OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

Ανήσυχοι οι καταναλωτές παρακολουθούν το ανοδικό ράλι τιμών ενέργειας, ενώ η κυβέρνηση αναζητά λύσεις σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου βάζοντας στο τραπέζι την επιβολή πλαφόν στην τιμή, την φορολόγηση υπερκερδών και την πιθανότητα επαναφοράς στοχευμένων επιδοτήσεων. Πάντως, στην εκτόξευση της τιμής φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο οι εξαγωγές ρεύματος από την Ελλάδα προς χώρες στης Βαλκανικής.

Ανατιμήσεις ενέργειας: Πώς φτάσαμε ως εδώ

Με το βαλκανικό black out που ξεκίνησε από Αλβανία και Μαυροβούνιο και επεκτάθηκε στην Ουγγαρία στα τέλη Ιουνίου φαίνεται ότι συνδέονται οι αυξημένες τιμές χονδρεμπορικής τιμής στο ρεύμα στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, και σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην αύξηση των εξαγωγών ενέργειας από την Ελλάδα προς την Ουγγαρία και τη Ρουμανία που πληρώνουν όσο όσο για να καλύψουν την ενεργειακή ζήτηση.

«Κλήθηκε και η Ελλάδα να καλύψει τη διαφορά της ζήτησης εξάγοντας ηλεκτρική ενέργεια και επειδή εκείνες τις ημέρες δεν είχαμε αρκετές ΑΠΕ που είναι πολύ φθηνές, χρειάστηκε να ανάψουν πάρα πολύ οι μονάδες αερίου και οι μονάδες λιγνίτη που έχουμε με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές» εξήγησε ο κ. Νίκος Μάτζαρης, Ενεργειακός Αναλυτής– Συνιδρυτής GREEN TANK.

Οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα ξεκίνησαν το ανοδικό ράλι με αποτέλεσμα να καταγράφονται ασύμμετρες αυξήσεις στην χονδρεμπορική τιμή.

Έτσι, από το Μάιο έως σήμερα οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 125%. Το πρώτο 15ημερο του Ιουλίου το ρεύμα αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με τον Ιούνιο, στα 136,59€ / μεγαβατώρα, ενώ είναι ενδεικτικό πως για την Τετάρτη 17 Ιουλίου η μέση τιμή ρεύματος εκτοξεύθηκε στα 218,77€/MWh καταγράφοντας ημερήσιο ρεκόρ 24%.

Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές καταγράφονται και μέσα στην ίδια ημέρα. Όσο τα φωτοβολταϊκά δουλεύουν οι τιμές παραμένουν χαμηλές και αυξάνουν υπέρμετρα το βράδυ.

Οι προτάσεις των αναλυτών

Η φορολόγηση υπερκερδών, η επιβολή ανώτατου πλαφόν στην τιμή και πιθανές επιδοτήσεις είναι οι προτάσεις που συζητήθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τους αναλυτές να προτείνουν να οριστεί πλαφόν προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.

«Νομίζω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει πιο σοβαρά ένα κάποιο μόνιμο μηχανισμό, ένα πλαφόν να περιορίσει την πιθανή κερδοσκοπία που εξετάζει και η ΡΑΕΥ στην πηγή της» τόνισε ο κ. Μάτζαρης.

Πολιτικές αντιδράσεις

Στην έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς το μείγμα των μέτρων για άμεση αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.

Σφοδρή πολιτική αντιαπαράθεση εξελίσσεται γύρω από τις τιμές ενέργειας. Τρέμουν οι καταναλωτές τους λογαριασμούς ρεύματος δήλωσε πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση τρέχει ακόμα μία φορά εκ των υστέρων να διαχειριστεί το πρόβλημα, που η ίδια δημιούργησε, αλλά και το πολιτικό κόστος της κερδοσκοπίας στο ρεύμα» είπε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος.

Για ολιγοπώλια στην ενέργεια έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ. «Το κακό τους το κεφάλι φταίει. Η χώρα έπρεπε να έχει κάνει μια απολιγνιτοποίηση που η ταχύτητα θα συνδεόταν με τις υποδομές στο δίκτυο και την αποθήκευση» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αυτό που επιβεβαιώνεται πανηγυρικά είναι η πλήρης χρεοκοπία της πολιτικής της “απελευθέρωσης” και των χρηματιστηρίων ενέργειας, καθώς και της λεγόμενης “πράσινης” μετάβασης» ανέφερε το ΚΚΕ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Είναι γνωστή η ιστορία τους σκανδάλου με τους παρόχους στο ρεύμα, είναι γνωστή η ιστορία με την πράσινη ψευτοανάπτυξη».

«Έχουμε ένα πάρτι κερδοσκοπίας στη χώρα μας από τους από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όλο το προηγούμενο διάστημα εξαπάτησε τους πολίτες» σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στο ρεύμα θα ανακοινώσει ο Υπουργός Ενέργειας την Τετάρτη 17 Ιουλίου.

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

otavoice