OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» από μαζική κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων

Mια ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη στο λειτουργικό της Microsoft έχει επηρεάσει την λειτουργία σε τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, και συστήματα αεροδρομίων που επηρεάζουν τις πτήσεις αλλά και Μέσα Ενημέρωσης.

Προβλήματα εντοπίστηκαν και στους βρετανικούς σιδηροδρόμους αλλά και σε αεροδρόμια στην Ισπανία και την Γερμανία.

Επιχειρήσεις όπως τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί και σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά την εμφάνιση οθονών σφάλματος σε σταθμούς εργασίας Windows.’

 Τι συνέβη

Σύμφωνα με το Forbes, η δυσλειτουργία της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike προκαλεί το εκτεταμένο παγκόσμιο πρόβλημα που παρατηρείται. Οι μηχανικοί της CrowdStrike λένε ότι εργάζονται πάνω στο πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει το προϊόν Falcon Sensor. Η CrowdStrike αναφέρει για το Falcon ότι «η πλατφόρμα CrowdStrike έχει σχεδιαστεί ειδικά για να σταματά τις παραβιάσεις μέσω ενός ενοποιημένου συνόλου τεχνολογιών που παρέχονται από το cloud και αποτρέπουν όλους τους τύπους επιθέσεων – συμπεριλαμβανομένου του κακόβουλου λογισμικού και πολλά άλλα».

Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε αρκετές επιχειρήσεις και κυρίως αεροπορικές εταιρείες. «Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο “X”.

H Microsoft προσθέτει ότι παραμένει «κινητοποιημένη για να διαχειριστεί αυτό το συμβάν, δίδοντας την μεγαλύτερη και επείγουσα προτεραιότητα, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο για τις υπόλοιπες εφαρμογές Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση».

Το σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία βρίσκεται εκτός δικτύου, αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σήμερα στην πλατφόρμα “X” υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Τα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ στο Λονδίνο αντιμετωπίζουν ακυρώσεις ή καθυστερήσεις των πτήσεων λόγω παγκόσμιας βλάβης των συστημάτων πληροφορικής, ενώ η  μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, Govia Thameslink, αναφέρει ότι αντιμετωπίζει εκτεταμένα προβλήματα σε όλο το δίκτυό της.

 

Οι χρήστες στην Αυστραλία άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, δηλώνοντας ότι είχαν αποκλειστεί από τους σταθμούς εργασίας τους. Οι αυστραλιανές τραπεζικές εφαρμογές και τα συστήματα των σούπερ μάρκετ επηρεάστηκαν επίσης.

Το βρετανικό Sky News, δεν μπορούσε σήμερα να εκπέμψει το πρόγραμμά του. «Το Sky News δεν είναι σε θέση να μεταδώσει απευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί, δηλώνοντας αυτή τη στιγμή στους τηλεθεατές ότι ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου Ντέβιντ Ρόουντζ στην πλατφόρμα Χ.

 

Μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta Airlines και United Airlines, έχουν εκδώσει στάσεις εδάφους λόγω προβλημάτων επικοινωνίας. Αυτό έρχεται λιγότερο από μία ώρα αφότου η Microsoft δήλωσε ότι είχε επιλύσει τη διακοπή των υπηρεσιών cloud που επηρέασε αρκετούς παρόχους χαμηλού κόστους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών, όλο αυτό φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

Χωρίς προβλήματα οι πτήσεις  στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” 

Δίχως ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και τούτο παρά τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν άλλα μεγάλα αεροδρόμια διεθνώς, στα πληροφοριακά τους συστήματα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε πριν λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος στον τομέα επικοινωνίας του Αεροδρομίου, μόνον ορισμένες εκ των αεροπορικών εταιρειών έχουν εμφανίσει προβλήματα λειτουργίας στα πληροφοριακά τους συστήματα τα οποία όμως υπερβαίνουν με καταφυγή σε … παραδοσιακές μεθόδους Check In (χρήση καρτών κλπ). Δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ή καθυστερήσεις πτήσεων, πέραν του συνήθους.

 

Επίσης, «Η AEGEAN AIRLINES ενημερώνει ότι, όπως αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λόγω των προβλημάτων σε πάροχο συστήματος antivirus, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις αερομεταφορές παγκοσμίως, χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική μας επιχειρησιακή λειτουργία».

Όπως επισημαίνει ωστόσο η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της , όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται είναι πιθανή η εμφάνιση προβλήματος στις διεθνείς πτήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα και σε συστήματα υποστήριξης, έχουν επηρεαστεί ορισμένες υπηρεσίες του site μας, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και πτήσεις μας από και προς αεροδρόμια, των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί. Οι επιβάτες μας μπορούν να ενημερώνονται από όλα τα επίσημα κανάλια της εταιρείας».

Σχετικά Άρθρα

Τουρκικές απειλές για Κύπρο: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ…»

otavoice

Βόρεια Κορέα – Ρωσία: Ενισχύονται οι διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες

otavoice

Σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο νότιο τμήμα του Περού – Aισθητός σε Χιλή και Αργεντινή

otavoice

Με απόφαση της ισραηλινής Κνεσέτ, «απαγορεύεται» η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

otavoice

Έξι νεκροί στο νότιο Λίβανο από Ισραηλινή επιδρομή

otavoice

Μαζική κατάρρευση ψηφιακών συστημάτων στην Αυστραλία

otavoice