OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δικαίωση για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου η απόφαση του ΣτΕ για τον ΝΟΚ

Πλήρη δικαίωση για τον Δήμαρχο Μοσχάτου–Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τόσο τις προσαυξήσεις ύψους με βάση τα «μπόνους» (κίνητρα αύξησης της δόμησης) του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) όσο και την εξαίρεση από τον προσμετρούμενο συντελεστή δόμησης διαφόρων χώρων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου-Ταύρου είχε εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα για το ζήτημα, σε συνεδρίασή του στις 17 Απριλίου 2024, μετά από εισήγηση του Δημάρχου, Ανδρέα Ευθυμίου, στο οποίο εξέφραζε την απαίτηση για την αναθεώρηση των συγκεκριμένων άρθρων του Ν.Ο.Κ. που δίνουν μεγαλύτερα ύψη στα κτίρια, σε αντίθεση με τα καθορισμένα ύψη από κάθε Δήμο, προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοικοι και το οικιστικό περιβάλλον.

Στο σκεπτικό της απόφασής του, το ΣτΕ σημειώνει πως όλες αυτές οι διατάξεις οδηγούν σε σημαντική πολεοδομική επιβάρυνση, από την οποία επωφελείται μόνο ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και ο εργολάβος.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε για το θέμα τα εξής: «Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τις προσπάθειές της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου οι πόλεις μας να παραμείνουν ανθρώπινες, βιώσιμες, χωρίς «θηρία» από τσιμέντο μέσα στον οικιστικό μας ιστό. Ουσιαστικά, το ΣτΕ κρίνει ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και ανοικτής διαδικασίας με τη συμμετοχή της Κοινωνίας και την εκτίμηση των επιπτώσεων και όχι να τροποποιείται «οριζόντια» με νόμο ή με υπουργικές αποφάσεις. Εμείς από την αρχή είχαμε δηλώσει ότι θα προσφύγουμε στα αρμόδια δικαστήρια κατά της έκδοσης κάθε αδείας που κάνει χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και η απόφαση του ΣτΕ ήρθε και δικαίωσε αυτή την στάση που δείξαμε. Η Πολιτεία οφείλει να σέβεται το αυτοδιοίκητο της Αυτοδιοίκησης, καθώς και τις αρμοδιότητές της».

Σχετικά Άρθρα

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεσ/νίκης: Συνεργασία των πολιτών να εντοπιστούν οι ασυνείδητοι

otavoice

O Δήμος Καλαμαριάς στο πλευρό του Δήμου Θέρμης, για την πυρκαγιά

otavoice

Ο δήμαρχος Καβάλας παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού “ΦΙΛΙΠΠΟΙ”

otavoice

ΠΔΕ: Προσπάθειες εξαπάτησης συναλλασσομένων με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης

otavoice

Δήμαρχος Νάξου: «Η βία και οι απειλές στο ΔΣ δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές»

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνάντηση Θ.Βασιλόπουλου και Δ/ντριας Β΄θμιας εκπαίδευσης

otavoice