OTA VOICE
Uncategorized Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σοκαρισμένος ο ΟΗΕ από τη νέα εντολή εκκένωσης περιοχών της Γάζας

Το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα (9/7) «σοκαρισμένο» από τις νέες εντολές εκκένωσης που εξέδωσε ο στρατός του Ισραήλ για την πόλη της Γάζας, λόγω των οποίων κάποιοι εκτοπισμένοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε περιοχές «όπου σκοτώνονται άμαχοι».

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε χθες Δευτέρα από κατοίκους κάποιων συνοικιών της πόλης της Γάζας να απομακρυνθούν, έπειτα από δύο αντίστοιχες προειδοποιήσεις που είχε εκδώσει στις 27 Ιουνίου για την πόλη αυτή στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα εξαιτίας των οποίων δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να τραπούν σε φυγή.

«Το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είναι σοκαρισμένο από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός ζήτησε εκ νέου από κατοίκους της πόλης της Γάζας, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη εκτοπιστεί με τη βία επανειλημμένα, να κατευθυνθούν προς περιοχές όπου διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις και όπου άμαχοι εξακολουθούν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σήμερα ότι «συνεχίζει την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην πόλη της Γάζας, βασιζόμενος σε πληροφορίες που κάνουν λόγο για παρουσία τρομοκρατικών υποδομών της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στην περιοχή».

«Μέχρι στιγμής οι στρατιώτες έχουν εξουδετερώσει δεκάδες τρομοκράτες και έχουν εντοπίσει πολλά όπλα», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους συνοικιών της πόλης της Γάζας να καταφύγουν προς τα δυτικά και στη συνέχεια προς τα νότια.

«Την ίδια ώρα που εξέδιδε αυτή την εντολή εκκένωσης ο στρατός ενέτεινε τα πλήγματά του νότια και δυτικά της πόλης της Γάζας, στοχοθετώντας τις ίδιες περιοχές προς τις οποίες ζητούσε να καταφύγουν» οι άμαχοι, κατήγγειλε το γραφείο του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ντέιρ αλ Μπάλα, μια πόλη νότια της πόλης της Γάζας στην οποία έχουν κληθεί να καταφύγουν οι Παλαιστίνιοι, «είναι ήδη γεμάτη με εκτοπισμένους από άλλες περιοχές», την ώρα που στην περιοχή «υπάρχουν λίγες υποδομές και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια».

Το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) επεσήμανε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι ο στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης που αφορούσε «δεκάδες χιλιάδες κατοίκους» της πόλης της Γάζας.

Η Επισκοπική Εκκλησία διαμαρτυρήθηκε για το κλείσιμο του νοσοκομείου της στην πόλη της Γάζας λόγω των εντολών εκκένωσης

Η Επισκοπική Εκκλησία της Ιερουσαλήμ και της Μέσης Ανατολής διαμαρτυρήθηκε για το κλείσιμο του Αραβικού Αγγλικανικού νοσοκομείου αλ Άχλι στην πόλη της Γάζας, μετά την εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός για την εκκένωση πολλών περιοχών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επισκοπή της Ιερουσαλήμ ανέφερε ότι «ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε το νοσοκομείο να κλείσει».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι την Κυριακή το βράδυ drones πυροβολούσαν στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο.

«Ακολούθησε η ανακοίνωση των IDF (ισραηλινού στρατού) ότι η περιοχή κηρύχθηκε κόκκινη ζώνη και ότι όλοι θα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως από τα κτίρια, περιλαμβανομένου του νοσοκομείου», σημείωνε η ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε σε σχετικό ερώτημα του Reuters ότι ζήτησε από τους αμάχους που βρίσκονταν σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης της Γάζας να απομακρυνθούν προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος που διατρέχουν. Ωστόσο πρόσθεσε ότι διευκρίνισε στους Παλαιστίνιους υγειονομικούς και τη διεθνή κοινότητα ότι δεν υπάρχει λόγος να εκκενωθούν τα νοσοκομεία που βρίσκονται στις εν λόγω περιοχές.

Οι νέες εντολές εκκένωσης που αφορούν κάποια ανατολικά προάστια της πόλης της Γάζας ανάγκασαν χιλιάδες Παλαιστίνιους να εκτοπιστούν για μία ακόμη φορά.

Σε μια περίοδο που οι τραυματίες Παλαιστίνιοι διαθέτουν πολύ λίγες επιλογές για θεραπεία, η αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου ανάγκασε τους υγειονομικούς να μεταφέρουν τραυματίες και ασθενείς σε άλλο νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Διαμαρτυρόμαστε για το κλείσιμο του νοσοκομείου μας με τον εντονότερο τρόπο. Σε περίοδο πολέμου και μεγάλων δεινών είναι απαραίτητο να εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι έκτακτες υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να παρέχεται φροντίδα σε τραυματίες και ετοιμοθάνατους», ανέφερε ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος Χόσαμ Ναούμ της Επισκοπής της Ιερουσαλήμ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ναούμ κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την επαναλειτουργία του νοσοκομείου και να πάψει να στοχοθετεί αμάχους. Απηύθυνε επίσης έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν αμέσως εκεχειρία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η δίκη των 21 κατηγορουμένων για την τραγωδία στο Μάτι

otavoice

Η Βολιβία ανακοίνωσε την ανακάλυψη τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου

otavoice

Έκτακτη σύσκεψη για το ρεύμα- Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για τα F35

otavoice

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκαν 4 νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

otavoice

Οι Χούθι χτύπησαν το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων «Chios Lion»

otavoice

ΚΕΘΕΑ – Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων: 24ωρη απεργία

otavoice