OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Επίτροπος Χαν: “σε διαπραγμάτευση το όνομα “Μακεδονικός” για τα προιόντα μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων

Η γραπτή απάντηση του επιτρόπου Χαν προς τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη , μας πληροφορεί  επισήμως  ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ουδόλως κατοχυρώνει την αποκλειστικότητα του όρου «Μακεδονικός» στα ελληνικά προϊόντα.

Παραθέτοντας το σχετικό απόσπασμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο επίτροπος δηλώνει με σαφήνεια ότι Ελλάδα και Σκόπια έχουν ήδη συμφωνήσει να ξεκινήσουν έναν διάλογο  μεταξύ Eλλήνων και Σκοπιανών επιχειρηματιών, προκειμένου να επιτύχουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Ο  επίτροπος Χαν αναφέρει επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2019, θα συγκροτηθεί Επιτροπή Ειδικών μεταξύ  Ελλάδας και Σκοπίων που θα πρέπει να ολοκληρώσει την εργασία της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Στην  ερώτησή του προς την Κομισιόν, που είχε καταθέσει από της 2 Απριλίου , ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

«Η ελληνική κυβέρνηση, αντίθετα από τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, κύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εκχώρησε στα Σκόπια ”μακεδονική” ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα.

»Η συγκεκριμένη συμφωνία θέτει υπό αμφισβήτηση και τα φημισμένα και δυναμικά προϊόντα της χώρας μου που έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστά με την εμπορική επωνυμία ”Μακεδονικός”.

»Χαρακτηριστικά, στην έκθεση Pro Wein, στο Ντίσελντορφ, τα Σκόπια συμμετείχαν υπό την ”ομπρέλα” του οργανισμού ”Assocation Wines of Macedonia”, με στόχο την προώθηση και αναγνώριση της εμπορικής ονομασίας (brand name) ”Οίνος Μακεδονία”, δημιουργώντας ασφαλώς σύγχυση και επιχειρώντας να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό.»

Το κέιμενο της πλήρους  απάντησης του επιτρόπου Χάν:

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 9.7.2019

Η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τα εξής: «Σε σχέση με τα προαναφερόμενα όνομα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες, τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα επιτύχουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

»Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων διατάξεων, θα δημιουργηθεί μία διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο Κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΕΕ») με την κατάλληλη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός τριών ετών. Τίποτα στο Άρθρο 1 (3) (θ) δεν θα επηρεάσει την παρούσα εμπορική χρήση μέχρις ότου εξευρεθεί αμοιβαία συμφωνία όπως προβλέπεται σε αυτήν την παράγραφο»

Τα κατορθώματα μιας κατάπτυστης συμφωνίας που έχει δημιουργήσει εθνικά τετελεσμένα. Τα πάντα υπό αμφισβήτηση.

Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία απομάκρυνε εσπευσμένα χιλιάδες κατοίκους από την περιφέρεια Κουρσκ

otavoice

Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Επίκεντρο η Τήνος

otavoice

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice

Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Η πρόγνωση ανά περιοχή

otavoice

Φωτιά στην Αττική: «Κόκκινες» 78 κατοικίες και συνολικά 92 ακατάλληλες προς χρήση

otavoice

28 ημέρες πυρκαγιά κατακαίει το όρος Όρβηλος- Μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

otavoice