OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κιρ Στάρμερ και Σάιμον Χάρις δεσμεύτηκαν να «αναθερμάνουν» τη συνεργασία των χωρών τους

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Ιρλανδός ομόλογός του, Σάιμον Χάρις, δεσμεύτηκαν την Τετάρτη να «ξανακινήσουν τη συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ηγέτες τόνισαν, σε κοινή τους δήλωση, ότι «ήρθε η ώρα να ξαναρχίσει η εταιρική σχέση», υποστηρίζοντας ότι «οι δύο χώρες ενώνονται από τη γεωγραφία και την ιστορία».

«Ως πρώτο βήμα προς την ανοικοδόμηση αυτής της μοναδικής εταιρικής σχέσης», οι δύο ηγέτες «δεσμεύτηκαν να διοργανώνουν ετήσιες συνόδους κορυφής κατά τις οποίες θα κάνουν απολογισμό της κοινής δραστηριότητας με στόχο την εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας», σύμφωνα με την κοινή τους δήλωση. Αυτή η δήλωση ανοίγει μια νέα εποχή μετά τις εντάσεις των τελευταίων ετών μεταξύ Δουβλίνου και Λονδίνου. Ο Κιρ Στάρμερ πρόκειται να πάει στο Δουβλίνο στις 7 Σεπτεμβρίου.

Πριν από το δείπνο, ο Σάιμον Χάρις είπε ότι η πρώτη του συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ των Εργατικών, ο οποίος κέρδισε τις βρετανικές εκλογές πριν από δύο εβδομάδες, ήταν “πολύ σημαντική για την Ιρλανδία“.

Η εστίαση στην «επανεκκίνηση» των ιρλανδο-βρετανικών σχέσεων απηχεί τη δέσμευση του Κιρ Στάρμερ να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της τέταρτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) την Πέμπτη στο Blenheim Palace κοντά στην Οξφόρδη στη νότια Αγγλία.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο Στάρμερ θα επιδείξει την επιθυμία του να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του με τους ευρωπαΐους εταίρους, ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια. Στόχος του είναι να επιδιορθώσει τις τεταμένες σχέσεις μετά το Brexit με την ΕΕ, με τους ηγέτες να συζητούν για την Ουκρανία, την παράνομη μετανάστευση και την ενεργειακή ασφάλεια.

Μετά το δείπνο στο Τσέκερς, τη θερινή κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού, ο Χάρις είπε ότι ο ομόλογός του θέλει «μια στενότερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε το 1998, και τη δέσμευσή τους για “συμφιλίωση στη Βόρεια Ιρλανδία“.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: ertnews.gr,  (Photo by Carl Court / POOL / AFP)

Σχετικά Άρθρα

Live από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκλογή Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

otavoice

Παράταση του καύσωνα έως την Κυριακή με 40άρια

otavoice

Αποχώρησε με αιχμές ο Γιάννης Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ

otavoice

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας

otavoice

Κλειστοί όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι από 12:00 έως 17:00 λόγω καύσωνα

otavoice

Στην 4η Σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας ο Κ. Μητσοτάκης

otavoice