπαϊκής διπλωματίας

otavoice

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Νέα στοιχεία-Πυροβολισμοί από τρία διαφορετικά όπλα

otavoice

Ο Φρ. Μπελέρης στην Αθήνα: «Είμαι περήφανος που θα αναλάβω τα καθήκοντά μου ως ευρωβουλευτής»

otavoice

Τόμας Μάθιου Κρουκς: Το προφίλ του 20χρονου δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα της απόπειρας κατά του Τραμπ

otavoice

Ηράκλειο: Μεγάλη φωτιά στον Προφήτη Ηλία – Ήχησε το 112

otavoice