OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Πύργου: Τιμήθηκαν οι πατριώτες που εκτελέστηκαν στα Φονικά από τους Ναζί

Τη μνήμη των 23 εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα κατοχής στις 14 Ιουλίου 1944 στα Φονικά του Καράτουλα, τίμησε ο δήμος Πύργου με μία εκδήλωση μνήμης το πρωί της Κυριακής, 14/07/24.

Στις 10:30 π.μ. τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Ηλείας και Αρχιερατικό Επίτροπο της Περιφέρειας Ωλένης π. Αθανάσιο Στεριόπουλο καθώς και ιερείς της περιοχής.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πύργου κ Στάθη Καννή, τους εκπροσώπους των Στρατιωτικών Αρχών και των τοπικών κοινωνιών.

Ο Δήμαρχος Πύργου στον χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στη σημασία της θυσίας των 23 πατριωτών από το Καράτουλα, το Χειμαδιό και το Σόπι, ενώ επεσήμανε ότι θα μείνουν στη μνήμη όλων μας γιατί έδωσαν την ζωή τους για τα ιδανικά που πρεσβεύει η πατρίδα μας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δημοσιογράφος κ. Γιώργος Μαρκόπουλος που έκανε εκτενή αναφορά στα γεγονότα της περιόδου εκείνης, το γενικότερο εμπόλεμο κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή καθώς στην σκληρότητα με την οποία τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής οδήγησαν στο θάνατο τους 23 πατριώτες.

Ιδιαίτερη φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή ήταν όταν ο γιος του εκτελεσθέντα Διονύση Βλαχαναστάση (που φέρει το ίδιο όνομα) πήρε τον λόγο και μίλησε για τα όσα βίωσαν οι οικογένειες τους, ενώ όπως είπε, ο ίδιος δεν γνώρισε τον πατέρα του αφού ήταν μόλις 40 ημερών την ημέρα που οι Γερμανοί τον εκτέλεσαν.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εκτελεσθέντες στο χώρο της θυσίας στα φονικά από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

1.Ανδρικόπουλος Ανδρέας 2.Βασιλοπούλου Αικατερίνη (18 ετών, εκ Χειμαδιού) 3.Βέρρος Γεώργιος (εκ Χειμαδιού) 4.Βλαχαναστάσης Διονύσιος (εκ Χειμαδιού) 5.Γιαννακόπουλος Χαράλαμπος (εκ Χειμαδιού) 6.Γιαρμενίτης Γεώργιος (εκ Καράτουλα) 7.Καραΐσκος Ευθύμιος (εκ Χειμαδιού) 8.Κόλλιας Ηλίας (εκ Χειμαδιού) 9.Κοσμαδάκης Κωνσταντίνος (εκ Πύργου, πλανόδιος μπαλωματής) 10.Κουρκουμέλης Βασίλειος (εκ Χειμαδιού) 11.Λιακόπουλος Γεώργιος του Αλκιβιάδη, γεννηθείς το 1882, εργάτης (εκ Σοπίου) 12.Πιερροπούλου Μηλιά (εκ Καράτουλα) 13.Σταυρόπουλος Νικόλαος (εκ Καράτουλα) 14.Σταυρόπουλος Νικόλαος (εκ Καράτουλα) 15.Χριστόπουλος Χρήστος (εκ Χειμαδιού) 16.Χριστοπούλου Βασιλική (εκ Χειμαδιού) 17.Δαρδαβίλας Θεόδωρος του Γεωργίου (εκ Βαρβασαίνης)

Σχετικά Άρθρα

Ο Δήμος Αθηναίων δικαιώνεται με παρέμβαση στο ΣτΕ

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Το απόστημα θα σπάσει- Δίνουμε ένα τέλος σε όλα αυτά που πληγώνουν τους πολίτες»

otavoice

Η ΚΕΔΕ στο Forum του ΟΗΕ για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Ολοκληρώθηκαν οι διαγραμμίσεις, σε περισσότερες από 100 διαβάσεις πεζών

otavoice

Ο Κ. Πελετίδης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, για την πυρκαγιά της 9ης Ιουλίου

otavoice

Π.Ν.Α: Χορήγηση Υποτροφιών Ακαδημαϊκού έτους 2024 – 2025

otavoice