OTA VOICE
Uncategorized

Υπ.Εξ. Λιβάνου: Ο πόλεμος θα είναι καταστροφικός για την Μέση Ανατολή και η Ευρώπη δεν θα γλιτώσει

Ο υπουργός Εξωτερικών και Ομογενών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου Abdullah Bouhabib, ανέφερε σε ομιλία του στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ότι:
«Συναντιόμαστε ξανά σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσουμε την εκρηκτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή που ήταν εκρηκτική για περισσότερους από εννέα μήνες, μετά από ευγενική πρόσκληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. από τα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την εισαγωγή βοήθειας, φαρμάκων και τροφίμων απαραίτητων για τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «τους τελευταίους μήνες, αρκετές προειδοποιήσεις έφθασαν σε Λιβανέζους αξιωματούχους σχετικά με τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο.

Ακούσαμε επίσης δεκάδες δηλώσεις που εκδόθηκαν από ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους που απειλούν να κάψουν τον Λίβανο, να τον καταστρέψουν και να επιστρέψουν στον Λίβανο. Από αυτό το βήμα ανανεώνουμε την προειδοποίησή μας ενάντια στους λανθασμένους υπολογισμούς, και καταγγέλλουμε αυτούς που παίζουν παιχνίδια στο χείλος της αβύσσου προσπαθούν να σύρουν ολόκληρη την περιοχή στο πόλεμο.

Εμείς, με άοκνες προσπάθειες μέσω των επαφών και των συναντήσεών μας, αποφεύγουμε να πέσουμε στην παγίδα της ισραηλινής απερισκεψίας που επιδιώκει να συνεχίσει τον πόλεμο και να επεκτείνει τη γεωγραφική του εμβέλεια από την οποία η Ευρώπη δεν θα γλιτώσει, όχι μόνο από στον Λίβανο και το Ισραήλ, αλλά και από στις γειτονικές χώρες.

Η φυγή από πυραύλους, Drones και στρατιωτικά αεροσκάφη θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα την καταστροφή και την δυστυχία για ολόκληρη την περιοχή και την έλλειψη ευκαιριών αξιοπρεπούς ζωής για τους ανθρώπους και τους κατοίκους της, που σημαίνει περισσότερη μετανάστευση και εκτοπισμό».

Ο Bouhabib τόνισε επίσης ότι «ο Λίβανος, μια μικρή γεωγραφικά χώρα, μεγάλη στην παγκόσμια εμβέλεια, τον πολιτισμό και την ιστορία του, εμμένει ολοένα και περισσότερο στη διεθνή νομιμότητα και καταφεύγει στις αποφάσεις του.

Για εμάς, τα Ηνωμένα Έθνη θα παραμείνουν η γραμμή άμυνας που καταφεύγουμε και η τελευταία λύση ενάντια στη λογική της κατοχής, της καταπίεσης και της βίας. Σήμερα χρειαζόμαστε απεγνωσμένα τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών ως καταφύγιο για τις μικρές ειρηνικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μου, του Λιβάνου».

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την επικράτηση βιώσιμης ηρεμίας στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

Σήμερα επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για κατάπαυση του πυρός για να προχωρήσουμε προς την πλήρη αμείωτη εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο απέδειξε την ικανότητά του να δημιουργήσει σχετική σταθερότητα στο νότιο Λίβανο, από το τέλος του πολέμου του Ιουλίου 2006 έως τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο συντομότερος δρόμος για να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι και από τις δύο πλευρές στους τόπους διαμονής τους δεν γίνεται μέσω της απειλής για πόλεμο ή της ανάφλεξης ενός άλλου μετώπου, αλλά μέσω της εφαρμογής της συνολικής και πλήρους επίλυσης του ψηφίσματος 1701, μέσα σε ένα ολοκληρωμένο καλάθι με σαφείς και δηλωμένες διεθνείς εγγυήσεις, για την ενίσχυση των ευκαιριών για ασφάλεια και βιώσιμη ηρεμία στο νότιο Λίβανο.

Μιλώντας για το θέμα των εγγυήσεων, ο Bouhabib αναφέρθηκε στη «διευκόλυνση της ταχείας και ασφαλούς επιστροφής των εκτοπισμένων από τις παραμεθόριες περιοχές από τις οποίες εκτοπίστηκαν μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 και στην επιστροφή της κανονικής ζωής σε όλα τα παραμεθόρια χωριά και πόλεις» και τόνισε ότι είναι απαραίτητη «μια οριστική παύση των ισραηλινών παραβιάσεων της κυριαρχίας της χώρας και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, καθώς οι παραβιάσεις ξεπέρασαν τις 35.000 από το 2006 μέχρι σήμερα».

Προέτρεψε «να σταματήσουν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που απειλούν την ασφάλεια δικτύων, συσκευών, εφαρμογών και ηλεκτρονικών δεδομένων σε ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις του Λιβάνου, ειδικά στο διεθνές αεροδρόμιο Rafic Hariri, που απειλούν την δημόσια ασφάλεια και επηρεάζουν αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία του.»

Επισήμανε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη και οι φίλες χώρες υποστηρίζουν τη λιβανική κυβέρνηση στο να ενισχύσει την εξάπλωση του λιβανικού στρατού νότια του ποταμού Λιτάνι, να του παράσχουν τον εξοπλισμό που χρειάζεται και να τον βοηθήσουν να αυξήσει τον αριθμό του, καθώς και ότι δεν θα υπάρχει άλλη αρχή εκτός από την εξουσία της λιβανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το ψήφισμα 1701.

Ο Μπουχαμπίμ ζήτησε «να γίνουν σεβαστά από το Ισραήλ τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του Λιβάνου που χαράχτηκαν μεταξύ Λιβάνου και Παλαιστίνης το 1923 και επιβεβαιώθηκαν στη συμφωνία ανακωχής Λιβάνου – Ισραήλ που υπογράφηκε στο ελληνικό νησί της Ρόδου το 1949, υπό την επίβλεψη και τη χορηγία των Ηνωμένων Εθνών ολοκληρώνοντας τη διαδικασία συμφωνίας για τα 13 συνοριακά σημεία, και κατά συνέπεια, το Ισραήλ να αποσυρθεί από όλα τα λιβανικά εδάφη που εξακολουθεί να κατέχει στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα».

Προέτρεψε «να προσχωρήσουμε στις ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL που δραστηριοποιούνται στο νότιο Λίβανο, καθώς έχουν συμβάλει από την ίδρυσή τους στην εδραίωση της ηρεμίας και της σταθερότητας σε αυτήν την περιοχή. Παρά τις μεγάλες θυσίες τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ειδικά κατά τον περασμένο μήνα, υποβάλαμε αίτημα για ανανέωση και παράταση της εντολής, χωρίς να κάνουμε καμία τροπολογία σε αυτήν, και προσβλέπουμε στη συνεργασία και τη συνεργασία με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να επιτύχουμε αυτό, δεδομένης της σημασίας και του κεντρικού ρόλου του».

Όπως είπε: «Απαιτήσαμε και απαιτούμε ξανά να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να σταματήσει η κλιμάκωση στο νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να αρνείται μια εκεχειρία στα νότια σύνορα του Λιβάνου και επιδιώκει να τον κλιμακώσει, επιδιώκει να επεκτείνει το εύρος των επιθέσεων του, να κάψει χιλιάδες πολυετή ελαιόδεντρα και να μολύνει γεωργικές εκτάσεις με φώσφορο, έτσι ώστε να καταστεί η γη μας ακατάλληλη για γεωργία για πολλά χρόνια, στερώντας από τους αγρότες στο νότιο Λίβανο την βασική πηγή βιοπορισμού.

Το Ισραήλ τροφοδοτεί το μίσος, τον εξτρεμισμό, τη βία και την κουλτούρα της ακύρωσης του άλλου, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να ηρεμήσουμε τις ψυχές, να μειώσουμε την κλιμάκωση του πολέμου και έχουμε σταθερότητα και ειρήνη».

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Δ. Ερέτριας: Σε εξέλιξη οι εργασίες για το ΚΕΠ, στο κτήριο του πρώην Ειρηνοδικείου

otavoice

Νέκρωσε η Λοκρίδα για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ -Αποκλεισμός της ΕΟ Αθηνών-Λαμίας

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Μετεώρων με κτηνοτρόφους του Δήμου – Οι αποφάσεις που ελήφθησαν

otavoice

Μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας-Διακοπή κυκλοφορίας

otavoice

Πώς μπήκαν τα 117 γκολ στο EURO 2024

otavoice

Επιτυχημένη επανεκκίνηση στην ΜΥΔΟΧΑΡΑ, στον Μακρύγιαλο Πιερίας

otavoice